Donderdag 08/06/2023

Coronavirus

Geen nieuwe maatregelen: ‘Politie gaat strenger controleren op naleving huidige regels’

Minister Koen Geens arriveert aan het Egmontpaleis.  Beeld BELGA
Minister Koen Geens arriveert aan het Egmontpaleis.Beeld BELGA

Er worden geen nieuwe maatregelen getroffen om het stijgend aantal besmettingen tegen te gaan. Wel zou er worden ingezet op het beter naleven van de maatregelen. Dat werd beslist op het overlegcomité vanochtend. Op welke manier de toepassing van de maatregelen verbeterd moet worden, wordt niet gespecificeerd. Dinsdag komt het overlegcomité wel opnieuw samen.

KG

In een communiqué bevestigt het overlegcomité dat er voorlopig geen nieuwe regels worden ingevoerd. Wel moeten de huidige regels beter worden nageleefd, klinkt het. Hoe dat moet gebeuren, is niet duidelijk. Echt concrete stappen geeft het overlegcomité niet. Enkel: “Ook zullen op alle overheidsniveaus verschillende strategieën worden ontwikkeld om het begrip en de toepassing van de veiligheidsregels te verbeteren, met name bij mensen die minder gebruik maken van de traditionele communicatiekanalen.”

Ook het belang van het contactonderzoek wordt onderstreept: “We stellen vast dat mensen minder contacten doorgeven, terwijl tracing een sleutelelement is in ons preventiebeleid.”

Het overlegcomité heeft ook aan het crisiscentrum gevraagd om de persconferenties over de coronacijfers weer op te starten. Die persconferenties zullen niet elke dag, maar wel meerdere keren per week gehouden worden.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad gaat door op donderdag, zoals gepland. Wel komt het overlegcomité nog een keer op dinsdag samen, om 16:30 om de vergadering zo goed mogelijk voor te bereiden. “De mogelijkheid om bepaalde maatregelen op nationaal niveau te versterken zal ook worden bestudeerd. Iedereen blijft tijdens de komende dagen voortdurend in contact.”

“Politie treedt altijd op”

“Er is aangedrongen om de maatregelen die er nu zijn beter te laten naleven. Ik ga daar met alle gouverneurs contact over hebben”, zei Pieter De Crem aan VRT NWS. “Dat gaat dan over sluitingsuur en afstand houden. De boetes zijn streng genoeg, ze starten op 250 euro en gaan dan tot 750 euro. We gaan nogmaals aan burgemeesters herhalen wat er moet gebeuren.”

“De politie is opgeroepen om altijd op te treden”, zei de Crem nog. “Verdere versoepelingen staan on hold. Indien dit onvoldoende wordt nageleefd, dan is het niet uitgesloten dat er een verdere verstrenging komt.”

Tweede golf?

Premier Sophie Wilmès besliste op vrijdag om vandaag het overlegcomité samen te roepen. Eerder op de dag had Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gevraagd om de geplande Nationale Veiligheidsraad op donderdag vervroegd samen te roepen, gezien de stijging van het aantal nieuwe besmettingen.

Al elf dagen op rij blijft het gemiddeld aantal besmettingen stijgen. Er worden gemiddeld weer 142,9 (of afgerond 143) besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd in ons land, bleek vandaag uit het dashboard van Sciensano. Dat is een stijging met 61 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Sommige virologen menen dat dit het begin kan zijn van een tweede coronagolf.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234