Maandag 30/03/2020

Update

Geen vergoeding voor onwettig sociaal plan Sabena

Beeld UNKNOWN

De 31 oud-werknemers van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena die de Belgische Staat voor de rechter hadden gedaagd om de uitvoering van het sociaal plan te eisen, krijgen geen bijkomende vergoeding. Het arbeidshof heeft immers beslist dat het eerste sociaal plan waarmee de regering net na het faillissement naar buiten kwam, slordig en onwettig was, maar kan diezelfde regering niet verplichten haar beloften na te komen. Dat zou een wetswijziging eisen.

Sociaal plan
In de nacht van 7 op 8 november 2001, net na het faillissement van de luchtvaartmaatschappij, werd door de regering in overleg met de vakbonden een sociaal plan opgesteld voor de meer dan 7.300 Sabéniens. Dat voorzag een brugpensioenregeling, een plan om de ex-Sabéniens te herplaatsen, en een activerings- en compensatiepremie. De tekst van dat plan werd verspreid op de luchthaven en naar de Sabena-werknemers thuis verzonden. Een tweetal weken later, op 21 november 2001, stelde de regering een ander plan op dat voor een aantal mensen minder gunstig uitviel dan het eerste.

Vonnis
31 ex-Sabéniens eisten daarom dat de rechtbank de regering zou verplichten die eerste tekst uit te voeren. De Brusselse arbeidsrechtbank oordeelde op 4 oktober 2004 al dat de regering in de fout was gegaan. Het eerste sociaal plan was immers slordig en op een aantal punten onwettig opgesteld, maar de rechtbank kon daar geen schadevergoeding tegenover stellen. Het arbeidshof heeft nu dezelfde beoordeling gemaakt en het vonnis van de arbeidsrechtbank bevestigd.

Onwettig
Volgens het hof had de regering een aantal beloftes gemaakt die buiten haar bevoegdheid vielen omdat er geen wettelijke basis voor was. Ze had die beloftes dus niet mogen doen. Dat ze die wel gedaan heeft en ze in een tekst heeft gegoten die onder meer aan de pers werd verspreid, geeft de ex-Sabéniens evenwel geen basis om bepaalde rechten op te eisen.

Aansprakelijkheid
Het arbeidshof kan de regering ook niet aansprakelijk stellen op basis van die fout. De beloften die de regering had gemaakt, hadden immers in een wet gegoten moeten worden en dat is niet gebeurd. Het hof kan zich nu op zijn beurt niet in de plaats van de wetgever stellen om de rechten die de oud-Sabena-werknmers opeisen, toe te kennen.

Vindevoghel
"We hadden het wel een beetje verwacht, maar zijn toch teleurgesteld", zei ACV-boegbeeld en ex-Sabénienne Maria Vindevoghel na de zitting. "Het is schrijnend dat de rechter moet vaststellen dat de regering in de fout is gegaan, maar tezelfdertijd moet toegeven dat hij daar niets aan kan doen." De 31 ex-Sabéniens gaan nu bekijken of ze eventueel in cassatie kunnen gaan en of ze bij de huidige regering kunnen aankloppen om alsnog een wetswijziging te bekomen die aan hun eisen zou tegemoetkomen. (belga/sam)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234