Dinsdag 31/01/2023

Asielcrisis

Geen slaapplaats voor nieuwe asielzoekers in Brussel

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De asielzoekers die worden geweigerd aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kunnen in Brussel voorlopig niet terecht in de noodopvang wegens plaatsgebrek. "De Dienst Vreemdelingenzaken moet zich hier beter op organiseren", zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Gisteren en vandaag werden telkens meer dan tweehonderd vluchtelingen geweigerd die zich voor het eerst aanmeldden aan DVZ om zich als asielzoekers in ons land te registreren. Reden: de wachtzaal of "dispatching" aan de Antwerpsesteenweg kan de toestroom niet aan. De asielzoekers krijgen een document waarmee ze de volgende dag voorrang krijgen in de wachtrij.

Op straat of in het park
Wie geld heeft, kan op zoek naar een herberg of hotelkamer, de anderen moeten die eerste nacht op straat of in het park doorbrengen. In Brussel voorziet Samusocial normaal in noodopvang, maar in de zomer beschikt die organisatie maar over één gebouw aan de Anderlechtsepoort, dat momenteel overvol zit. "We hebben een capaciteit van 110 mensen, die momenteel ruim is overschreden", zegt woordvoerster Laurence Bourguignon.

Ook de gebouwen van de winteropvang bieden geen alternatief. Normaal gaat Samusocial in de herfst op zoek naar beschikbare gebouwen. Het enige permanente wintergebouw, aan de Koningstraat, wordt momenteel gebruikt door het OCMW van Brussel.

"Men moet een nieuwe ontvangstruimte openen, zodat de vluchtelingen vanaf dag één in de structuren van Fedasil terechtkunnen", zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Daarvoor heeft men niet onmiddellijk extra machines voor vingerafdrukken of longscans nodig. Geef ze een volgnummer en laat ze een andere dag terugkomen. Je mag niet vergeten dat het om erg kwetsbare mensen gaat die er vaak een traumatische reis op hebben zitten."

Thee, koffie en soep
Vluchtelingenwerk organiseert ook al enkele weken middagopvang voor de asielzoekers. Tijdens de pauze van hun inschrijvingsprocedure krijgen ze thee, koffie en soep. Er ligt ook informatie in 26 talen over de asielprocedure. "Het is een initiatief dat is opgezet door enkele buurtbewoners en dat wij met vrijwilligers en zonder subsidies hebben voortgezet", vertelt Keytsman. "Eigenlijk is ook dit een taak van de overheid. Ze zouden dit ook 's ochtends bij de wachtrij, en in het weekend kunnen doen", opppert ze.

Solidariteit
Vluchtelingenwerk wordt de laatste dagen overstelpt door telefoontjes en mails van mensen die vragen hoe ze kunnen helpen. "Deze golf van solidariteit doet deugd. We raden mensen aan niet op eigen houtje te handelen, maar zich in hun inspanningen bij anderen aan te sluiten." Op de website van Vluchtelingenwerk staat een lijst met tips en links naar meer dan 35 organisaties die ervaring hebben met de begeleiding van asielzoekers: http://www.vluchtelingenwerk.be/nieuws/welke-hulp-kan-ik-bieden.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234