Zaterdag 20/07/2019

Atletiek

Geen Vlaams budget voor oplossing Memorial Van Damme

De Memorial Van Damme 2015. Beeld PHOTO_NEWS

"Ik blijf bij het eerdere standpunt van de Vlaamse regering dat een financiële bijdrage vanuit Vlaanderen niet aan de orde is." Zo reageerde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters vandaag in het parlement op vragen naar aanleiding van de hoopvolle boodschap die Memorial-organisator Wilfried Meert onlangs verspreidde.

Meert, sterke man achter de Memorial Van Damme, zei eerder deze maand goede hoop te hebben dat het Koning Boudewijnstadion blijft bestaan. Hij leidde dat af uit een gesprek met Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Sport Alain Courtois (MR). De stad Brussel zou bereid zijn te investeren in de modernisering van het stadion, op voorwaarde dat de andere bestuursniveaus - federale overheid en deelstaten - bereid zijn mee te betalen.

Vlaams budget is daarvoor alvast niet beschikbaar. "In de plannen van Ghelamco (voor het Eurostadion) is geen ruimte voor een atletiekpiste en voor zover ik begrijp bestaat er geen plan om daarop terug te komen", antwoordde Muyters op vragen van Joris Poschet (CD&V) en Herman Wynants (N-VA). "Er is nog geen enkel concreet voorstel op tafel gelegd voor een scenario met twee stadions en gezien de moeilijkheden om het eerste stadion gefinancierd te krijgen, lijkt een bijkomend stadion mij weinig realistisch."

"Inhaalbeweging voor sportinfrastructuur en zwembaden"

Voor deze legislatuur is er maximaal 55 miljoen euro aan investeringssubsidies beschikbaar, gaf de minister aan. "En dat is primair bestemd voor een inhaalbeweging inzake sportinfrastructuur en zwembaden."

Muyters gelooft ook niet dat een ander, bestaand, stadion in aanmerking kan komen om de Memorial te ontvangen. "De minimumcapaciteit voor de Diamond League zal worden verhoogd naar 35.000 plaatsen. Dan volstaat enkel het Boudewijnstadion." Het Drie Lindenstadion, in Watermaal-Bosvoorde, heeft weliswaar een capaciteit van 40.000, maar dat zijn enkel staanplaatsen, dus evenmin afdoende voor de criteria van de atletiekfederatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden