Dinsdag 19/11/2019

Gezondheid

‘Geen reclame meer voor ongezonde voeding? Goed idee’

Sally Davies lanceert in haar laatste rapport als nationale gezondheidsadviseur van het Verenigd Koninkrijk een hele rits voorstellen om obesitas bij kinderen uit te bannen. Zo wil ze geen reclame meer voor ongezonde voeding en geen snacks meer op het openbaar vervoer. Loes Neven, voedingsexpert van het Vlaams Instituut Gezond Leven, laat haar licht schijnen op de plannen.

Als het van Sally Davies afhangt dan is er op termijn geen reclame meer voor ongezonde voeding. Ook alle marketing of sponsordeals wil ze aanpakken. Goed plan? 

“Toch wel. Met het Instituut Gezond Leven werken wij op dit moment mee aan een gelijkaardig advies voor ons land. Het is volgens ons zelfs een van de prioriteiten. Onderzoek toont aan dat dit een grote invloed heeft. Het gaat dan zowel om de klassieke tv-reclame, product placement in tv-programma’s, social media maar ook om sponsoring van evenementen waar veel kinderen naartoe komen. 

“Ik weet dat we ons niet populair maken door iets te willen ‘verbieden’, maar op dit moment zijn er toch te veel achterpoortjes. De overheid zou wat dit betreft de touwtjes wat strakker in handen mogen hebben.”

Een ander voorstel is om eten en drinken te verbieden op het openbaar vervoer. Enkel water, borstvoeding of alles wat medisch noodzakelijk is, zou nog mogen. 

“Op de bus is dat hier in principe ook al in voege, al heeft dat meer te maken met het risico op morsen dan met een gezonde levensstijl. Er valt zeker iets voor te zeggen. Zo’n maatregel kan helpen om mensen bewuster te maken. Nu is eten en drinken op alle momenten van de dag beschikbaar, waardoor we meer binnenkrijgen dan nodig is. Voor een gezonder voedingspatroon is het nuttig om die eet-en drinkpatronen beter af te bakenen. Maar of zo’n maatregel een groot draagvlak zal hebben? Het komt betuttelend over natuurlijk.”

Gratis water in alle supermarkten, stations of gebouwen van de overheid. Maakt dat een verschil?

“Dat lijkt me een zeer goede maatregel, om verschillende redenen. Het is gezond en het is ook eenvoudig in te voeren. Als Vlaamse of federale overheid kan je perfect het goede voorbeeld geven. Sowieso hebben wij hier in vergelijking met andere landen nog veel minder de gewoonte om kraantjeswater te drinken. Ook dat zou je op die manier stimuleren.”

Davies wil de regelgeving ook aanpassen zodat het voor fastfoodketens moeilijker wordt om een nieuwe vestiging te openen. Hoe zit dat hier? 

“Onlangs ging de gemeente Elsene in beroep tegen de plannen van Kentucky Fried Chicken om een nieuwe vestiging te openen. We hebben die zaak grondig bekeken en op dit moment is het voor een gemeente juridisch erg moeilijk om daar iets tegen te doen. Een aanpassing van de wetgeving zou gemeenten meer slagkracht kunnen geven. Want hoe kan je je bevolking gezonder en duurzamer doen eten, als er nog maar eens een fastfoodrestaurant de deuren opent?”

Voor de Britse gezondheidsadviseur is het ook noodzakelijk dat ongezonde voeding duurder wordt. Ook in België is er een suikertaks.

“Ja, maar die is niet hoog genoeg om daadwerkelijk gedragsveranderingen teweeg te brengen. In Groot-Brittannië is de suikertaks nu al omvangrijker en wordt ze geheven op producenten. Die kunnen zelf beslissen of ze dat doorrekenen aan de consumenten. De eerste studies daar zijn trouwens positief. Bij het Instituut Gezond Leven zijn we er voorstander van om zo’n taks te koppelen aan positieve maatregelen. Zo kan je de inkomsten ervan bijvoorbeeld investeren in subsidies voor gezonde voeding.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234