Vrijdag 30/10/2020

Geen oplossing voor geflopt Diamond City

Er komt niet snel een oplossing voor het lelijke gat in de Pelikaanstraat, in het hart van de Antwerpse diamantwijk, dat werd achtergelaten wegens het floppen van het Diamond City-project. Omdat de Diamond City-groep in handen was van een ondoorzichtige wirwar van Luxemburgse holdings, blijkt de grootste schuldeiser niet in staat om zijn bankgaranties uit te winnen. Het gevolg is dat de curatoren het betrokken terrein voorlopig niet kunnen verkopen en dat het project niet kan worden afgewerkt door een andere vastgoedontwikkelaar.

ANTWERPEN/TEL-AVIV.

EIGEN BERICHTGEVING

Diamond City was in Antwerpen eigenaar van meer dan 9000 vierkante meter gronden en gebouwen, waaronder een braakliggend terrein van bijna 7000 vierkante meter tussen de Pelikaanstraat en de Schupstraat. De groep werd op 3 december vorig jaar failliet verklaard. Grootste schuldeiser is de Berliner Handels- und Frankfurter Bank, die een hypothecair krediet van bijna één miljard frank heeft verstrekt voor het Diamond City-project. De vordering van BHF Bank bedraagt 978 miljoen frank en werd door de curatoren van Diamond City opgenomen in het betwiste passief. Dit betekent dat de curatoren de vordering nog nader willen onderzoeken en ze niet zonder meer aanvaarden.

Diamond City werd gecontroleerd door de Antwerpse diamantair Yitzhak 'Ignatie' Kaszirer, diens zoon Joseph 'Mendy' Kaszirer en hun zakenpartner Benjamin Weissberg. Vorig jaar begon het parket van Antwerpen met een onderzoek wegens vermoeden van bedrieglijke bankbreuk van hun diamantfirma's Kaszirer Diamonds en Intra Trade Company, die in maart 1997 failliet gingen. Overigens blijken Kaszirer en Weissberg ook betrokken bij nog andere zaken in binnen- en buitenland, die door het gerecht worden onderzocht.

Zo vernam De Morgen dat de rechtbank in Tel-Aviv op 30 januari jl. Yitzhak Kaszirer persoonlijk failliet heeft verklaard. In Israël was Kaszirer onder meer directeur van de firma Panorama, de bouwgroep Cinerama en het diamantbedrijf IDTC. Volgens de Israëlische media volgde het vonnis op een klacht van de Bank Leumi, die aanvoerde dat Kaszirer zijn schuldeisers probeerde te ontlopen. De bank vordert een bedrag van 5,6 miljoen dollar, of 210 miljoen frank, plus intresten en gerechtskosten.

De Bank Leumi voerde aan dat Kaszirer zijn woning in het Torens van Koning David-gebouw aan zijn zoon had geschonken. Zijn aandelen in Hotels van Judea, goed voor een belang in de Sheraton in Jeruzalem, schonk hij aan zijn dochters. Kaszirer heeft volgens de Bank Leumi een verklaring getekend waarin staat dat hij zijn schulden niet meer kan terugbetalen en liet hij ook aan Belgische banken weten dat hij de terugbetaling van zijn schulden zal stopzetten. De Israëlische rechter stelde een curator aan om een inventaris te maken van de bezittingen van Kaszirer. De diamantair kreeg ook verbod om het land te verlaten.

Kaszirer gold tot voor kort als een van de rijkste en meest gerespecteerde diamantairsfamilies van Antwerpen. Bijna dertig jaar was de familie actief als handelaar in ruwe diamant uit de voormalige Sovjet-Unie. Als dusdanig was Joseph Kaszirer, die via zijn bedrijf Intertrade een aantal diamantslijperijen bezit in Moskou, volgens sommige Russische media betrokken bij de illegale export van Russische diamant. Die zou mogelijk geweest zijn dank zij met de medewerking van Yevgeny Bychkov, de later gearresteerde topman van de overheidsdienst Komdragmet. Het verhaal vertoont gelijkenissen met de Golden Ada-affaire, een miljardensmokkel van ruwe diamant vanuit Rusland naar het Westen. In Antwerpen verkocht Golden Ada grote partijen Russische diamant van topkwaliteit, waarbij en passant het monopolie van het Zuid-Afrikaanse De Beers werd omzeild.

Voorts bestaan er zakelijke en familiale banden tussen Kaszirer en het duo Arthur Fogel en Bruno Goldberger, de mannen achter de vastgoedgroep Comuele. Yitzhak Kaszirer en zijn partner Weissberg zitten nog steeds samen met Fogel in een aantal Belgische vastgoedfirma's. Goldberger was overigens getrouwd met Susanna Kaszirer, een dochter van Yitzhak. Toen Comuele enkele jaren geleden overkop ging, bracht dit faillissement de bank Anhyp in grote problemen. Opnieuw ging het om een verdacht faillissement, want het Brusselse parket verdenkt Fogel en Goldberger van oplichting en witwasserij. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234