Maandag 27/03/2023

Vervoer

Geen tram of bus: Gentse schepen denkt na over een kabelbaan

Een kabelbaan in Rio de Janeiro. Beeld NYT
Een kabelbaan in Rio de Janeiro.Beeld NYT

Een kabelbaan - eentje met de nodige pylonen en bakjes - in de zuidelijke rand van Gent? Schepen voor onder meer Middenstand en Innovatie Christophe Peeters (Open Vld) deed het opvallende voorstel tijdens een kopstukkendebat. "Het is geen nieuw concept, in Zuid-Amerika is het heel erg in."

Redactie

Bedrijvenzones als het Eiland Zwijnaarde zijn volgens de schepen te moeilijk bereikbaar. "Op De Lijn kunnen we nog twintig jaar wachten. Laat het ons zelf doen en out of the box denken", aldus Peeters tijdens het debat. "We kunnen zo zorgen dat we geen dure onteigeningen hebben en geen lange procedures moeten doorlopen om tramlijnen aan te leggen."

Bij Radio 1 lichtte hij het idee verder toe. Volgens hem zou de kabelbaan kunnen starten aan het Sint-Pietersstation. "Dan kan hij de Ringvaart oversteken tot Flanders Expo en van daaruit de Ringvaart volgen tot aan het wetenschapspark van Zwijnaarde en de site van het voetbalstadion", omschrijft Peeters het mogelijke parcours van de Gentse kabelbaan. Het hele traject zou zo'n 5 kilometer overspannen.

Het project zou in het zuiden van de stad ontplooid worden, omdat de ringvaart daar alternatieve infrastructuurwerken erg duur maakt. De kabelbaan zou op die manier ook niet te veel door dunbevolkt gebied worden getrokken. De capaciteit kan bovendien hoog liggen, afhankelijk van de cabines. Wachttijden liggen dan weer laag. Peeters wil voor de financiering van het project, dat tussen de 100 en 150 miljoen euro zou kosten, samenwerken met private partners. Tegen 2025 kan Gent een operationele kabelbaan hebben.

Zuid-Amerika

In heel wat Zuid-Amerikaanse steden is de kabelbaan een ingeburgerd transportmiddel. Maar ook in Europa zijn kabelbanen aan een opmars bezig. In het Franse Toulouse bouwen ze er een en het Zweedse 'Gondola Project' is een vergelijkbaar project. In Londen verbindt kabelbaan Emirates Air Line de beide oevers van de Theems.

"In Zuid-Amerika is het heel erg in", weet Peeters. "La Paz heeft al vijf volwaardige lijnen. Ook dichterbij, in Göteborg en Hamburg, zijn ze ermee bezig."

Een uitgewerkt plan heeft Peeters niet, noch zijn er studies gedaan. Kijkend naar het Zweedse Göteborg gelooft de schepen dat de aanleg en exploitatie een "stuk goedkoper is" dan bijvoorbeeld een nieuwe tramlijn. "Met zo'n baan kan je goed en kwalitatief openbaar vervoer realiseren."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234