Dinsdag 27/07/2021

Spoorstakingen

Geen staking, geen oplossing

Volgens Luc Piens van vakbond ACVTranscom is dit een goed begin. Voorlopig komen er geen acties. Beeld Eric De Mildt
Volgens Luc Piens van vakbond ACVTranscom is dit een goed begin. Voorlopig komen er geen acties.Beeld Eric De Mildt

Er komt geen nieuwe staking op het spoor. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt na een verzoeningsgesprek met de directie. "Het echte werk moet nog beginnen", zegt HR Rail-baas Michel Bovy, die de gesprekken leidt.

Het nieuws stuurde een golf van opluchting door de spitstreinen gisteravond: de vakbonden en de directie van de NMBS praten weer met elkaar. Tijdens een verzoeningsgesprek gingen ze akkoord om de komende weken te onderhandelen over de eisen van de bonden. Zeker tot eind februari is het gevaar op een nieuwe staking geweken. Goed nieuws dus.

"Ik ben blij dat de reiziger wordt gespaard. De komende weken zien we geen gestrande studenten of pendelaars meer", zegt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), die vorige week scherp uithaalde naar de vakbonden. Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V), een voortrekker van het sociaal overleg, reageert tevreden. "Praten aan tafel is de enige weg vooruit. Ik ben blij dat de vakbonden en de directie hun verstand hebben gebruikt."

De bonden protesteerden tegen het moderniseringsplan voor het spoor, dat de productiviteit van het personeel optrekt. Daarbij zouden verlofdagen sneuvelen en het aantal werknemers worden afgebouwd. "Dankzij dit overleg spreken we opnieuw met elkaar. Dat is een goed begin", stelt Luc Piens van de christelijke vakbond ACV-Transcom. Ook Michel Abdissi, de hevige voorzitter van het socialistische ACOD Spoor, sluit een nieuwe staking voorlopig uit.

Zonder bemiddelaar

Concreet komen er tien vergaderingen tijdens de komende zes weken. Er zal worden gepraat over vier thema's: de cao van het niet-statutair personeel, de tewerkstelling, de concrete uitvoering van het moderniseringsplan en het protocol van sociaal akkoord. De vakantiedagen van het personeel en de productiviteitsstijging zitten daarbij. Opvallend is dat de gesprekken er komen zonder inmenging van een externe bemiddelaar, wat de regering had voorgesteld.

Maar voor alle duidelijkheid: inhoudelijk hebben de bonden nog niets binnengehaald. De maatregelen die op 1 januari werden doorgevoerd, blijven van kracht. "We kunnen over alles praten, maar dat wil niet zeggen dat we de besliste maatregelen zomaar zullen terugschroeven", benadrukt HR Rail-topman Michel Bovy, die de gesprekken leidt.

Intussen blijft het standpunt van Galant en de regering ongewijzigd: aan het moderniseringsplan verandert niets.

De crisis is afgewend, maar niet opgelost. De vraag is of de vakbonden deze pyrrusoverwinning kunnen verkopen aan hun achterban. Zeker als ze binnen zes weken de balans opmaken van het sociaal overleg en moeten vaststellen dat ze niets fundamenteels hebben binnengehaald.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

Blokkeren

In december kondigden de bonden vijf stakingsdagen aan voor januari. Vorige week was er wel een 48-urenstaking, maar die ging uiteindelijk enkel uit van de Waalse spoorbonden. Een derde van de Waalse werknemers weigerde deel te nemen aan de actie. De andere drie stakingsdagen werden na een overleg met studentenvertegenwoordigers al uitgesteld omdat ze in de examenperiode vielen (21-23 januari). Een nieuwe datum voor die resterende acties komt er voorlopig dus niet.

"Maar het echte werk moet nog beginnen", benadrukt Bovy. "Op dit moment is er vertrouwen, dat is goed. Maar het worden nog zware onderhandelingen. En je kunt uiteraard nooit uitsluiten dat sociale gesprekken blokkeren. In dat geval is het dus nog altijd mogelijk dat er acties komen of dat er een bemiddelaar moet worden aangesteld."

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234