Vrijdag 14/05/2021

Verkiezingen

Geens en Van Rompuy trekken CD&V-lijst in Vlaams-Brabant

Koen Geens zal de CD&V-lijst voor de Kamer trekken in Vlaams Brabant. Beeld Photo News
Koen Geens zal de CD&V-lijst voor de Kamer trekken in Vlaams Brabant.Beeld Photo News

Justitieminister Koen Geens en Peter Van Rompuy, de fractieleider in het Vlaams parlement, trekken in mei in Vlaams-Brabant de CD&V-lijst voor respectievelijk de Kamer en het Vlaams parlement. De partij zal campagne voeren onder het motto “Zekerheid en zuurstof voor alle generaties”. Dat hebben beiden vrijdag bekendgemaakt in Beersel.

Op de Kamerlijst prijken na Geens de uittredende volksvertegenwoordigers Els Van Hoof en Sonja Becq op twee en drie. Van Hoof is schepen in Leuven, werd in het verleden gelauwerd door de Vrouwenraad als Vredesvrouw en lag recent mee aan de basis van goedgekeurd wetgevend werk rond genitale verminking, palliatieve zorg en drugsverslaving. Becq focust als Kamerlid op gezinnen, kinderen, justitie en pensioenen. Affligems burgemeester Walter De Donder, als acteur bekend van rollen als kabouter Plop en burgemeester in Samson & Gert, staat op 4. Nationaal jongerenvoorzitter Sammy Mahdi uit Vilvoorde, sinds 2016 columnist bij De Morgen, is eerste opvolger.

Peter Van Rompuy, sinds 2012 Vlaams parlementslid en sinds kort fractieleider in opvolging van Koen Van den Heuvel, trekt de lijst voor het Vlaams parlement. De uittredende Vlaamse parlementsleden Karin Brouwers, Katrien Partyka en Michel Doomst staan op twee, drie en vier. Leuvens gemeenteraadslid Brouwers focust in het Vlaams parlement op mobiliteit, verkeersveiligheid, ruimtelijke ordening, media en cultuur. Partyka is sinds 2015 burgemeester van Tienen en volgens haar partij “de sterkhouder van het Hageland”. Michel Doomst is sinds 1989 burgemeester van Gooik en zetelde sinds 1995 met uitzondering van de periode 2001-2007 onafgebroken in hetzij de Kamer of het Vlaams parlement. Jelle Wouters, sinds kort burgemeester van Rotselaar, kreeg de vijfde plaats. Kris Poelaert, burgemeester van Herne, is eerste opvolger.

Keuze voor verjonging en vervrouwelijking

Justitieminister Geens bestempelde in de marge van de persvoorstelling de kandidaten “als een gemotiveerd team van sterke lokale mensen uit alle regio’s”. Verwijzend naar de komst van de nieuwkomers Sammy Mahdi en Jelle Wouters op de lijst benadrukte hij tevens het aspect verjonging. Geens wees daarnaast ook op de prominente plaatsen die de vrouwen kregen op de beide lijsten. “Momenteel heeft de CD&V Vlaams-Brabant drie vertegenwoordigers in de Kamer en vier in het Vlaams parlement. Op de eerste drie plaatsen voor de Kamer en eerste vier voor het Vlaams parlement prijken in totaal vier vrouwen”, aldus Geens.

Van Rompuy roemde Vlaams-Brabant als een provincie met een boeiende verscheidenheid aan regio’s en inwoners die van hun streek houden en hun identiteit koesteren. “We willen dit verder versterken omdat we geloven dat niets krachtiger is dan onze verscheidenheid in verbondenheid”. Geens benadrukte het belang van koopkracht en klimaat. “We hebben in beide delen van de provincie speerpuntsectoren. Het is echter belangrijk dat we investeringen blijven aantrekken”, aldus Geens.

Om de landbouw een duwtje in de rug te geven werden vrijdag diverse streekproducten gepromoot. Op vlak van klimaat benadrukte Geens de vele inspanningen die de provincie Vlaams-Brabant en bedrijven zoals Tiense Suiker op dat vlak nu al leveren. Hij wees ook op nationale partijstandpunten zoals de transitie over vijf jaar naar emissievrije bedrijfswagens, de invoering van een vliegtaks en daling van de btw tot 6 procent voor renovatie van woningen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234