Donderdag 25/02/2021

Zaak-Halsema

Geen strafblad voor de zoon, wel reputatieschade voor Amsterdams burgemeester Halsema

Burgemeester Femke Halsema legt in de gemeenteraad verantwoording af over een verboden wapen in de ambtswoning. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema legt in de gemeenteraad verantwoording af over een verboden wapen in de ambtswoning.Beeld ANP

De 15-jarige zoon van Femke Halsema zal niet worden vervolgd voor verboden wapenbezit, maar de Amsterdamse burgemeester zelf blijft op de rooster liggen. Met dank aan een interview van haar echtgenoot. ‘Opmerkingen over andere wapens op zolder waren sarcastisch.’

Het relaas is intussen bekend: deze zomer, op 15 juli, betrad de zoon van Femke Halsema (GroenLinks) een verlaten woonboot in Amsterdam-Oost, waar hij met een vriend een brandblusapparaat leeg spoot. Nadat een ooggetuige de politie op de hoogte had gebracht, gooide de 15-jarige jongen in de vlucht een vuurwapen weg. Het wapen werd gevonden en de kwestie werd enkele weken later breed uitgesmeerd, initieel in de Nederlandse krant De Telegraaf.

Voor de zoon lijkt er alvast een eind te komen aan de saga. Volgens advocaat Peter Plasman komt er geen vervolging voor verboden wapenbezit door het Openbaar Ministerie Noord-Holland, dat het dossier overnam van het OM Amsterdam om een schijn van belangenvermenging te vermijden. “Van braak – laat staan inbraak – of diefstal is volgens het Openbaar Ministerie niets gebleken”, zegt Plasman.

Uit het ballistische rapport van een wapendeskundige van justitie zou bovendien blijken dat het om een gas-/alarmrevolver ging, meldt Plasman. “Inwendig is in de loop een zogenoemde sper aangebracht, waardoor geen kogelprojectielen kunnen worden verschoten.” Een strafblad is volgens het OM niet aan de orde, wel een zogenaamd Halt-traject voor 12- tot 18-jarige ‘first offenders’ waarbij een alternatieve straf wordt opgelegd.

‘NRC’-interview

Voor Femke Halsema is de kous echter niet af, en daar is het opzienbarende NRC-interview (14/9) van Halsema’s echtgenoot en filmproducent Robert Oey natuurlijk niet vreemd aan. Daarin gaf hij aan dat het wapen van hem is, een ‘onklaar gemaakte revolver’ die gebruikt werd op filmsets en die hij in 1999 op de kop tikte. Het onderzoek naar verboden wapenbezit tegen Oey is nog steeds gaande, aldus een woordvoerder van het OM.

Ook de rol van Halsema werd luidop in vraag gesteld: aangezien de burgemeester al snel na de arrestatie op de hoogte bleek van de herkomst van het wapen, zo bevestigde ook Oey, waarom liet ze die info dan achterwege in de open brief die verscheen na het perslek? Daarin had ze het over een ‘nepwapen’, wat ook als speelgoedpistool kan worden geïnterpreteerd. De lokale raadsfracties van Forum voor Democratie, VVD, en de Partij van de Ouderen vroegen na het NRC-interview om uitleg. Een verboden vuurwapen in de ambtswoning. Dit is niet langer een privékwestie”, klonk het bij Marianne Poot (VVD).

Donderdagmiddag werd de kwestie besproken op de raadscommissie Algemene Zaken. Halsema gaf aan dat ze over een nepwapen sprak op aanraden van haar advocaat, om het onderzoek van het Openbaar Ministerie niet te doorkruisen. Ook zei ze dat ze er pas van hoorde toen ze haar zoon bij het politiebureau ophaalde, en dat het “nooit in de ambtswoning had mogen liggen”.

Over de suggestie van haar man in NRC dat er nog meer wapens in de ambtswoning zouden liggen, klonk het dan weer zeer stellig: “Opmerkingen over andere wapens op zolder waren sarcastisch.”

Reputatieschade

Dat deze zaak de reputatie van Halsema zal aantasten, lijkt intussen wel duidelijk, zowel in de gemeenteraad als in de hoofden van de Amsterdammers. En meer door het NRC-interview met de echtgenoot, waar erg persoonlijke zaken werden vrijgegeven, dan door de aanhouding van de zoon. “Men redeneert: als ze haar gezin niet onder controle heeft, de stad dan wel?”, zei Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van de Amsterdamse krant Het Parool, daar vorige week over in De Morgen.

“Hij noch ik beschouwen dit interview als geslaagd”, moest Halsema tijdens de raadscommissie toegeven. Maar er weerklonk ook woede in haar stem toen ze het had over haar privéleven dat nu op de straatstenen ligt. “U moet mij elke dag scherp ondervragen, maar als mijn of uw kinderen, onze geliefden worden geraakt door het werk dat wij doen, worden we weerloos.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234