Dinsdag 02/03/2021

Justitie

Geens haalt zwaar uit naar magistraten

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

In een bijzonder scherpe persmededeling haalt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) fors uit naar Jean de Codt, Eerste Voorzitter van het Hof van Cassatie, en Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De Codt liet gisteren op de Franstalige openbare omroep RTBF verstaan dat "het besparingsbeleid van de federale regering de administratie Justitie ertoe aanzet de wet niet na te lezen en België dreigt om te vormen tot een schurkenstaat". "Welk respect verdient een staat die beknibbelt op zijn meest archaïsche functie, namelijk recht spreken? Die staat is niet langer een rechtsstaat, maar een schurkenstaat."

Ook Luc Hennart zette nogmaals de aanval in op het beleid van Geens. Op de Franstalige commerciële zender RTL kreeg hij de vraag hoeveel punten de minister van Justitie krijgt voor zijn hervormingen. "Nul op tien", klonk het vlijmscherp.

Maar Geens slaat nu terug. "De Minister betreurt bepaalde uitlatingen die de Eerste Voorzitter van het Hof van Cassatie (Jean de Codt, red.) op RTBF op Pinksterzondag gedaan had, en drukt zijn stijgende verbazing uit over de tergende en roekeloze wijze waarop de Voorzitter van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel (Luc Hennart, red.) zich in de pers uitlaat."

Volgens Geens geeft De Codt foute informatie. "Nog meer dan over het woordgebruik, is de Minister verwonderd over het gebrek aan dossiergetrouwheid. Bijvoorbeeld staat zeggen dat het aantal gevangenen in ons land steeds toeneemt helemaal haaks op de niet te loochenen daling van het aantal gevangenen tussen april 2014 en nu, meer bepaald van 11.813 tot 10.872."

Jean de Codt, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Beeld Photo News
Jean de Codt, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie.Beeld Photo News

Sneer

Wat volgt is een sneer naar Hennart. "Evenzeer is bijvoorbeeld het zich altijd opnieuw beklagen over het tekort aan personeel bij de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel, volledig in strijd met het gegeven dat het aantal magistraten daar sedert 2014 werd uitgebreid met 30 procent en het kader volledig is ingevuld, terwijl het kader van de griffiepersoneelsleden sedert 2014 werd verdubbeld, bij een nu voor 83 procent ingevuld kader."

Geens pikt het ook niet dat de magistraten naar de pers stapten met hun grieven. "Meer in het algemeen vertrouwt de minister erop dat alle magistraten de nodige objectiviteit, neutraliteit en sereniteit aan de dag zullen blijven leggen. Zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens reeds herhaaldelijk heeft gezegd: 'Het Hof benadrukt dat de grootst mogelijke discretie zich opdringt aan de gerechtelijke overheden en brengt in herinnering dat deze discretie hen ervan moet weerhouden de pers te gebruiken, zelfs niet om te antwoorden op provocaties. Zo willen het de hogere eisen van de justitie en van de verhevenheid van de gerechtelijke functie.'"

Het is niet de eerste keer dat het openlijk botst tussen Geens en de hoge magistratuur. Na gelijkaardige kritiek verkondigde de minister begin dit jaar nog dat "Hennart in eigen boezem moet kijken" en dat er duidelijk "iets loos is met de Brusselse rechtbank".

Vanochtend heeft Geens de voorzitters van de Colleges van het Hof van Cassatie, van de Hoven en Rechtbanken en van het Openbaar Ministerie uitgenodigd op zijn kabinet. Zij hebben hun aanwezigheid toegezegd. Geens is "vastberaden om zijn in het Justitieplan uitgestippelde en tot nu consequent opgevolgde politiek verder te zetten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234