Zaterdag 14/12/2019

Geen schuine schaatsen op het Afghaanse scherm

Rel in Afghanistan over 'verderfelijke' Indiase soaps op televisie

Soaps van Indiase makelij zorgen voor strubbelingen in het toch al meer dan genoeg getormenteerde Afghanistan. Een conservatieve lobby wil in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2009 zoveel mogelijk 'verderfelijke' programma's uit de ether halen. Vijf soaps werden inmiddels verboden.

Door Kim Herbots

Zal Prina haar man ervan weten te overtuigen dat ze geen schuine schaats heeft gereden met de multimiljonair Mr. Bajaj? Deze verhaallijn uit de Indiase serie Kasauti Zindagi Ki, vrij vertaald De test van het leven, houdt zowat heel Afghanistan aan het scherm gekluisterd. Al is het nog maar de vraag voor hoelang.

Vijf series werden eerder deze maand al door minister van Cultuur en Informatie Abdel Karim Khurram verbannen van het scherm, met goedkeuring van president Hamid Karzai. Drie televisiezenders plooiden onmiddellijk voor het bevel, maar de private zender Tolo TV, die het verbod "illegaal" noemt, hield tot nu toe stand. Ook Afghan TV, die een serie getiteld Dief van Bagdad uit zijn zendschema moet halen, biedt verzet. Khurram heeft ondertussen gerechtelijke stappen tegen Tolo en Afghan ondernomen.

Het schrappen van soaps stoot ook op heel wat verzet bij de doorsnee Afghanen. In een tijd waarin het economisch almaar moeilijker gaat omdat de voedselprijzen zowat elke dag stijgen, is het dagelijkse halfuur televisie het enige verzetje dat veel families nog hebben. Hoezeer de Afghanen meeleven met de soaps is terug te vinden op internet. "Bajaj, laat Prina en haar man Agaron met rust en laat ze genieten van hun liefde. Ik hou heel veel van hun leven. Kun je mij de mailadressen van Prina en Agaron bezorgen?"

Volgens minister Khurram is zijn beslissing gematigd. "De Ulema (de hoogste raad van geestelijken, KH) wilde alle series verbieden", zei hij in een interview. "Ik heb alleen de meest aanstootgevende laten stopzetten." Hij nam zijn beslissing na een show op Tolo TV waarin mannen en vrouwen getoond werden die met elkaar dansten. Dat is zo goed als ondenkbaar in het strenge Afghanistan.

Het is vooral die losbandigheid in de Indiase soaps, die qua driehoeks- en andere verhoudingen niet moeten onderdoen voor de gemiddelde aflevering van Days of Our Lives (de Indiase versie daarvan heet overigens Omdat de schoonmoeder ooit de schoondochter was), die een doorn in het oog is van de conservatieve vleugel. De occasionele streep bloot en de aanwezigheid van de vele hindoegoden kunnen niet door de beugel, zo vindt ook president Karzai.

Karzai heeft altijd gezegd dat hij de vrijheid van de media een hoog goed vindt. Nochtans steunt hij de demarche van zijn minister Khurram, een man die hij twee jaar geleden op de plaats van de liberalere Sayed Makhdoom plaatste. Dat gebeurde na parlementaire klachten over een te vooruitstrevende aanpak van die laatste. "Programma's die ingaan tegen de Afghaanse cultuur kunnen niet door de beugel", liet Karzai al meermaals weten.

Volgens sommige waarnemers is het verbod op de soaps een teken van de 'hertalibanisering' van Afghanistan. Ook de geviseerde televisiezenders vermoeden dat het schrappen van de series vooral een politieke achtergrond heeft. Zij denken dat het verbod in de eerste plaats te maken heeft met een strijd om kijkers en uitzenduren. Met de verkiezingen in het vooruitzicht hebben tal van politieke leiders inmiddels een eigen televisiestation opgericht dat zijn kijkers niet wil laten weglokken door Indische vrouwen in frivole sari's en ingewikkelde liefdesperikelen.

De minister van cultuur en informatie verbood al vijf series, met goedkeuring van president Karzai

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234