Zaterdag 03/12/2022

Geen pottenkijkers gewenst op proces Cubaanse dissidenten

'Ik sta perplex. Het is jaren geleden dat we zoiets meegemaakt hebben'

Brussel.

Eigen berichtgeving

De Cubaanse overheid is een proces begonnen tegen de dissidenten van de bekende 'Grupo de Cuatro'. In de aanloop naar de hoorzittingen tegen Vladimir Roca, Marta Beatriz Roque, Felix Bonne en René Gómez werden vorig weekend 34 dissidenten opgepakt. Eenendertig anderen mogen dezer dagen hun huis niet uit. Sommige arrestanten kwamen gisteren alweer op vrije voeten.

Het viertal - respectievelijk een voormalige gevechtspiloot, een economiste, een academicus en een advocaat - wordt beschuldigd van oproer en het aanzetten tot staatsondermijnende activiteiten. Roca, Roque, Bonne en Gómez waren op 16 juli '97 opgepakt nadat ze met het document La patria es de todos ('Het vaderland behoort iedereen toe') openlijk kritiek geuit hadden op het Cubaanse eenpartijensysteem en opgeroepen hadden tot democratische hervormingen. Volgens de overheid in Havana hebben de dissidenten zich schuldig gemaakt aan het bedreigen van buitenlandse investeerders, het boycotten van verkiezingen, de publicatie van leugenachtig cijfermateriaal over de Cubaanse economie en collaboratie met in Miami gevestigde anti-Castro-krachten.

Dat het de Cubaanse regering menens is met haar aanpak van de interne oppositie is maandag gebleken, toen de massaal aanwezige politie de buitenlandse journalisten en diplomaten de toegang tot de rechtszaal ontzegde. De hoorzittingen vonden ook niet plaats in de provinciale rechtbank van Havana, waar zaken van dissidenten gewoonlijk behandeld worden, maar in een klein tribunaal in de voorstad Marianao. Roca, Roque, Bonne en Gómez wachten vermoedelijk gevangenisstraffen van vijf tot zes jaar. De vier zaten al negentien maanden in voorhechtenis, volgens internationale mensenrechtenorganisaties in precaire omstandigheden. "We hadden echt de hoop dat er sinds het pausbezoek vorig jaar dingen zouden veranderen", zegt woordvoerder Gerardo Sánchez van de Cubaanse mensenrechtenorganisatie CCDDHH aan De Morgen. "Ik sta perplex. Ik begrijp ook niet waarom de intolerantie nu zo sterk de kop opsteekt. Het is jaren geleden dat we nog zoiets hebben meegemaakt."

Het proces tegen de dissidenten is het voorlopige hoogtepunt in een hele reeks verstrakkende maatregelen die Fidel Castro sinds begin dit jaar getroffen heeft. Niet alleen moet een alles en iedereen controlerende politiemacht de straten van Havana 'sociaal en moreel' schoonhouden, enkele dagen geleden keurde het Cubaanse parlement ook een wet goed die zware gevangenisstraffen voorziet voor iedereen die met de VS "samenwerkt" of het door Washington gedecreteerde embargo tegen Cuba "steunt en mogelijk maakt". Vooral politieke opposanten, onafhankelijke journalisten en mensenrechtenverdedigers worden geviseerd.

De algehele verstrakking van het regime zorgt inmiddels voor onrust in diplomatieke kringen. Onder meer de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken drukte zijn bezorgdheid uit om wat hij een 'repressiegolf' noemde. (LD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234