Geens: "Ik heb rapport over radicalisering Herman niet gekregen"
Een cipier heeft afgelopen weekend, voordat Benjamin Herman met penitentiair verlof vertrok, gemeld dat de gedetineerde radicaliseerde. Enkele dagen later pleegde Herman vier moorden. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) was de informatie 'summier' en geen reden om het verlof in te trekken.
Zaterdag zou een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne, waar Benjamin Herman sinds vorig jaar verbleef, een rapport doorgestuurd hebben naar de regimedirecteur. Hij maakte zich zorgen over de radicalisering van de man die al sinds 2003 quasi onafgebroken in de cel zit, schrijven de kranten van Sudpresse vanmorgen. Dat was dus vlak voordat Herman met penitentiair verlof vertrok en vervolgens een moord zou plegen in Marche-en-Famenne en drie in Luik.
Volgens de bronnen van de Franstalige krantengroep stond in het rapport dat Herman omging met een gevangene die op de lijst stond van geradicaliseerde gedetineerden: Yassine D. Die Yassine D. is bekend van zijn ontsnapping uit het Brusselse Justitiepaleis in 2009 en de gijzeling van een gevangenisdirectrice een jaar later. Hij zit een gevangenisstraf uit tot 2040. D. is bovendien een oude handlanger van Khalid El Bakraoui, een van de daders van de aanslagen in Brussel.
Veranderd gedrag
Sinds Herman op de binnenplaats van de gevangenis omging met D. veranderde zijn gedrag, weet Sudpresse. Het bijzondere veiligheidsregime van D., dat ieder contact verbood met 'gewone' gevangenen, was recent versoepeld.
Minister van Justitie Koen Geens bevestigde vanmiddag in de Kamer dat er een rapport werd opgesteld. Maar de informatie was summier, benadrukte hij. Er was volgens Geens ook geen reden om het reeds toegekende verlof in te trekken. Geens zelf kreeg pas later over de nota te horen. "De nota werd bezorgd aan de staatsveiligheid", zei hij in de Kamer. "Ik had de nota niet gezien."
Geens over de cipier die afgelopen weekend meldde dat dader aan het radicaliseren was. "Rapport werd opgesteld door chef de garde, maar informatie was summier."
— Roel Wauters (@rwauters) 31 mei 2018