Zondag 13/06/2021

Geen straf voor Microsoft

Bedrijf moet zich aan strenge regels houden

Microsoft en de Amerikaanse justitie zijn bereid hun conflict in der minne te regelen.

Washington

Persagentschappen / eigen berichtgeving

Microsoft zal waarschijnlijk niet gestraft worden voor zijn concurrentievervalsende gedrag. De softwarereus heeft gisteren met het Amerikaanse ministerie van Justitie afgesproken zijn leven te beteren. In een minnelijke schikking is een aantal regels vastgelegd om te voorkomen dat Microsoft op de markt zijn wil kan doorduwen ten nadele van concurrenten, zoals in het verleden is gebeurd.

De minnelijke schikking is er gekomen met behulp van een door de rechter aangewezen onderhandelaar, Eric Green. De schikking zal volgens aanklager Charles James "innovatie stimuleren, de consument meer keuze geven en de computersector in zijn geheel meer zekerheid bieden". Ook Microsoft was tevreden. Hoewel voorzitter Bill Gates de maatregelen "erg streng" noemde, vond hij ook dat de schikking "eerlijk en redelijk is en de belangen van de consument dient".

Justitie heeft met Microsoft afgesproken dat het bedrijf geen straf opgelegd krijgt als het zich vijf jaar aan de regels houdt die in de schikking zijn uiteengezet. Zo moet Microsoft computermakers de gelegenheid geven om concurrerende software op het bureaublad van de pc's te installeren. Concreet betekent dat dat fabrikanten bijvoorbeeld de Real Player van RealNetworks zullen mogen installeren in plaats van de Media Player van Microsoft. Ook moet Microsoft producenten van concurrerende software informatie geven over hoe hun producten optimaal kunnen draaien op Windows. Hetzelfde geldt voor fabrikanten van server-software. Verder mag Microsoft niets ondernemen tegen fabrikanten van concurrerende software, mogen er geen exclusieve overeenkomsten worden afgesloten en moet Microsoft de licenties op zijn Windows-besturingssysteem op uniforme voorwaarden ter beschikking stellen aan fabrikanten van pc's. Daardoor wordt het de facto onmogelijk om concurrenten van de markt te duwen, zoals Microsoft in het verleden heeft gedaan. Toen kregen fabrikanten bijvoorbeeld betere voorwaarden als ze voor Microsoft-producten kozen.

Justitie en Microsoft zijn het nu eens geworden, maar dat betekent nog niet dat de nu al drie jaar aanslepende rechtszaak definitief ten einde is. Ook achttien deelstaten hadden immers mee de procedure aangespannen. En die hebben de schikking nog niet ondertekend. Het is de vraag of alle achttien aanklagers zich achter de tekst kunnen scharen. De rechter heeft ze tot dinsdag gegeven om zich erover uit te spreken. Drie aanklagers lieten gisteren al weten de tekst wel te zien zitten. Eliot Spitzer uit New York noemde de schikking "een enorme stap voorwaarts" en Richard Blumenthal uit Connecticut zag er "een belofte tot meer concurrentie" in. Tom Miller uit Iowa was "optimistisch" over de kansen dat de staten zich achter de federale overheid zouden scharen.

Behalve de achttien staten moet ook rechter Colleen Kollar-Kotelly nog haar zegen geven aan de schikking. Bovendien kunnen tegenstanders van het akkoord bij haar terecht om bezwaar te maken. Gisteren al kondigden verscheidene organisaties aan dat te doen. Vooral de groepering ProComp, met Microsofts concurrenten Sun Microsystems en Oracle als prominente leden, kant zich heftig tegen de schikking. "Laten we niet doen alsof hiermee de concurrentie hersteld wordt, want dat is niet zo", liet ProComp-woordvoerder Mike Pettit zich ontvallen.

Als de staten of de rechter niet akkoord gaan met de schikking, zullen er alsnog hoorzittingen georganiseerd moeten worden om te bepalen wat de geëigende strafmaat voor Microsoft is. In eerste aanleg had de rechter geoordeeld dat het concurrentievervalsende gedrag van de softwarereus alleen afgestopt kon worden door het bedrijf in twee delen te splitsen. Maar dat vonnis werd in beroep vernietigd. Intussen is ook de strijdvaardige Janet Reno van het toneel verdwenen. Zij was minister van Justitie onder president Bill Clinton, die van een streng concurrentiebeleid een prioriteit had gemaakt. Clintons opvolger George W. Bush heeft John Ashcroft benoemd als opvolger van Reno. Ashcroft liet gisteren weten de minnelijke schikking te ondersteunen.

Het aandeel Microsoft was in de loop van de namiddag licht gestegen. Donderdag was het 6 procent duurder geworden. Sinds de overheid de rechtszaak op 18 mei 1998 inleidde, is Microsoft 40 procent meer waard geworden. De Computer Software & Services Index van Standard & Poor's is in die periode met 22 procent gestegen.

RM

Schikking zal 'innovatie stimuleren, consument meer keuze geven en computersector meer zekerheid bieden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234