Maandag 23/05/2022

Update

Geens en cipiersbonden akkoord over 405 nieuwe aanwervingen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de vakbonden van de cipiers hebben na een hele dag onderhandelen een protocolakkoord bereikt dat de bonden willen verdedigen bij hun achterban. Het voorstel voorziet onder meer 405 nieuwe aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel.

"Ik kan aankondigen dat ik aan de vakbonden een protocol voorgelegd heb dat ze bereid zijn te verdedigen bij hun achterban. Dat zullen ze de komende 36 uur doen. Zodoende hoop ik dat als het akkoord met succes verdedigd wordt, we naar een normale situatie kunnen teruggaan", zegt Geens.

In 2016 zullen 405 nieuwe personeelsleden gerekruteerd worden voor de gevangenissen, inclusief 100 waarover al werd beslist in het kader van de strijd tegen terreur. "Dus er zijn 305 nieuwe aanwervingen", aldus Geens. Volgens Geens zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven, dus met zo'n 7.000 mensen.

"Iedereen die vertrokken is in 2016 en nog zal vertrekken, wordt vervangen", zei ACV'er Luc Conings daarover achteraf. De nationale top van de christelijke bond bespreekt het protocol dinsdag, na de consultatie. Eddy De Smedt van VSOA gaf aan het protocol zeker te verdedigen, maar zei anderzijds de uitkomst niet te kunnen voorspellen. Hij benadrukte nog dat het om een protocol en niet een protocolakkoord gaat. Michel Jacobs van CGSP (ACOD) erkende dat er vooruitgang is op verschillende punten, zoals het behoud van 7.000 voltijdse equivalenten of een kalender voor de veiligheidswerken.

Tijdens de komende 36 uur blijven de stakingsposten aan de gevangenispoorten staan, maar de bonden hebben zich volgens minister Geens geëngageerd dat ze alle personen en diensten zullen laten passeren die nodig zijn zodat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.

Zo wil de minister ook meer mensen inschakelen om de normale situatie in de gevangenis te herstellen. Geens bedankte ook de werkwilligen, agenten, mensen van het Rode Kruis en civiele bescherming die de voorbije dagen ingeschakeld werden in de gevangenissen.

Geens sprak daarbij met de bonden af dat de beveiligingswerken zoals het plaatsen van nieuwe camera's de absolute prioriteit zouden krijgen. Hetzelfde geldt voor de plaatsing van nieuwe installaties, bijvoorbeeld de telefoons op cel. De minister wil zo blijven inzetten op de nieuwe werkmethodes in de gevangenissen.

Voorts werd voor de nieuwe werkwijze een flexibiliteitspremie overeengekomen. Een personeelslid krijgt voor bepaalde uren 4,8 euro bruto (geïndexeerd) per uur. Dat moet het loonverlies door de nieuwe werkmethodes compenseren. Bijvoorbeeld omdat de nacht iets langer duurt omdat die vroeger begint, luidde het.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Staking

Al meer dan een week, 11 dagen om precies te zijn, waren de cipiers aan het staken in de gevangenissen in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen gingen de cipiers na de stakingsdag van vorige week, waartoe ACOD en ACV hadden opgeroepen, wel opnieuw aan de slag. Maar vanmorgen brak er opnieuw in Vlaanderen een staking uit, toen ook de cipiers van de gevangenis van Beveren het werk neerlegden.

Eergisteren stelde Geens een protocolakkoord voor dat onder meer 350 aanwervingen voorziet, een bevriezing van de besparingen op 6 procent tot eind 2016, 1 op 1-vervanging van het vertrekkend personeel en een iets grotere flexipremie voor meer personeelsleden in de gevangenissen. Maar het voorstel werd toen verworpen aan Franstalige zijde, waar onder andere werd geijverd voor 400 nieuwe aanwervingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234