Donderdag 09/02/2023

update

"Geen sprake van verbod voor B-Fast om naar Haïti te gaan"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

B-Fast, het noodhulpteam van de federale overheid, kreeg vanuit Haïti de expliciete vraag om noodhulp na orkaan Matthew. Dinsdag stond een team van dokters en ingenieurs klaar om te vertrekken, maar Buitenlandse Zaken gaf geen groen licht. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is er geen sprake van een weigering, maar ging het om de coördinatie van de internationale noodhulp. Sp.a roept op om B-FAST onder bevoegdheid van de eerste minister te plaatsen.

Redactie

In de begroting is nochtans budget vrijgemaakt voor missies van B-Fast, en het team vrijwilligers traint regelmatig om paraat te staan. De voorbije jaren oogstte het Belgische team internationale lof na rampen zoals tyfoon Haiyan in 2013 en de tsunami in 2004.

Maar bij de aardbeving in Nepal (2015) ging het een eerste keer mis: het search-and-recue-team vertrok te laat en kon geen hulp meer bieden. En een medisch team - dat wel nog nuttig bleek - was niet opgevorderd.

Meteen klonk een storm van kritiek: "Je kunt je afvragen of een organisatie als B-Fast wel zin heeft", zei Europees Parlementslid Louis Ide (N-VA). Er kwam ook een audit naar de werking van B-Fast, en de leiding kwam zwaar onder vuur.

"Sinds Nepal zit B-Fast in politiek vaarwater", zegt volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt (Groen). "De vraag 'Vertrekken we?', wordt zo een politiek spelletje tussen voor- en tegenstanders, bij elke ramp opnieuw. Daardoor wordt er te lang geaarzeld. Bijzonder jammer."

Coördinatie noodhulp

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ontkent dat er discussie bestaat over de vraag of het Belgische reddingsteam B-FAST richting Haïti mag vertrekken. "Er is geen discussie over vertrekken of niet", klonk het bij aankomst van de begrotingsbesprekingen in de ambtswoning van de premier. "Er is geen sprake van een weigering."

Dat het team nog niet vertrokken is, heeft volgens de buitenlandminister alles te maken met de coördinatie van de internationale noodhulp. En die is in handen van de Verenigde Naties. Zo wordt onder meer nog gekeken of het Belgische materiaal mee kan met Franse vliegtuigen of Nederlandse schepen richting Haïti, aldus Reynders. Net zoals het Belgische vliegtuig destijds richting het door een zware aardbeving getroffen Nepal ook enkele buitenlandse hulpverleners liet meeliften.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Beeld EPA
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.Beeld EPA

"Een gezamenlijk transport van hulp naar de getroffen regio in Haïti is één van de mogelijkheden", verduidelijkt Buitenlandse Zaken intussen ook in een persbericht. B-FAST volgt net als andere buitenlandse hulpteams de situatie in Haïti op de voet, luidt het voorts. "Dat gebeurt via een elektronisch overlegsysteem van de Verenigde Naties. Op basis van de informatie uit dat platform evalueert B-Fast de mogelijkheid om bijstand te verlenen. Het is belangrijk dat deze noodhulp een toegevoegde waarde is voor hulpverlening die ter plaatse al ontplooid is."

In de eerste plaats hebben de getroffen landen bijstand gevraagd aan UNDAC, de VN-coördinatiestructuur voor noodhulp. Samen met de Haïtiaanse regering en de andere hulporganisaties ter plaatse coördineert die de hulpverlening. Als een concrete nood opduikt waaraan B-Fast kan tegemoetkomen, wordt eerst het B-Fast-planningcomité samengeroepen. Vervolgens gaat het naar de coördinatieraad, met ook de kanselarij van de premier, Binnenlandse Zaken, Defensie, Volksgezondheid, Ontwikkelingssamenwerking en Begroting, merkt men bij Buitenlandse Zaken nog op. "Elke beslissing wordt in gezamenlijk overleg genomen."

“B-FAST onder bevoegdheid eerste minister plaatsen”

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen is het politiek geklungel rond B-FAST beu: “Het uitsturen van internationale noodhulp mag geen compromis meer zijn tussen verschillende departementen. De premier moet de enige en absolute beslissingsbevoegdheid rond B-FAST krijgen.”

Volgens Van der Maelen worden de vrijwilligers van B-FAST structureel tegengewerkt op het politieke niveau. “Het was na de aardbeving in Nepal zo en nu is het weer zover: verschillende departementen werken elkaar tegen en komen niet tot een goed compromis. Naar Nepal werd, ondanks uitdrukkelijke vraag van de Nepalese overheid, geen veldhospitaal gestuurd, waardoor B-FAST onverrichter zake moest terugkeren. Nu staat er een vliegtuig vol noodhulp voor Haïti klaar en komt het niet eens van de grond."

Van der Maelen stelt dan ook voor dat de premier in de toekomst de knopen over B-Fast doorhakt. "Dat is voor binnenlandse rampen nu al het geval en dat zou de strubbelingen tussen de verschillende kabinetten in de toekomst kunnen overstijgen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234