Vrijdag 01/07/2022

Belangrijk nieuwsOorlog in Oekraïne

Geen resultaat na onderhandelingen tussen ministers van Buitenlandse Zaken: ‘Rusland heeft Oekraïne niet aangevallen’

De onderhandelingen vonden plaats in het Turkse Antalaya, onder bemiddeling van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (m.). Links de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, rechts zijn Oekraïnse collega Dmytro Kuleba. Beeld AP
De onderhandelingen vonden plaats in het Turkse Antalaya, onder bemiddeling van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (m.). Links de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, rechts zijn Oekraïnse collega Dmytro Kuleba.Beeld AP

Bij een eerste gesprek tussen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in de Turkse badplaats Antalya is ‘geen vooruitgang geboekt over een staakt-het-vuren’ in Oekraïne. Lavrov ontkende achteraf met een stalen gezicht zelfs dat Rusland Oekraïne heeft aangevallen.

Redactie en Belga

De twee ministers gingen na ruim anderhalf uur praten weer uit elkaar. Een gemeenschappelijke persconferentie kwam er niet. Beide partijen hielden aparte persconferenties. Het enige lichtpuntje dat Kuleba daar kon vertellen was dat Lavrov en hij besloten hadden om “hun gesprekken in dit formaat” voort te zetten.

“We wilden een staakt-het-vuren van 24 uur. Lavrov zei dat Moskou wil praten over humanitaire corridors”, verduidelijkte hij. Oekraïne hoopt op een corridor voor de zuidelijke stad Marioepol, dat getroffen werd door zware Russische bombardementen, waaronder op een kinderziekenhuis.

Kuleba zei dat hij vastbesloten was om te blijven onderhandelen. “We willen dat deze oorlog eindigt en dat ons land vrij is van bezetters. We hopen op serieuze, constructieve gesprekken: als Rusland daar klaar voor is, dan wij ook.” Volgens Kuleba leek Lavrov zelf geen mandaat te hebben om toegevingen te doen. “Blijkbaar beslissen andere mensen in Rusland daarover.”

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba. Beeld REUTERS
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba.Beeld REUTERS

Lavrov zei op zijn beurt dat Rusland bereid is de onderhandelingen met Oekraïne voort te zetten in het bestaande formaat in Wit-Rusland. Dat is volgens hem belangrijker dan dit soort ontmoetingen. “De ontmoeting van vandaag heeft bevestigd dat het Russisch-Oekraïense format in Wit-Rusland geen alternatief heeft”, zei hij na afloop van het overleg.

De Russische buitenlandminister herhaalde dat het Westen een gevaarlijk spel speelt door wapens aan Oekraïne te leveren en “huurlingen” te sturen. Volgens hem verloopt de militaire operatie in het buurland volgens plan. Tegenover een journalist ontkende hij dat Rusland van plan is om nog andere landen aan te vallen. Meer zelfs: Rusland “heeft Oekraïne niet aangevallen”, klonk het in alle ernst. Volgens Lavrov is er wel “een situatie ontstaan waarbij Ruslands nationale veiligheid gevaar liep”.

Kuleba stelde dat de Oekraïense strijdkrachten de plannen juist danig in de war hebben geschopt. Het was de eerste keer sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne twee weken geleden dat Rusland en Oekraïne mekaar op dat niveau ontmoetten.

Neutraal

De verwachtingen waren niet hooggespannen aangezien Rusland vooraf had aangegeven geen concessies te willen doen. Moskou eist een neutraal en gedemilitariseerd Oekraïne, erkenning van de Krim als Russisch en erkenning van twee separatistische pro-Russische Oekraïense regio’s als onafhankelijke landen.

Volgens Kuleba komt dat rijtje eisen neer op een overgave, en dat is voor het land geen optie. De Oekraïense regering zei eerder wel open te staan voor het bespreken van de neutraliteitseis en het afzien van lidmaatschap van de NAVO. In ruil daarvoor wil Kiev wel veiligheidsgaranties. Lavrov zei bereid te zijn daarover te praten.

Lavrov en Kuleba praatten met elkaar in de zaal van een hotel in Antalya. Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zat mee aan tafel.

Lavrov noemde de Westerse speculaties over het gebruik van kernwapens in de oorlog in Oekraïne ook nog “freudiaans”. Hij gelooft ook niet dat er daadwerkelijk een kernoorlog zit aan te komen, zo verklaarde hij volgens het Russische persagentschap Tass. “Hun onbewuste gedachten komen nu en dan bovendrijven, terwijl wij daar nog nooit met een woord over hebben gerept”, aldus Lavrov. “Natuurlijk vinden we het zorgwekkend dat het Westen steeds blijft terugkomen op dit onderwerp, haast op een freudiaanse wijze.”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Beeld EPA
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234