Zaterdag 21/09/2019

Geen zwart gat na ‘Mijn Restaurant’

‘We wisten vooraf dat er dit seizoen maar één restaurant open kan blijven. Dan blijf je nuchter’, zegt Deborah Mariani van het net ter ziele gegane Fleur Délice.

“Hallo, met Deborah van Mijn Restaurant, of beter: ex-Mijn Restaurant”, lacht de afvaller van deze week aan de telefoon. Fleur Délice is nog maar een dag dicht, maar het verwerkingsproces gaat vlot. “Natuurlijk is het niet makkelijk”, zegt ze. “Ik ben vandaag (gisteren, ST) nog wat spulletjes gaan ophalen in het restaurant en heb de traantjes toch niet kunnen tegenhouden. Het is ook raar dat we dit weekend niet moeten werken, zeker voor iemand als ik, die niet kan stilzitten.” Maar een zwart gat? “Nee, jong. Ik ga een weekje naar de zon en daarna vlieg ik er gewoon terug in.” Al voor de opnames had ze een pand gekocht op de Grote Markt in Tienen dat ze wilde omturnen tot een restaurant. Maar van de verbouwingen kwam er niets. “De aannemer hield zijn woord niet en bleef het werk aan ons pand uitstellen. Een jaar sleept dat nu al aan. Ik vrees dat er nooit iets van dat restaurant zal komen. Mijn notaris en advocaat zijn met de zaak bezig en wellicht krijg ik mijn geld terug. Intussen ben ik aan het uitkijken naar een ander pand in Tienen of Hoegaarden. Als onze kok Adi mee verhuist, zullen we in het nieuwe restaurant een gastronomische keuken brengen. Doet hij het niet, dan wil ik voor een iets simpelere en vrouwelijkere keuken gaan. Met slaatjes en sapjes en zo. Ik weet dat Adi gezegd heeft dat hij sowieso in ons nieuwe restaurant wil werken, maar we zullen wel zien. Misschien bedenkt hij zich nog.”

Nieuwe formule

Wat er ook van zij, Deborahs plannen klinken ambitieus. Zeker voor iemand die net haar restaurant verloor. Veel heeft te maken met de nieuwe formule van Mijn Restaurant dit jaar. “We wisten al dat er maar één restaurant open kan blijven. Dan blijf je nuchter. We hebben drie maanden alles uit de kan gehaald, maar hielden altijd in het achterhoofd dat we alles konden verliezen. De andere deelnemers zouden dat ook beter doen.” Dat ook de resterende kandidaten niet in een zwart gat zullen duikelen, betwijfelt Deborah dan ook. “Ze zijn allemaal zo gefocust op winnen dat sommigen ongetwijfeld teleurgesteld zullen zijn als ze afvallen.”Ook Ben en Dominique, die La Scène uitbaatten in Sint-Niklaas, zijn al druk plannen aan het smeden. Toen ze er net uitlagen, klonk het al: “We liggen eruit, so be it.” En nauwelijks twee weken later heeft Dominique het plan al opgevat om in Gent “een café chantant met hapjes” te openen, samen met haar vriendin. “Mijn Restaurant heeft de horecadroom bij haar alleen maar aangewakkerd”, zegt Sander Herbers, vtm-producer van het programma. Wat Ben gaat doen, ligt nog niet helemaal vast. “Ofwel wordt hij opnieuw privéchauffeur, ofwel toch nog iets anders”, zegt Herbers. De producer erkent dat beide duo’s hun exit snel hebben verwerkt, maar verwacht dat de andere kandidaten meer moeite zullen hebben. “Ik heb de indruk dat de kandidaten door de nieuwe formule van ‘alles of niks’ nog strijdbaarder zijn, nog harder willen winnen. Geloof me, zij zijn niet bezig met een plan B.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234