Zondag 13/06/2021

Politiek

Geert Bourgeois over 'Vlaamse graaicultuur': "Dit is platte antipolitiek van Groen"

Geert Bourgeois is niet te spreken over de berichten van graaicultuur bij de Vlaamse overheid. Beeld BELGA
Geert Bourgeois is niet te spreken over de berichten van graaicultuur bij de Vlaamse overheid.Beeld BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de berichten van graaicultuur bij de Vlaamse agentschappen. Volgens Bourgeois gaat het niet om politieke benoemingen en zijn de vergoedingen net gedaald onder zijn regering. Hij wijst Groen bovendien met de vinger. "Zij doen net hetzelfde." Groen is niet opgezet met de kritiek: "Hij schiet op klokkenluider in plaats van probleem aan te pakken."

"Ik heb hier geen woorden voor", fulmineerde Geert Bourgeois vanmiddag in de studio van het VTM Nieuws. "Dit is platte antipolitiek van Groen." Bourgeois zat er om te reageren op het nieuws dat Het Laatste Nieuws vandaag uitbracht. Uit een dossier dat oppositiepartij Groen samenstelde en dat de krant kon inkijken, blijkt dat het bij de Vlaamse instellingen minstens zo erg gesteld is als bij de intercommunales.

Vlaanderen telt namelijk meer dan 76 agentschappen en autonome instellingen die samen goed zijn voor meer dan 350 politieke mandaten, de vergoedingen lopen op tot 29.000 euro bruto per jaar.

Geen politieke benoemingen

Maar volgens minister-president Bourgeois gaat het helemaal niet over politieke benoemingen. "Het is toch nog maar normaal dat een aandeelhouder bestuurders aanduidt? Dat hoort zo en ik ben daar trots op. De politiek is verantwoordelijk voor die instellingen. Die bestuurders zijn bekwame mensen en die werken heel hard. Dat is niet zo maar eens een naar een vergaderingetje gaan, zij moeten zich inwerken in ingewikkelde dossiers", stelde hij zichtbaar geagiteerd.

Met de hoogte van de vergoedingen is volgens Bourgeois dan ook niks mis. "De vergoedingen voor bestuurders bij de Vlaamse agentschappen liggen sinds 2007 vast en daar hebben wij geen euro aan veranderd." Er zijn vijf grote, risicovolle portefeuilles die echter niet onder deze regeling vallen. "Daar hebben we vastgesteld dat bijvoorbeeld de voorzitter van de Vlaamse participatiemaatschappij PMV - benoemd onder een regering met Groen - een wedde had van meer dan 300.000 euro per jaar. Dat hebben wij teruggebracht tot een dubbele zitpenning, of minimaal twaalf keer minder."

Dat de Vlaamse regering zo maar laat begaan, vindt Bourgeois dan ook niet juist. Hij wijst erop dat de Vlaamse regering net 30 agentschappen heeft afgeschaft. Maar dat het geheel van agentschappen een kluwen is, waar de regering geen volledig zich op heeft, ontkent hij niet. "Misschien niet op een aantal onderliggende structuren", gaf hij toe. "Maar dat doet niets af aan het principe."

Uit de gegevens die Groen verzamelde, blijkt dat de echte grootverdieners vooral een CD&V- of N-VA-stempel dragen. Onder hen onder meer Antwerps schepen Koen Kennis en Bourgeois' eigen kabinetchef Jeroen Overmeer. En dat terwijl N-VA zich in het verleden altijd fel heeft afgezet tegen dergelijke vormen van oude politieke cultuur.

Bourgeois houdt het er in zijn verdediging op dat er politici van alle kleuren in de raden van bestuur zetelen, waaronder ook van sp.a. "En ik kan u een lijstje geven van groene bestuurders die net hetzelfde doen."

Groen reageert teleurgesteld

Björn Rzoska (Groen) is teleurgesteld in de reactie van Geert Bourgeois. Die "schiet op de klokkenluider in plaats van het probleem van politieke benoemingen en vergoedingen ten gronde aan te pakken", reageert de Groen-fractieleider.

Wat de zaak volgens de fractieleider nog erger maakt, is dat Bourgeois bevestigt dat de zitpenningen werden geïndexeerd. "Voor alle werknemers voerde N-VA een indexsprong door, maar de vergoedingen van de politiek benoemden worden wel geïndexeerd. Ook dit moet worden aangepakt", aldus Rzoska.

"De minister-president moet maatregelen nemen en de wildgroei aan vergoedingen aanpakken. Maar Bourgeois schiet op de klokkenluider. Dat is gewoon een manier om de aandacht af te leiden en niks te doen. Daarmee verdedigt Bourgeois het onverdedigbare. Iemand die deugdelijk bestuur hoog in het vaandel voert, zou dit onderzoek als een wake-up call moeten zien. De regering-Bourgeois zou meteen in actie moeten schieten voor meer transparantie, minder mandaten en het stoppen van politieke benoemingen", zegt de Groen-fractieleider.

Volgens Rzoska ontkent Bourgeois het probleem en steekt hij zijn kop in het zand.

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: De Belgische ziekte is vervlaamst: dezelfde machtsverzuiling, dezelfde vriendjespolitiek

Lees ook: Twee meetings, 8.400 euro (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234