Dinsdag 06/06/2023

Besparingen

Geen subsidies meer voor wie enkel focust op afkomst

Marius Meremans (N-VA): ‘Je kan nieuwkomers laten emanciperen in onze eigen verenigingen, ofwel ze in hun eigen groep laten werken. Wij kiezen nu duidelijk voor het eerste.’ Beeld BELGA
Marius Meremans (N-VA): ‘Je kan nieuwkomers laten emanciperen in onze eigen verenigingen, ofwel ze in hun eigen groep laten werken. Wij kiezen nu duidelijk voor het eerste.’Beeld BELGA

Organisaties die zich terugplooien op de eigen etnisch-culturele achtergrond worden niet langer gesubsidieerd door Vlaanderen. Het werd eerder aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord en nu hebben N-VA, Open Vld en CD&V een voorstel van decreet in die zin ingediend in het Vlaams parlement.

Roel Wauters

Net als in alle andere sectoren dalen de subsidies voor de Vlaamse socio-culturele organisaties met 6 procent. Dat veld is heel breed, gaande van de KWB over het Davidsfonds en de Fietsersbond. Maar ook de Federatie van Marokkaanse Verenigingen of een organisatie als KifKif vallen onder het decreet. Het decreet lijkt hen in de eerste plaats te viseren.

“Er zijn twee stromingen”, zegt initiatiefnemer Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA). “Je kan nieuwkomers laten emanciperen in onze eigen verenigingen, ofwel ze in hun eigen groep laten werken. Wij kiezen nu duidelijk voor het eerste. Het is weg naar een echt inclusieve samenleving”, zeggen de indieners Marius Meremans (N-VA), Karin Brouwers (CD&V) en Stephanie D’Hose (Open Vld) in een gezamenlijk persbericht.

Juridisch moeras

Staf Pelckmans van oppositiepartij Groen laakt het gebrek aan voorafgaand overleg. “Nu worden de spelregels en cours de route veranderd”, zegt hij. “Heel wat organisaties hebben hun dossier al ingediend.” Hij ziet ook juridische bezwaren. Volgende week wordt het decreet al besproken.

De Federatie sociaal-cultureel werk waarschuwt voor een juridisch moeras. “Minder dan een maand voor de deadline waarop alle sociaal-culturele verenigingen hun beleidsplan indienen voor de komende vijf jaar, verandert de Vlaamse regering met dit voorstel van decreet de regels. Men grijpt in tijdens lopende procedures en geeft niemand tijd zich aan te passen aan de nieuwe regels. Het gevolg? Volgend jaar dreigen foute beslissingen op foute juridische gronden de hele sector lam te leggen”, stelt ze vrijdagavond. De Federatie dringt er bij de indieners op aan om het voorstel in te trekken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234