Zaterdag 07/12/2019

Geert Bourgeois beschermt Brugse binnenstad niet

De binnenstad van Brugge wordt geen beschermd stadsgezicht. Dat heeft Geert Bourgeois beslist na overleg met het Brugse stadsbestuur. ‘UNESCO heeft zo’n bescherming nooit uitdrukkelijk gevraagd’, zegt de minister van Onroerend Erfgoed, die zijn aanpak van de aanbevelingen van de werelderfgoedorganisatie voorstelde in het Vlaams Parlement.

‘Dit is gevaarlijk’, klinkt het bij de Brugse erfgoedverenigingen die UNESCO destijds uitnodigden. ‘Bourgeois interpreteert de conclusies van de werelderfgoedorganisatie te minimalistisch.’ De Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening en Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) reageert gematigd positief.

Wat voorafging. In 2008 nodigde de erfgoedvereniging SOS Brugge de UNESCO uit om de toestand in de West-Vlaamse hoofdstad te onderzoeken. Daarop stuurde het werelderfgoedcomité in maart een missie naar Brugge en die leverde na afloop een rapport af dat de verenigde Brugse erfgoedverenigingen als “bijzonder kritisch” bestempelden, maar de minister en het Brugse stadsbestuur “louter bezorgd” noemden. Na overleg met Brugge stelde Geert Bourgeois gisteren zijn actieplan voor de stad voor. Op basis daarvan wil hij verder praten met UNESCO, aan wie hij en het Brugse stadsbestuur een eerste keer moeten rapporteren tegen 1 februari 2012.

“De UNESCO vraagt niet uitdrukkelijk dat de hele binnenstad beschermd wordt”, zegt de minister. “Er is ook nergens sprake van dat we op de lijst van Werelderfgoed in gevaar zouden opgenomen worden. Een volledige bescherming plaatst de binnenstad als het ware onder curatele. Voor elk vergunningsdossier is een bindend advies van de Vlaamse overheid nodig.” “Dat zou een administratieve hel zijn”, beklemtoont zijn woordvoerder Chris Michel. “Er zijn meer dan 11.500 panden en naar schatting 35.000 eigenaars in de Brugse binnenstad. Als een van die eigenaars een raampje zou willen veranderen in zijn pand, zou dat al een grote administratieve rompslomp met zich meebrengen.”

“Het zou een operatie zonder voorgaande zijn”, zegt de minister. “Een procedure van zo’n omvang zou enorm veel geld kosten, maar ook een onaanvaardbaar groot risico inhouden op vernietigingen door de Raad van State.” De minister zal vanaf 2011 wel werk maken van de bescherming van de zogenaamde stedelijke structuren van Brugge, zoals de Reien, de vesten, en bepaalde markten en pleinen. In datzelfde jaar komt er ook een colloquium over Werelderfgoedsteden in de 21ste eeuw in Brugge.

“De minimalistische lezing van de UNESCO-aanbevelingen van Bourgeois klopt niet en is gevaarlijk”, zegt Andries Van den Abeele van SOS Brugge. “Een binnenstad als stadsgezicht beschermen, betekent niet dat je ze onder curatele plaatst. Het betekent dat je voorzichtig handelt en voldoende controle uitoefent. Dat is alles.”

Van Volcem tevreden

“De UNESCO schrijft voor om de Brugse binnenstad op de beste manier die wettelijk mogelijk is, te beschermen. Kortom: als stadsgezicht”, zegt Jan Dequae van het Brugse Erfgoedforum vzw. “Mits een kleine decreetswijziging zouden ook alle kleine praktische problemen die er nu nog zijn, van de baan zijn.”

Mercedes Van Volcem, schepen van Ruimtelijke Ordening in Brugge en Vlaams Parlementslid, is tevreden dat haar stad zich door Bourgeois’ beslissing geen extra administratieve last op de hals haalt, maar wijst er ook op dat ze nu wel de extra middelen die een bescherming als stadsgezicht met zich meebrengt, mislopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234