Zaterdag 29/01/2022

Geen zee gaat Hornblower te hoog

Na de Frans-Vlaamse brouwersfamiliesaga De Steenforts gooit Canvas het de komende vier weken over een heel andere boeg met de Britse dramareeks Hornblower. Dit weelderig en spectaculair zeevaardersepos vertelt de heroïsche en romantische avonturen van Horatio Hornblower, een jonge Engelse marineofficier die aan het einde van de achttiende eeuw carrière maakt tijdens de coalitieoorlog tegen de Franse republiek.

Deze ITV-reeks, gebaseerd op de populaire romans van C.S. Forester, werd onderscheiden met tal van prijzen, waaronder twee Emmy's en twee FIPA-awards. Maar het werd ook een publiekssucces met in Groot-Brittannië gemiddeld acht miljoen kijkers. Zo'n vaart zal het bij ons wel niet lopen. Al kan Canvas voor het betere kostuumdrama wel rekenen op een harde 'supporterskern'. Daarom was de ontgoocheling des te groter toen bleek dat het brouwersepos De Steenforts zo slecht scoorde. Nochtans was het onderwerp en het verhaal zeer Vlaams, ook al speelde het zich dan af in Noord-Frankrijk. Dat was trouwens ook de reden waarom de VRT in deze coproductie is gestapt. Maar zelfs de aanwezigheid van enkele bekende Vlaamse acteurs als Michaël Pas, Lucas Van den Eynde, Johan Leysen, Herbert Flack en Vic De Wachter, heeft de kijker niet over de streep kunnen trekken.

Feit is dat Brits drama het op Canvas altijd beter doet dan Frans, laat staan Nederlands. Hornblower is alvast een heel bijzondere reeks. De dienst aankoop van de VRT maakte zich zelfs zorgen over deze bijna-exclusieve mannenclub. De eerste vrouw duikt pas op in deel 3. Maar de reeks speelt zich nu eenmaal grotendeels af aan boord van oorlogsschepen op het einde van de achttiende eeuw. In dit scheepvaartdrama van vier keer honderd minuten staan de belevenissen van de jonge luitenant Horatio Hornblower, gespeeld door de veelbelovende 24-jarige acteur Ioan Gruffud, centraal. Zijn geestelijke vader is Cecil Scott Forester. Eén van zijn bekendste romans is ongetwijfeld The African Queen, die in 1951 verfilmd werd met Katharine Hepburn en Humphrey Bogart. In 1939 publiceerde Forester Captain Horatio Hornblower, het eerste van in totaal twaalf boeken over zijn beroemde held. Deze avontuurlijke verhalen over de moedige jonge marineofficier werden een enorm succes. In totaal werden meer dan acht miljoen boeken verkocht. Al deze romans zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen, die Forester terugvond in het maandblad The Naval Cronicle, dat verscheen van 1790 tot 1820.

De cast van de tv-reeks bestaat net als de bemanning van de HMS uit een mengeling van jong bloed en oude rotten. Maar misschien nog het allerbelangrijkste personage is de 'HMS Indefatigable' zelf, 'vertolkt' door The Grand Turk, een fregat van meer dan 50 meter lang en met 22 kanonnen. The Grand Turk was het eerste Britse houten schip in 140 jaar dat volledig met de hand werd gebouwd volgens aloude tradities. In de reeks speelt het niet alleen de rol van de Indefatigable, maar ook nog van drie andere fregatten. Daarnaast werd gebruik gemaakt van een oude Baltische schoener en van elf modelboten, van vijf tot zeven meter lang, die tot in het kleinste detail kopies zijn van echte fregatten.

Voor de opnames trok de productieploeg naar de weinig bevaren Zwarte Zee voor de kust van de Krim. Het Livadia Paleis in Jalta, waar de gelijknamige conferentie werd gehouden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, fungeerde als hoofdkwartier van de Britse zeemacht in Gibraltar. De zeeslagen en stormscènes werden opgenomen in een groot openluchtwaterreservoir in Pinewood Studio's in Buckinghamshire. Daarbij werden de modelboten met (onderwater)kabels voortbewogen, wind- en golfmachines zorgden voor een 'zware zee' en speciale effecten deden de rest. Deze beelden werden vakkundig tussen de echte buitenopnames gemonteerd, met als resultaat verrassend realistische zeescènes.

Voor de kostuums werd een beroep gedaan op John Mullo, oscarwinnaar voor de kostuumontwerpen van zowel Ghandi als Star Wars. Mullo was al heel zijn leven een fervente fan van de Hornblower-verhalen. En dat geldt zeker ook voor regisseur Andrew Grieve (Poirot, Kavanagh QC, Original Sin), die met de verfilming van Hornblower een jeugddroom in vervulling zag gaan. De boeken van Forester hebben hem later gestimuleerd om zelf naar zee te gaan. Hij werkte gedurende vier jaar in de koopvaardij. Wat hem fascineert in de figuur van Hornblower is dat hij geen klassieke held is. Enerzijds is hij gevoelig, kwetsbaar, een beetje onhandig en onzeker. Anderzijds grijpt hij terug naar oude waarden, naar "een tijd waarin dingen zoals eer en trouw belangrijk waren, of bescheidenheid en rechtvaardigheid". (LB)

Brits drama doet het op Canvas altijd beter dan Frans, laat staan Nederlands

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234