Woensdag 30/11/2022

Geen Sporting Orlans in het land van Dender en Waas

In de virtuele loopgraven rond de fusieoorlog Lokeren-Aalst

Soms kan een voetbalwedstrijd niet op een beter moment komen. Voor het treffen tussen Lokeren en Aalst gold dit zaterdagavond in het kwadraat. Na alle commotie over de afgesprongen fusie tussen de twee clubs was het uitkijken naar de confrontatie tussen de spelers en supporters van beide kampen. Journalisten likten de pennen en brachten camera's in stelling om de clash tussen de onverenigbare supportersclans vast te leggen. De stoute verwachtingen van de media ketsten echter af op de serene houding van de fans. Na hun respectievelijke bestuurders lieten zij ook het persgild met een vertwijfeld gevoel achter.

Lokeren

Eigen berichtgeving

Wim De Jonge

Anderhalf uur voor de wedstrijd hullen felle regenbuien en windvlagen de omgeving van het Daknamstadion in een denderende waas, alsof de weergoden hun afkeurende stem in het fusiedebat tussen Lokeren en Aalst willen kenbaar maken. Lang duurt dit niet want voor de eerste supporters arriveren, is er klimatologisch geen vuiltje meer aan de lucht. Ploegen van regionale en minder regionale televisiestations, die zich op de splitsing tussen 'tickets bezoekers' en 'tickets thuisploeg' hebben opgesteld, monsteren de vroege vogels. Niemand laat zich echter op onvertogen praat betrappen en van enige animositeit is er totaal geen sprake. Kan het zijn dat de supporters hun frustraties en opgekropte haat opsparen tot tijdens of misschien wel na de partij?

Maar voetbal is oorlog en het commandokwartier vaak de kantine. De ramen met uitzicht op het veld blijken allemaal op politiebevel afgeplakt. Dit is toch wel een duidelijke teken van dreigend hooligangeweld. De oudere dame die vlijtig de ploegopstellingen kopieert, haalt de reporter uit zijn waan: "Neen meneer, dat is nog van de match tegen Anderlecht. Toen moesten we de ramen afplakken van de politie en ze hebben ons nog altijd niet gezegd ze weer vrij te maken." Aan de toog zijn er heftige discussies maar het woord fusie of enige Oost-Vlaamse variant daarvan rolt niet over de tongen. Is dit een stilzwijgend complot, een grandioos opgezette omerta?

Even de troepen schouwen in het stadion. Een kwartier voor de wedstrijd hebben niet meer dan enkele honderden hun plaats al ingenomen. Aan de ene kant achter het doel een spandoek met daarop: Lokeren 4-ever, achter het andere doel: Eendracht forever. Niet bepaald opzwepende oorlogstaal maar alleszins een statement dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Vijf minuten later raken de tribunes eindelijk wat voller, ook de Aalstenaren nemen hun stellingen in achter het doel. De meesten zijn gewapend met vervaarlijk zwart ziende ballonnen die ze bij het eerste fluitsignaal over de hoofden van de spelers zullen doen ontploffen.

Nog vijf minuten voor uur U. De stadioninstallatie gaat aan, het in deze context totaal foute You'll never walk alone galmt over de weide. De deejay van dienst lijkt nog niet te beseffen dat het huwelijk tussen Lokeren en Aalst niet doorgaat. Hij maakt dit goed met zijn volgende plaat: You'll win/Every fight you fight, terwijl de spelers het veld bestormen.We zijn opnieuw op het rechte oorlogspad. Lopen er in het Lokerse elftal trouwens geen spelers die een speciale militaire voorbereiding in Afrika hebben gevolgd?

De scheidsrechter blaast de partij op gang, de zwarte ballonnen gaan de lucht in. Geen enkele bereikt het Lokerse terrein. Geen nood echter want zo dadelijk breekt er een orkaan van elkaar afmakende spreekkoren aan. De Lokerse side verkiest echter -trouw aan de tactiek van de ploeg- een afwachtende houding aan te nemen en laat het initiatief aan de Aalsterse overburen. Die richten hun pijlen niet op de tegenstander maar op één in eigen rangen: "Orlans buiten!" Het eerste half uur van de partij houden ze deze eis luidruchtig staande, mede omdat er niet veel voetbalopwinding valt te beleven.

Wanneer Souleymane Youla Lokeren op voorsprong brengt, kruipen de Lokerse supporters uit hun defensieve posities en halen ze de tegenstander over de hekel: "Eendracht failliet!" Voor de Eendracht-supporter het sein om hun ongenoegen over de poging tot uithuwelijking aan Sporting Lokeren in een minutenlange "Sporting Orlans" uit te schreeuwen. Het is duidelijk dat het vanavond vooral een duel tussen manager Patrick Orlans en het Eendracht- publiek zal zijn, nochtans doen de Lokerse spelers en stadiondeejay in de tweede helft hun uiterste best om de aandacht op zich te vestigen. Elk doelpunt dat Lokeren weet te maken gaat vergezeld van een symbolische streep muziek. Na de staalharde vrije trap van Chris Janssens (2-0) weerklinkt het profetische You'll win, bij de 3-0 van Roman Vonasek een ietwat geforceerd We're the champions, bij de 4-0 van Youla het aansporende Jump en bij de forfaitstand via Mitrakovic het carnavaleske Wij zijn binnen.

Aalst scoort nog tegen maar op de tonen van de Venga-boys vormt een deel van het thuispubliek een polonaise in de beste carnavaltraditie. Zijn de Lokerse supporters dan toch ontvankelijk voor een samengaan met die van Aalst? Voorzitter Roger Lambrecht denkt van wel, want in een vlaag van emotie grijpt hij na affluiten de microfoon: "Supporters van Aalst en Lokeren, bedankt voor jullie sportiviteit. Ik hoop dat we in de toekomst nog samen aan een grote Vlaamse club kunnen werken die Europees iets te betekenen heeft." De stadiondeejay weet de situatie nog enigszins te redden en draait snel Wat zullen we drinken?, waarmee hij iets beter de ware bekommernis van de fans samenvat.

Niet Aalst, maar Lokeren eindigt de partij met een carnavaleske polonaise na de 5-1-zege

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234