Woensdag 01/02/2023

Geen straf voor slag aan cameraman

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft de gunstmaatregel van de opschorting van straf verleend aan de Nederlandstalige Voerenaar Valentin Theunissen. De eigenaar van de tribune en kantine van SK Moelingen, waar op 9 juni 2001 een turbulente openbare verkoop van gemeentelijke panden plaatsvond, werd wel schuldig bevonden aan het toebrengen van een slag op het hoofd van een cameraman van RTL-TVI. Maar zijn gedrag was "begrijpbaar en verschoonbaar", zo oordeelde de rechter.

Macho
De rechter achtte het niet bewezen dat de cameraman arbeidsongeschikt was door de feiten. De cameraman vroeg onder meer ook een schadevergoeding van 5.000 euro vanwege een post-traumatisch stresssyndroom, maar de rechter wees ook die eis af.
Meer nog: de cameraman kreeg een serieuze veeg uit de pan van de Tongerse strafrechter. Die bestempelde hem als een "macho die per se zelf nieuws wilde maken en zich de rol van hoofdacteur toe-eigende in een slechte spektakelsoap". Nog volgens de rechter was zijn gedrag een objectief verslaggever onwaardig en gedroeg hij zich eerder als een medemanifestant die in de gunst van één van de partijen wilde komen, die zelf in het conflict betrokken waren.

Slag
De cameraman kreeg op 9 juni een slag op het hoofd van Theunissen. Maar hoewel de rechter Theunissen schuldig achtte aan het toebrengen van slagen, oordeelde hij dat de oorzaak van de verwondingen aan het hoofd van de cameraman niet aangetoond kon worden, temeer manifestanten met stenen gooiden en het dus ook best mogelijk was dat de hoofdwonde daardoor veroorzaakt werd.

Vernielingen
De rechter wees er in zijn vonnis ook op dat Theunissen zich voorafgaand aan de verkoop geconfronteerd had gezien met tal van vernielingen aan de lokalen van zijn kantine en aan de grasmat en dat er "begrip kan worden opgebracht voor iemand die have en goed wenst te beschermen met de middelen waarover hij op dat ogenblik beschikt en dit na te hebben moeten constateren dat het beschermend optreden van de manifestanten niet effectief bleek".

Vereniging van Beroepsjournalisten
Naast de eis tot schadevergoeding van de cameraman en van RLT-TVI werd ook die van de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB) afgewezen. De rechter vroeg zich in dit verband nog af of het niet aangewezen was om een morele schadevergoeding te vorderen van leden die hun beroepsvereniging in verlegenheid brengen en tot schande maken. (belga/sam)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234