Woensdag 01/02/2023

Geen vergunning voor dure kleiput in Zwijndrecht

Vlaanderen blijft zeker tot 2001 lucht huren

BRUSSEL l De Vlaamse regering verspilt ook de komende drie jaar telkens 4 à 5 miljoen euro aan het huren van een kleiput in Zwijndrecht. Een vergunning voor het storten van bagger-specie komt er voorlopig niet.

In december 2005 sloot de dienst Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) onder impuls van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) een contract af met de nv Argex voor de huur van de kleiput, ter waarde van 68 miljoen euro. Hoewel er (nog) geen bouwvergunning was, huurde Vlaanderen de put tot in 2020, om er 4 miljoen kubieke meter baggerspecie in te storten. Een betwistbare zet, zegt Rudi Daems (Groen!), aangezien eerdere pogingen van Argex om zelf een vergunning te bekomen altijd waren mislukt.

Begin dit jaar besliste de bestendige deputatie van Antwerpen, tegen de gemeente Zwijndrecht in, dat de vergunning er toch moest komen. Gisteren raakte in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement bekend dat tegen dit besluit beroep is aangetekend door de stedenbouwkundig ambtenaar. "Die komt tot de vaststelling dat dit natuurgebied is en moet blijven", zegt Daems. "Minister Dirk Van Mechelen kan moeilijk anders dan zijn administratie volgen en de vergunning weigeren. Hij kan wel een procedure in gang zetten om de bestemming van de put te wijzigen, maar dat duurt algauw drie jaar."

Intussen tikt de klok. WenZ verbond zich ertoe om, vergunning of niet, elk jaar zo'n 5 miljoen euro te betalen aan Argex. Het contract voorziet geen enkele mogelijkheid tot ontbinding. Vlaanderen blijft dus zeker tot in 2011 lucht huren. "Daarna bestaat het risico nog dat iemand naar de Raad van State stapt", zegt Daems. "Het scenario waarin er in 2020, aan het einde van contract, nog altijd geen vergunning is, wordt reëel. Men had dit contract nooit mogen afsluiten."

Er rijzen nu vragen over het lobbywerk dat aan het contract voorafging (DM 21/07). In het dossier vallen de namen van de voor fraude veroordeelde ex-advocaat Marc Senelle en lobbyist Koen Blijweert. WenZ-topman Valère Vautmans (Open Vld), die het contract mee ondertekende, kreeg kort daarna van Argex een subcontract toegespeeld waardoor zijn zoon maandelijks 2.500 euro incasseert voor het bemonsteren van de te storten baggerspecie. Ook dat contract volgt de filosofie van het Argexcontract: onmiddellijk betalen, ook al is er nog geen milligram slib gestort. Groen! eist nu een onderzoek door het Rekenhof. (DDC)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234