Zondag 07/03/2021

Jeugdraad

Geen Schild & Vrienden meer, wel meer kleur: dit zijn de 4 nieuwe adviseurs in de Vlaamse Jeugdraad

Jad Zeitouni, kersvers lid van de Vlaamse Jeugdraad. “Ik zit daar niet voor jongeren met een migratieachtergrond, maar voor alle jongeren.” Beeld Illias Teirlinck
Jad Zeitouni, kersvers lid van de Vlaamse Jeugdraad. “Ik zit daar niet voor jongeren met een migratieachtergrond, maar voor alle jongeren.”Beeld Illias Teirlinck

De Vlaamse jeugdraad is weer compleet. De vier jongerenadviseurs die ontslagen werden omdat ze lid waren van de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden, zijn vervangen. En die vernieuwde jeugdraad wint aan kleur, wat meteen heel wat stof deed opwaaien.

Jad Zeitouni (25): “Een meer gekleurde jeugdraad na Schild & Vrienden? Puur toeval”

“Mijn ouders zijn gescheiden. Ik ben opgegroeid tussen drie zussen en mijn mama. Ik weet hoe het is om deel uit te maken van een minderheid”, opent Jad Zeitouni uit Ninove al lachend aan de telefoon. De student met Libanees-Marokkaanse roots studeert rechten aan de VUB, en zet zich in zijn vrije tijd in voor gendergelijkheid en mensenrechten. “We moeten leren om niet enkel op te komen voor onze eigen rechten, maar ook voor die van anderen.”

Hij hoopt met de Vlaamse Jeugdraad vooral politici en beleidsmakers te helpen om een vinger aan de pols te houden over wat er onder jongeren leeft. “Politici zijn de voeling met wat er leeft verloren.”

Over de hetze rond de vier nieuwe ambassadeurs maakt hij zich weinig zorgen. “Ik zit niet in de adviesraad om jongeren met een migratieachtergrond te vertegenwoordigen, maar alle jongeren. Dat de vier nieuwe adviseurs nu een kleurtje hebben? Dat is geen statement, maar puur toeval.”

Félicia Mukendi (19): “Ik heb getwijfeld om in het leger te gaan en mijn land te verdedigen”

“Ik wilde vroeger bij het leger gaan”, zegt Félicia Mukendi plots. “Dat gevoel dat je echt iets betekent voor je land spreekt me wel aan. Of voor de NAVO werken, dat lijkt me een droomjob.” 

Uiteindelijk koos Mukendi voor een opleiding rechten aan de universiteit van Leuven. “Ik zit nu in het tweede en derde jaar. Ik ga waarschijnlijk kiezen voor internationale rechtsvakken om me in te specialiseren.” Of ze dan ooit minister van Defensie zou willen worden? “Dat zie ik wel zitten. Al ben ik wel wat bang om in de politiek te gaan. Het gaat er wel heel hard en persoonlijk aan toe.”

Hoe blijf je trouw aan je eigen ideeën terwijl je ook moet luisteren naar de grondstroom, vraagt ze zich wel eens af. Binnen de Vlaamse Jeugdraad zet ze zich onder andere in voor de werkgroep onderwijs. “Ik heb mijn vragen bij ons huidige onderwijssysteem. Is de opdeling in aso, tso en bso wel ideaal voor de toekomst?”

Félicia Mukendi. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Félicia Mukendi.Beeld Vlaamse Jeugdraad

Maya Van de Velde (22): “Ik strijd voor een ambitieus zorgproject voor jongeren”

“Tijdens mijn tweede jaar handelsingenieur aan UGent ben ik op mezelf gebotst”, zegt Maya Van de Velde. “Tijdens het middelbaar ging alles vanzelf, maar als universiteitsstudent ben je heel erg op jezelf aangewezen. Daar had ik het moeilijk mee.”

Die ervaring heeft Van de Veldes ogen geopend. “We moeten een omgeving creëren waarin jongeren het niet meer abnormaal vinden als ze ergens mee zitten.”

Maya Van de Velde. Beeld Damon De Backer
Maya Van de Velde.Beeld Damon De Backer

Zo werkte de studente met Zambiaanse roots al mee aan een advies over welzijn dat ze samen met haar collega’s ging presenteren bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Dat was een heel fijne ervaring. Nu komt het erop neer om te blijven voortwerken, zodat er op termijn een ambitieus zorgproject voor jongeren komt.”

Ivo Shimwa (21): “Ik heb een YouTube-kanaal, ik kan wel om met de negatieve reacties die zullen volgen”

Vijf jaar geleden vroegen Ivo Shimwa’s ouders asiel aan in België. “Ik ben geboren in Mozambique, mijn ouders zijn van Rwanda en ondertussen heb ik al in Overpelt, Izegem en Brussel gewoond. Nu verhuizen we naar Geraardsbergen.” Shimwa’s vader vindt het belangrijk dat zijn kinderen perfect Nederlands leren.

Ivo Shimwa blijft wel in Brussel studeren. Als kind raakte hij gefascineerd door film. Toen hij erachter kwam dat de monteur van De slimste mens ter wereld bijna als eerste wist wie de quiz had gewonnen, wist hij wat hij zou studeren: audiovisuele kunsten aan het RITCS.

Ivo Shimwa Beeld rv
Ivo ShimwaBeeld rv

Hij is trots dat hij als jongerenadviseur mag zetelen. “Ik kreeg al veel positieve reacties van vrienden. Er zullen ook wel veel negatieve reacties zijn, maar ik heb nog niet kunnen kijken hoe erg die zijn. Ik heb een YouTube-kanaal, dus ik weet wel wat haat is. Het belangrijkste is dat we op de inhoud kunnen focussen.”

Kritiek op Vlaamse Jeugdraad voor “intimidatie”

Er kwam meteen kritiek op de bekendmaking van de nieuwe jeugdambassadeurs. Zo schreef Jeroen Bergers,  die ontslagen werd uit de Vlaamse jeugdraad voor zijn sympathieën voor Schild & Vrienden, dat de drie andere opvolgers geïntimideerd werden om hun engagement in de raad niet op te nemen.

Bij de Vlaamse jeugdraad ontkennen ze met klem. “We hebben de eerste vier opvolgers gecontacteerd”, zegt Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad. “Een persoon heeft nooit gereageerd en een iemand bedankte voor de uitnodiging via e-mail. Met een derde persoon hebben we een open gesprek gehad over engagement en verwachtingen.”

Die derde persoon is Nick Peeters. De 22-jarige Lubbekenaar trok zich voor de gemeenteraadsverkiezingen ook al terug van de N-VA-lijst nadat duidelijk werd dat hij betrokken was bij Schild & Vrienden. Hij zou ook nu bedankt hebben voor een plek in de Vlaamse jeugdraad om een nieuwe mediastorm te vermijden. Peeters was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234