Zaterdag 03/12/2022

Update

"Geen sprake van benoeming Franstalige randburgemeesters"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Binnen de Vlaamse regering is er geen discussie over het al dan niet benoemen van de drie Franstalige burgemeesters uit de Rand. Wel gaat de Vlaamse regering komende vrijdag bekijken wat de beste timing is om een beslissing te nemen. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in het Vlaams parlement.

Taalwetten overtreden
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) besliste vorig jaar om de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet te benoemen omdat ze de taalwetten overtraden bij het versturen van oproepingsbrieven voor de verkiezingen. Die niet-benoeming is een doorn in het oog van de Franstalige partijen. Het FDF heeft al meermaals gezegd dat er geen communautair akkoord komt zolang de drie niet zijn benoemd. De drie betrokken gemeenten droegen de afgewezen kandidaten opnieuw voor en Keulen zou voor het einde van deze maand opnieuw beslissen. Dat zou de communautaire dialoog opnieuw kunnen bemoeilijken. Afgelopen zondag vroeg minister-president Kris Peeters zich af of een nieuwe beslissing om niet te benoemen nodig is en of bekeken moest worden wat de gevolgen daarvan zouden zijn.

"Peeters gaat plat op de buik"
Volgens de oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA heeft Peeters daarmee een signaal gegeven dat een benoeming alsnog kan en dat een koppeling met de communautaire dialoog mogelijk is. "Nu gaat u al plat op de buik. U maakt van het dossier een pasmunt in de communautaire onderhandelingen", zei Joris Van Hauthem (Vlaams Belang). "Door minstens de indruk te wekken dat hij aan de chantage van de Franstaligen wil toegeven, maakt de minister-president een politiek dossier van dit juridisch dossier", zei N-VA'er Mark Demesmaeker. Ook Monique Moens (LDD) zei dat Peeters "een knieval" wou maken voor de Franstaligen.

"Geen onderhandelingsmaterie"
Open Vld, de partij van minister Keulen, was verbaasd door de "presidentiële" uitlatingen van de minister-president, die minister Keulen leek terug te fluiten. "Die al dan niet benoeming is geen onderhandelingsmaterie. Waarom zouden wij dan zelf de indruk wekken dat het dat wel is?", zei fractieleider Sven Gatz.

"Niet laten opjagen door Franstaligen"
CD&V'er Eric Van Rompuy zei dat de Vlaamse regering zich niet moet laten opjagen door de Franstaligen. De drie burgemeesters zijn er enkel op uit om zich voor de verkiezingen van volgend jaar op te werpen als de martelaren van de Brusselse Rand. Hij vroeg goed na te denken over de te volgen strategie. "Door een nieuw niet-benoemingsbesluit zetten ze een nieuwe carrousel in gang om onze instellingen te ridiculiseren". Maar Van Rompuy benadrukte ook dat de drie burgemeesters deze legislatuur niet benoemd zullen worden.
Dirk De Cock (Vl.Pro) zei dat minister Keulen beter snel zou beslissen, kwestie van goed bestuur. "Als we de kool en de geit sparen, zal de kool elders opgegeten worden en de geit omkomen van de honger", zei hij. Sp.a rekent erop dat de Vlaamse regering de juiste beslissing neemt, Groen! hoopt dat de communautaire sfeer niet verder verzuurt.

Duidelijkheid gevraagd
Het Franstalige parlementslid Christian Van Eyken vroeg de minister-president "klare wijn" te schenken. "Men mag die eventuele benoeming niet gebruiken als wortel voor de ezel, om zo de Franstaligen aan te trekken", zei hij. Van Eyken zei ook dat de betrokkenen "niet alle wetten aan hun laars lappen".

"Geen sprake van benoeming"
Vlaams minister-president Kris Peeters zei dat het dossier "geen onderwerp is van de gemeenschapsdialoog. Het is en blijft een juridisch dossier." De Vlaamse regering zal vrijdag opnieuw de juridische aspecten en de timing van het dossier bespreken. "Van de benoeming van de burgemeesters is volstrekt geen sprake", zei Peeters. "De enige vraag is hoe we dit dossier vanuit de Vlaamse regering met de juiste juridische argumenten, en de juiste timing behandelen", zei hij. Minister Keulen zei dat hij de juiste afweging zou maken. "Wat ik niet zou verdragen is een situatie in Vlaanderen met twee soorten van burgemeesters. De wet die voor 305 burgemeesters geldt en de wet die 3 personen aan hun laars mogen lappen", zei hij. (belga/vsv)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234