Woensdag 03/03/2021

Interview

Geert Bourgeois: "Ik veeg voor eigen deur, laat de anderen dat ook doen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Beeld Jan Aelberts
Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld Jan Aelberts

Nog snel een sandwich op de luchthaven van Tel Aviv en dan stapt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op het vliegtuig na zijn driedaagse trip naar Israël en de Palestijnse gebieden. Terug naar zijn regering, met nog meer dan genoeg ‘dash’, zegt hij.

Eerst de trip. Bourgeois ontmoette een nieuwe generatie Palestijnse politici, “met een moderne en pragmatische visie”. Tegelijk had hij een onderhoud met de Israëlische buitenlandminister Michael Oren, die niet aarzelde om te stellen dat zijn land “klaar is voor de oorlog met Iran”. 

“Israel trekt inderdaad een rode lijn: het wil geen Iraanse militaire activiteit in buurland Syrië. Anderzijds voelde ik ook bij hem de wil om tot een oplossing te komen over de Palestijnse kwestie”, zegt Bourgeois. “De Israëli's kijken naar de Amerikaanse president Trump, en alleen naar hem, om een initiatief te nemen. Jammer genoeg niet naar Europa, maar vroeg of laat moeten ze wel aan tafel gaan zitten.”

Tijdens uw reis moest u laveren tussen twee vuren.

“De uitnodiging kwam van Palestijnse kant, naar aanleiding van onze culturele samenwerking. Dat hebben we gekoppeld aan een luik in Israël in het teken van de technologische innovatie, met daarnaast belangrijke politieke contacten." 

"Er is geen tegenstrijdigheid. Beide volkeren hebben een rijke, oude cultuur en een dramatische geschiedenis. Ik verdedig met evenveel kracht het recht op erkenning en veiligheid van de Israëli's als het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen.”

In Antwerpen liggen de Joodse belangen gevoelig, ook voor uw partij. Is er overleg geweest met burgemeester De Wever over deze trip?

“Neen, dat was ook niet nodig. De hele N-VA en de hele Vlaamse regering delen dezelfde visie.”

Thuis wacht de binnenlandse politiek. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is de ‘dash’ verdwenen uit de federale regering, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hoe zit dat op het Vlaamse niveau? 

Verschillende N-VA-parlementsleden uitten onlangs luide kritiek op Vlaamse ministers. Tine Van der Vloet hekelde de besteding van het gehandicaptenbudget, Lorin Parys zei dat de overheid faalt om de jeugddelinquentie aan te pakken en Koen Daniëls aarzelt niet om het beleid van onderwijsminister Crevits aan te vallen. 

Met kieskoorts heeft dat niet te maken, benadrukt Bourgeois. “Er is niets mis mee dat parlementsleden zich profileren en duidelijk hun standpunt uiten. Ze moeten meer doen dan enkel stilzitten en slikken wat de regering hen voorlegt. Sommigen zouden dat met wat meer nuance mogen doen, en dat geldt voor alle partijen. Daarbij ga ik geen namen noemen."

"Maar het parlement is het parlement, de regering is de regering. En wij werken intussen hard verder, eendrachtig met onze ploeg. Ik bekijk dossier per dossier. We hebben geen discussies in de media nodig om te bewijzen dat we goed bezig zijn.”

Het federale niveau trekt intussen wel alle aandacht naar zich toe. Stoort dat?

“Daar bestaat meer een opendebatcultuur, dat klopt. Federaal gebeurt het dat een vicepremier het voorstel van een collega voor de camera’s afbrandt. Dat gaat wat mij betreft in tegen de ministeriële deontologie. Dat zal op Vlaams niveau nooit gebeuren. Wij hebben daar intern duidelijke afspraken over gemaakt. Zoiets is niet collegiaal.”

Uw partijgenoten doen daar ook aan mee.

“Ik heb Jan Jambon daar nooit op betrapt. Een partij moet voorstellen doen en dat wekt soms tegenkanting op. Democratie is nu eenmaal de botsing van ideeën. Voor de rest doe ik een appel op de coalitiepartners om te besturen tot de laatste dag. Wij willen een begroting in evenwicht en straks een sterke septemberverklaring, ook al komen de gemeenteraadsverkiezingen er dan net aan.”

Hoe collegiaal is het om als partijvoorzitter te zeggen dat de regering niet veel meer klaar krijgt?

“Ook de partijvoorzitters hebben hun rol te spelen. Wouter Beke voor CD&V en Gwendolyn Rutten voor Open Vld leveren evengoed hun bijdrage aan het politieke debat. Ik denk dat het vooral een wake-upcall is geweest. Er ligt nog veel werk op de plank, zoals de federale begroting. Voorts voel ik me niet geroepen om veel uitspraken over het federale niveau te doen. Ik veeg voor eigen deur, laat de anderen dat ook doen.”

Uw voorgangers waren minder terughoudend.

“Toen waren de regeringen anders samengesteld. Yves Leterme was minister-president toen het kartel CD&V/N-VA federaal in de oppositie zat, later was er de regering-Di Rupo (grijnst). In de huidige situatie is de bemoeienis van een minister-president not done. Premier Charles Michel (MR) komt ook niet zeggen wat ik zou moeten doen. Ik ventileer mijn mening intern bij de N-VA.”

Wat vindt u van het voorstel van de Antwerpse N-VA-afdeling om een deel van het leefloon te schrappen voor ouders die hun kinderen niet naar de kleuterschool sturen?

“Dit is een zeer ernstig probleem. Het aantal kinderen dat naar de kleuterschool gaat, ligt erg hoog, behalve bij nieuwkomers en anderstaligen. Wie zijn kinderen niet naar de kleuterschool stuurt, ontneemt hen kansen.”

Moet er dan bestraft worden?

“De Antwerpse afdeling trekt een nieuw denkspoor. Zij worden meer dan wie ook met de problematiek geconfronteerd. Als blijkt dat al die positieve maatregelen niet werken, moet je alternatieven onderzoeken. Ik kan dus best begrijpen dat mijn Antwerpse vrienden voorwaarden willen koppelen aan het behoud van het leefloon. Zij beroepen zich op de wet betreffende het recht op maatschappelijke integratie.”

De Wever ziet zichzelf als mogelijke premier, leerden we afgelopen weekend. Welke rol neemt u nog op na de verkiezingen?

“Daar zal ik me op het gepaste moment over uitspreken. Ik voel me kiplekker. Ik doe de job ontzettend graag en kan ze fysiek en mentaal nog perfect aan, al word ik over twee maanden 67 jaar (lacht).”

Er zijn anders genoeg kandidaten om uw functie over te nemen.

“Het omgekeerde zou verbazen. Ik ben lang niet de enige die deze job goed kan uitvoeren, dat is zeker. Of ik het nu goed doe, daar moeten de Vlamingen maar over oordelen.”

Onze journalist ging mee op uitnodiging van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Alle kosten werden betaald door de Vlaamse overheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234