Maandag 11/11/2019

Standpunt

Geen Suikerfeest maar bittere rouw in Gaza

Maarten Rabaey. Beeld Jonas Lampens

Vandaag vieren moslims wereldwijd het Suikerfeest, het einde van de heilige vastenmaand ramadan. Traditioneel gaan ze bij familie en vrienden op bezoek om lekker te tafelen en bij te praten.

Behalve in Gaza.

Daar overheerst bittere rouw. Om de duizend doden die er vielen sinds Israël op 8 juli een militair offensief begon tegen Hamas. Om de nu al 206 kinderen die dodelijk geraakt werden door bomscherven, of verpletterd werden door hun gebombardeerde huis.

Het einde van de ellende is nog niet in zicht. Beide strijdende partijen doorbraken gisteren nog afwisselend een staakt-het-vuren dat voor een etmaal zou gelden. Hopelijk lukt het beide kanten vandaag wel om de wapens te laten zwijgen. Een wapenstilstand is een dringende noodzaak om ontheemde burgers - voor zover mogelijk - een veiliger onderkomen te geven en hulpverleners de kans te bieden talrijke gewonden te verzorgen. Internationale bemiddelaars kunnen er gebruik van maken om te pogen een duurzamer vredesbestand af te spreken.

Ook in België zou het Suikerfeest een moment van reflectie mogen zijn. De oorlog in Gaza zorgt hier terecht voor enorme verontwaardiging. Geen enkele democraat kan en mag onbewogen blijven wanneer onschuldige kinderen sneuvelen. Maar we mogen ook niet blind zijn voor de verontrustende polarisatie die het Israëlisch-Palestijnse conflict in onze straten teweegbrengt.

Vredesbetogingen voor Gaza zijn ontsierd door rellen en oproepen van deelnemende radicale islamisten 'om Joden te doden'. Joodse Belgen krijgen steeds meer af te rekenen met antisemitisme. Een Antwerpse vrouw werd de toegang tot een winkel ontzegd 'omdat ze Joods is', net zoals in het nazi-Duitsland van de jaren dertig. Een Luiks café hing een bordje aan de deur 'dat honden welkom zijn maar Joden niet'. Een gevolg is dat een stille exodus van Joodse burgers uit België nog toeneemt. Omdat ze bang geworden zijn in hun eigen land. Enkele weken nadat in het Joods Museum van Brussel vier mensen werden vermoord mogen we deze alarmsignalen niet negeren.

Tegelijk was het gisteren ontmoedigend dat betogers van een pro-Israëlische betoging in Brussel het wij-zij-denken in de verf zetten door enkel kaarsjes te ontsteken voor 'hun' gesneuvelde soldaten.

De groeiende kloof tussen beide partijen hier onderstreept meer dan ooit de noodzaak voor onze politici en civiele samenleving om nog ernstiger te investeren in dialoog tussen moslims en joden, en in de strijd tegen elke vorm van extremisme. Voor er nieuwe slachtoffers vallen. Zoals de vermoorde Israëlische premier Rabin in 1993 zei: "We zijn voorbestemd om samen te leven, op dezelfde aarde. We zeggen jullie vandaag luid en helder: genoeg bloed en tranen. Genoeg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234