Maandag 01/06/2020

Antwerpen

Geen plaats in jeugdinstelling: tienermeisjes moeten tweede nacht in politiecel slapen

Er is nog steeds geen plaats gevonden voor de twee meisjes van 13 en 14 jaar die afgelopen nacht in een politiecel in Antwerpen doorbrachten wegens een plaatsgebrek in de gesloten gemeenschapsinstelling, waar ze door de jeugdrechter geplaatst werden. Ze zullen dus noodgedwongen een tweede nacht in de cel moeten blijven. Dat meldt het parket van Antwerpen op een persconferentie. Minister Vandeurzen (CD&V) zoekt een oplossing.

De meisjes, die niks met elkaar te maken hebben, zouden uit de klauwen van een loverboy (en de prositutie) zijn gehaald. Ze werden, per toeval, ongeveer gelijktijdig aan het jeugdparket toevertrouwd. De meisjes verbleven eerder al in een jeugdinstelling, maar daar waren ze gevlucht.

"Het standpunt van de jeugdrechtbank dat deze jongeren op dit ogenblik enkel en alleen gebaat zijn met een verblijf in de gesloten gemeenschapsinstelling van Beernem of de semi-gesloten instelling van Mol is dus gefundeerd en meer dan terecht", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé.

Alleen: er is geen plaats in die instellingen en dus moeten de meisjes voor de tweede nacht op rij in een politiecel slapen. "Een oplossing die verre van ideaal is, want niemand sluit graag kinderen op. Maar als we ze laten gaan, is de kans zeer groot dat ze zich opnieuw in dat gevaarlijke milieu gaan begeven. Iemand moet waken over de veiligheid van die kinderen nu de bevoegde overheid, zijnde Welzijn, daar niet in slaagt. Wij nemen als parket onze verantwoordelijkheid, alleen zijn wij beperkt in onze mogelijkheden. Eigenlijk staan we machteloos tegenover dat aanhoudende plaatsgebrek en het is ook niet de eerste keer dat we dit aankaarten", zegt Chomé.

Morgen wordt opnieuw bekeken of er plaats is voor de meisjes. Is die er niet, dan kan de jeugdrechter een andere beslissing nemen, die minder adequaat is. Ze nog langer in de cel houden, is wettelijk niet toegelaten. De kans bestaat dus dat ze alsnog op straat belanden.

Er was gisteren ook nog een derde meisje van 15, dat met dezelfde problematiek kampt, maar zij werd gecolloqueerd en zit nu in een psychiatrische instelling, zij het voor volwassenen.

"Het is schrijnend dat het weer zo ver is moeten komen. We kunnen die meisjes ook niet naar huis sturen, want we beschikken over sterke aanwijzingen dat we ze tegen zichzelf moeten beschermen", zegt pers- en jeugdrechter Christian Denoyelle aan Belga.

Crisisteams

Midden maart heerste nog grote verontwaardiging toen bleek dat een 17-jarig meisje, dat niet terecht kon in een psychiatrische jeugdinstelling, met een ambulance van op de spoeddienst van het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg werd overgebracht naar een Antwerpse politiecel.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft onlangs afspraken gemaakt met haar Vlaamse, Waalse en Brusselse collega's om voor zulke situaties crisisteams op poten te zetten.

Vandeurzen: "Ook buiten gesloten opvang zoeken naar oplossing"

Jongerenwelzijn is volop op zoek naar mogelijkheden om de twee meisjes die in een politiecel slapen op te vangen, ook buiten de gesloten centra. Dat zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Voor een plaats in een niet-gesloten centrum is evenwel het akkoord van de jeugdrechter nodig.

Volgens Vandeurzen wordt er volop naar een oplossing gezocht. De minister wijst op de extra plaatsen die de komende maanden en jaren zullen worden gerealiseerd, maar stelt dat we ook worden geconfronteerd met een problematiek die de jeugdhulp overstijgt. "Het betreft meisjes die vaak op heel jonge leeftijd al in de prostitutie terecht komen en dus het slachtoffer zijn van achterliggende netwerken", zegt hij. "We stemmen dan ook af met de minister van Justitie voor een gerichte en bredere aanpak van deze problematiek. Vaak zien jeugdrechters als enige oplossing een plaatsing in gesloten opvang, maar we moeten ook alternatieven durven verkennen in instellingen die veel expertise hebben met deze doelgroep en een vernieuwende aanpak kunnen inbrengen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234