Zaterdag 19/06/2021

stakende cipiers

Geens voert ultieme onderhandelingen met bonden

Justitieminister Koen Geens. Beeld BELGA
Justitieminister Koen Geens.Beeld BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft opnieuw overleg gepleegd met de vakbonden om de cipiersstaking ongedaan te maken. De tegenstellingen bleven groot.

Het overleg van de laatste kans wilde niemand het noemen, toch stijgt de druk naar een hoogtepunt. De staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen duurt nu al meer dan drie weken en de levensomstandigheden van de gevangenen komen steeds meer onder druk te staan. In Lantin overleed een gedetineerde, in Ittre kwam het tot een opstand.

De Vlaamse gevangenisdirecteurs trokken in een open brief aan de alarmbel. Ze steunen voluit de hervormingen die Geens voor ogen heeft. Ook premier Charles Michel (MR) deed een oproep aan de bonden om "verantwoordelijkheid te tonen".

De tegenstellingen aan de onderhandelingstafel zijn echter groot. De Franstalige collega's blijven eisen dat Geens' nieuwe personeelsplan volledig van tafel verdwijnt. Het is echter uitgesloten dat de minister daarop terugkomt. "Als de ene wit blijft zeggen en de andere zwart, gaan we er nooit geraken", zegt Gino Hoppe van het ACOD. De gesprekken startten om 19 uur, maar bij het ter perse gaan was er nog geen witte rook.

Geens gaf nochtans al de toestemming om extra personeel aan te werven. Tegelijk belooft hij grote renovaties en de bouw van enkele nieuwe gevangenissen. De Nederlandstalige bonden willen harde garanties dat de aanwervingen en investeringen er op korte termijn komen. Ook moet bekeken worden hoe het hoge absenteïsme bij het gevangenispersoneel kan worden tegengegaan. ACV'er Filip Dudal: "Het is het totaalplan dat telt."

Furieuze achterban

De realiteit is dat de bonden dit sociale conflict niet in de hand hebben. Zo bleek deze week nog maar eens dat de Franstaligen geen vat hebben op hun achterban. Een legertje heethoofden richtte dinsdag een ravage aan op het kabinet van Geens. Een week eerder werd een sociaal akkoord afgeschoten door een furieuze achterban. Niemand bij de bonden heeft zin om nog zijn nek uit te steken en dan weer teruggefloten te worden.

Bovendien gaat dit niet langer over de gevangenissen alleen. Dat dit een politieke staking is geworden, bewees viceminister-president van de Waalse regering Jean-Claude Marcourt (PS) nog maar eens. Hij viel op de RTBF-radio premier Michel aan omdat die "totaal afwezig" was in het dossier. Die extra politieke lading maakte de gesprekken er alleen maar moeilijker op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234