Zaterdag 16/10/2021

Kazakhgate

Geen unanimiteit in eindrapport Kazakhgate: gedrag De Decker "onaanvaardbaar" - maar meer niet

Een van de spilfiguren in de zaak Kazachgate, Armand De Decker. Beeld BELGA
Een van de spilfiguren in de zaak Kazachgate, Armand De Decker.Beeld BELGA

De parlementaire onderzoekscomissie Kazachgate heeft vandaag de twee belangrijkste luiken van zijn rapport goedgekeurd: hoe de 'afkoopwet' tot stand is gekomen en hoe die is toegepast op het "Kazachse trio". Alleen: de aanbevelingen werden meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Het eerste luik van het rapport werd eergisteren wel unaniem goedgekeurd. Dat ging over de manier waarop twee protagonisten in de zaak, Patokh Chodiev en Alijan Ibragimov, de Belgische nationaliteit konden verwerven en of de toenmalige burgemeester van Waterloo, ex-minister Serge Kubla (MR), die procedure had beïnvloed. De commissie kwam tot de conclusie dat dit niet het geval was. Zaak gesloten dus, zonder problemen.

Voor de luiken die vandaag werden gestemd, was dat wel even anders. Die luiken draaiden rond de vraag of er inmenging in het wetgevend en gerechtelijk proces is geweest. De aanbevelingen werden meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. De oppositiepartijen vonden de teksten niet ver genoeg gaan. Georges Gilkinet, federaal parlementslid voor Ecolo: "Wat de meerderheid hier doet is een maskerade, een witwas-operatie."

De onderzoekscommissie Kazachgate moest nagaan of er sprake is geweest van manipulatie bij de totstandkoming van de zogenaamde ‘afkoopwet’ voor fraudeurs en of de wet correct is toegepast door het gerecht. De zaak draait rond drie oligarchen uit de vroegere Sovjetunie, Chodiev, Ibragimov en ook nog Alexander Masjkevitsj. Tegen de drie liep een proces in België wegens mogelijke schriftvervalsing. De drie hadden goede contacten met de president van Kazachstan. In 2010 sloot die een economisch partnerschap af met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Militaire bestellingen

In ruil voor militaire bestellingen bij Frankrijk zou de Kazachse president gevraagd hebben dat Frankrijk zijn invloed zou aanwenden om de vervolging van het Kazachse trio in België te stoppen. De onderzoekscommissie oordeelt nu "dat het onaanvaardbaar is dat buitenlandse autoriteiten zich inlaten met een lopend Belgisch gerechtelijk onderzoek, op welke manier dan ook". Een sneer richting Armand De Decker.

MR-politicus De Decker werd door de Fransen aangezocht om als advocaat op te treden voor het Kazachse trio. De onderzoekscommissie stelt de deontologie van De Decker in vraag. Hij "heeft van zijn positie als ondervoorzitter van de Senaat gebruikgemaakt om er voordeel uit te puren voor zijn werkzaamheden als advocaat. Dat was het geval toen hij de toenmalige minister van Justitie, de heer Stefaan De Clerck, zowel thuis als op diens kabinet heeft bezocht zonder op voorhand te melden dat hij optrad namens de heren Chodiev, Ibragimov en Masjkevitsj."

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev. Beeld rv
De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev.Beeld rv

Maar, de onderzoekscommissie oordeelt tegelijkertijd dat die contacten "het wetgevend werk niet hebben beïnvloed". Wel vindt de commissie het "deontologisch onaanvaardbaar" dat De Decker "zich heeft veroorloofd" om minister De Clerck te vragen op te treden in een lopend gerechtelijk dossier. "Indien er op dit verzoek was ingegaan, dan had de minister het beginsel van de scheiding der machten geschonden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234