Donderdag 17/10/2019

Geen verhoging aantal Belgen in Afghanistan

Premier Yves Leterme (CD&V) heeft een verhoging van de militaire inspanningen boven de 626 eenheden, zoals in april door de regering overeengekomen, uitgesloten. Maar verschuivingen in het contingent, onder meer voor het leveren van bijkomende instructeurs aan de NAVO-troepenmacht, zijn wel mogelijk. Dat heeft Leterme verklaard na zijn ontmoeting in Brussel met bevelhebber van de internationale vredesmacht in Afghanistan, de Amerikaanse generaal David Petraeus. De regering besliste in april om de bijdrage van België aan de internationale vredesmacht ISAF tot eind 2011 te plafonneren tot een theoretisch maximum van 626 mensen. Dat cijfer kan door de ontslagnemende regering niet worden aangepast, liet Leterme weten, die niet uitsloot dat er een verschuiving kan komen naar meer instructeurs voor de steden Kaboel en Kandahar in het zuiden van het land.

Pascal Smet wijst Brussels Gewest met de vinger over armoede

De hoofdverantwoordelijkheid voor de aanpak van de armoedeproblematiek in Brussel ligt bij het Brussels Gewest. De Vlaamse Gemeenschap is een partner, maar de eerste verantwoordelijke is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat heeft Vlaams minister voor Brussel, Pascal Smet (sp.a) in het Vlaams Parlement gezegd tijdens een debat over het Brusselse Armoederapport 2010. Uit dat rapport blijkt dat meer dat een kwart van de Brusselaars onder de armoedegrens leeft en dat een derde van de Brusselse jongeren opgroeit in een gezin waarvan de ouders geen inkomen hebben. Volgens Smet is er één groot verschil tussen Brussel en andere steden, namelijk het gebrek aan iemand die de eindverantwoordelijkheid neemt. “Er is geen regisseur, er is geen eenheid van commando. Er is niet één stadsgewestproject, maar er zijn 19 dorpsprojecten”. Groen!-parlementslid Luckas Vander Taelen deed een bijna emotionele oproep om Brussel niet aan zijn lot over te laten en te “laten creperen”. Zo krijgt Brussel de komende jaren af te rekenen met een demografische explosie en zal de grootstad ook “overstromen” richting Vlaanderen.

Regering overweegt tentenkamp voor asielzoekers in Limburg

De federale regering overweegt op een militair domein in Hechtel-Eksel een tentenkamp op te trekken voor 500 asielzoekers. “Via het kabinet-Leterme weet ik dat ze geïnteresseerd zijn in het terrein”, zegt burgemeester Raf Truyens in Het Belang van Limburg. Hij verzet zich echter tegen de komst. “Vijfhonderd mensen is erg veel om dragen voor een dorp van 5.000 inwoners.” Bevoegd staatssecretaris Philip Courard (PS) wil voorlopig niet zeggen op welke militaire domeinen nieuwe centra of tentenkampen gepland zijn. Woordvoerder Waut Es bevestigt wel opnieuw dat Defensie om militaire sites gevraagd is. “Doel is om dit jaar 5.000 plaatsen voor asielzoekers in te richten. We hebben al 3.500 plaatsen, maar we hebben er nog nodig”, luidt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234