Vrijdag 06/12/2019

Update

Geen ontslagen of inleveringen bij Bayer Antwerpen

Beeld UNKNOWN

Bij chemiebedrijf Bayer in Antwerpen hebben directie en vakbonden de aanvankelijk moeizame onderhandelingen afgerond. "Er is een akkoord over een ontwerp van cao met werkzekerheid tot en met 2014 die alle werknemers individuele zekerheid biedt", zegt Bruno Verlaeckt van het ABVV tevreden.

"Daarnaast is er een ontwerp van cao voor 2010 met een eenmalige premie. Dat is een resultaatgebonden bonus van 225 euro netto voor alle arbeiders en baremieke bedienden. Er is ook een verbetering voor het inkomen van de arbeiders bij tijdelijke werkloosheid, en alle brugpensioenstelsels worden verlengd." In het bedrijf werken 842 mensen.

Verlaeckt benadrukt dat er dus geen inleveringen zijn op loon of arbeidsduur, en dat er geen ontslagen vallen bij Bayer Antwerpen. "Het akkoord omvat een matige inkomensverbetering en individuele werkzekerheid voor de komende jaren. Wie kan dat vandaag nog zeggen? Wij hopen daarmee dan ook een moeilijke periode af te sluiten." De onderhandelingen waren in een eerdere fase namelijk afgesprongen. Nu werd er sinds dinsdag opnieuw gepraat over de cao's.

Ook directie tevreden
"Wij zijn tevreden over het bereikte akkoord", zegt ook Bayer-woordvoerster Lisette Mertens. "We zijn vooral blij dat er door iedereen met gezond verstand is onderhandeld. Alle partijen hebben prioriteit gegeven aan de werkzekerheid op lange termijn en de toekomst van Bayer Antwerpen. De ontwerpcao's bieden werkzekerheid tot en met 2014, dat is niet niets."

Het chemiebedrijf wil absoluut een structurele kostenverhoging vermijden. "De druk op kostenefficiëntie zal blijven", zegt Mertens. "Dat de vakbonden zich matig hebben opgesteld, is in die zin ook een besparing. Er is geen sprake van een loonsverhoging."

Nieuwe investering
Mertens wijst er nog op dat Bayer Antwerpen hét competentiecentrum van het concern is voor polycarbonaat, mede dankzij de nieuwe investering die vorige week is aangekondigd. (belga/sam)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234