Dinsdag 12/11/2019

Geëngageerde priester op het matje

DAENS

Canvas, zondag 18/3, 20u45

Historisch drama

In september 1992 werd de film Daens van Stijn Coninx, met Jan Decleir in de titelrol, in wereldpremière voorgesteld op het Filmfestival van Venetië. Dat ging toen, onder meer door het mediaoptreden van de Italiaanse priester Ettore Segneri, allerminst onopgemerkt voorbij.

In de film, gebaseerd op het beroemde boek van Louis Paul Boon, wordt getoond hoe de sociaal geëngageerde priester Adolf Daens in 1895 op het matje werd geroepen bij het Vaticaan. De priester hoopte op een persoonlijk onderhoud met Paus Leo XIII om hem te kunnen uitleggen waarom hij zich zo inspande om het lot van de Vlaamse arbeiders te verbeteren. Maar Daens kreeg de paus niet te zien. Hij kreeg wel een brief overhandigd. Dat was een 'monitum' of kerkelijke vermaning, waarin hem met aandrang gevraagd werd zich te onthouden van 'agitatie die verdeeldheid brengt onder de katholieken'.

Daens moest kiezen: aftreden als volksvertegenwoordiger of ontheffing uit het priesterambt.

Priester Ettore Segneri zag de film in Venetië en maakte zich meteen daarna erg boos voor het oog van een camera van de toenmalige BRTN. Volgens de verontwaardigde Segneri maakte de film zich schuldig aan "laster, geschiedvervalsing en regelrechte provocatie". Volgens hem was er helemaal geen sprake geweest van zo'n vermaning vanuit Rome. Maar Segneri vergiste zich.

Uiteindelijk werd Daens in Venetië beloond met een Speciale Vermelding door het OCIC (Organisation Catholique Internationale du Cinéma). Die organisatie werd toen voorgezeten door dezelfde Ettore Segneri, die het uiteraard oneens was met de beslissing van de katholieke jury. Later zou hij moeten toegeven dat hij de historische context van de affaire Daens niet voldoende kende. Maar zijn furieuze reactie in Venetië had de film wel heel wat publiciteit opgeleverd. (Jan T.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234