Donderdag 23/09/2021

Geen nachtvlinders meer in Varsenare

Gedaan met het vrouwelijk schoon en de badkuipen vol champagne. Villa Papillon, ooit de meest exclusieve en beruchte privébar van West-Vlaanderen is failliet, gesloten, verzegeld. Wat ooit dienstdeed als inspiratiebron voor een roman van Pieter Aspe, is nu enkel nog een reliek voor liefhebbers van lichte zeden. ‘Niet de crisis nekte ons, wel het wanbeheer van mijn zoon’, zucht ex-uitbater Guy Danon.

Exclusieve privébar Villa Papillon doet de deuren dicht, ex-eigenaar Guy Danon vertelt zijn verhaal

Voetballers, renners, pastoors, journalisten, zelfs ministers werden gezien in het lustoord Villa Papillon. Het was een plek die bezocht werd om te ontsnappen aan de alledaagse realiteit, door mensen uit alle lagen van de maatschappij, van Jan Modaal tot notabelen met naam en faam. Ook mensen die daar eigenlijk de financiële middelen niet voor hadden, spaarden maanden aan een stuk voor één bezoek aan de bekende bar. De duurste bubbels, een immense fles Piper-Heidsieck, kostten er 2.000 euro. Wie wilde, kon er een badkuip laten vollopen met de zoete drank. Klanten die het op water hielden, maar er een meisje bij vroegen, moesten al gauw 500 euro op zak hebben. Wie niet betaalde of zich niet gedroeg, kwam op een zwarte lijst te staan: de Wanted-lijst.

“Die stond vol met namen van topmannen van justitie en politie”, vertelt Guy Danon. De zestiger stond veertien jaar lang aan het hoofd van de zaak, tot 2007. “Lastpakken kwamen er niet meer in. Bekende namen die mij onder druk zetten, vlogen direct op straat. In de bar golden waarden en normen. Wie de meisjes ‘hoeren’ noemde, hoefde niet op een volgend bezoek te rekenen. Eén iemand mocht dat wel, een visser. Maar dat was omdat hij niet beter wist.”

‘De Vlindertuin’, zo werd het luxebordeel aan de Gistelse Steenweg in Varsenare steevast genoemd door ouders die lastige vragen ontweken van hun kinderen. “Tot de kinderen vroegen om de tuin eens te bezoeken, dan hadden de ouders een probleem”, vervolgt Danon. Hij kijkt met weemoed terug op de gloriedagen van de privéclub. “De Villa was de grootste motivator van Club Brugge”, lacht hij. “Ik heb hier heel vaak spelers zien buitengaan die daags nadien geen bal raakten op het voetbalveld. En dan heb ik het over Rode Duivels hé.” Ook de visites van ware religieuzen liggen de ex-patron nog vers in het geheugen. “Er kwam hier een pastoor over de drempel, maar alleen om te babbelen. Hij wilde aangesproken worden met eerwaarde.” Ondanks al die wilde verhalen is de Villa nu een afgesloten hoofdstuk.

In 2007 liet Danon zijn speeltje over aan Guy Danon Junior, zijn zoon. Sindsdien boette de bar in aan populariteit. Toch is de ‘Villa’ is nog steeds een begrip in Brugge en omstreken. Het was ook meer dan louter een huisje van plezier. De Papillon oversteeg de provinciegrenzen en werd in de jaren negentig en tweeduizend een van de bekendste bars van het land. Maar de vlinder heeft zijn vleugels verbrand.

“Een faillissement, wie had dat verwacht?”, zucht Danon, die op zijn appartement in Blankenberge bekomt van het slechte nieuws. De zilte zeelucht zet de ex-eigenaar aan het denken. Hij zoekt naar een oorzaak van de val. “Wanbeheer van mijn zoon. En laksheid. Dat moet het zijn. Is er een lamp kapot? Ach, we zullen dat wel eens herstellen, maar nu niet. Helaas bleven sommige zaken aanslepen en het publiek bleef weg. Dan weet je hoe laat het is”, vertelt Danon. “Die laksheid vind ik typisch voor mensen van die generatie. En die slordigheid is ook terug te vinden bij deurwaarders en rechters. De brieven van het faillissement kwamen in mijn postbus terecht, niet in die van mijn zoon. Dat begrijp ik niet. Ik ben een perfectionist. Alles moet kloppen. Alles moet in orde zijn.” Senior en Junior keken elkaar sinds het faillissement van februari nog niet in de ogen. “Hij is waarschijnlijk te beschaamd.”

Tot voor de overname in de jaren negentig stond Danon bekend als een succesvol zakenman. Vijfentwintig jaar werkte hij voor Duitse bonzen in de grootwarenhuissector. Als COO (Chief Operating Officer) schudde hij naar eigen zeggen de hand van ex-wereldleiders Ronald Reagan en Leonid Brezjnev. “Dat was in Berlijn. Werkelijk fantastisch”, klinkt het. Na een kwarteeuw in de privésector schakelde Danon dan over naar een privébar. “De overname van de bar was eigenlijk risicoloos. Ik had mijn schaapjes op het droge en had zin in iets spectaculairs. Zelf ben ik nooit een barhanger geweest, maar de creatie van een exclusieve privéclub leek mij de bekroning van mijn carrière.”

Danon investeerde fors in het fort van lichte zeden. De verschillende kamers van de club werden thematisch ingericht: van de ‘Grot van Varsenaere’ (nota bene neergepoot door pretparkbouwers) tot de spiegelkamer en de oceaankamer. Bij het bezoek aan die laatste ruimte kreeg je naast de aandacht van vrouwelijk schoon ook aandacht van haaien. Zij keken vanuit een reuzenaquarium mee naar het spektakel in de kamer. “De Villa was het Disneyland voor volwassenen en precies daarom trok de club zoveel bezoekers. Mannen zijn net kleine kinderen en de Papillon werkte als een magneet voor hen."

Om de luxetent nog wat meer te promoten pakte Danon uit met heuse stunts. Bij de laatste renovatie van de club, zo’n zes jaar geleden, nodigde hij de pers uit voor een indrukwekkende presentatie van de Papillon. Zelfs de regionale televisie kreeg een inkijkje in de nachtelijke geheimen van Vlindertuin. “In die periode kon je bij ons een jacht huren, inclusief jacuzzi. Of nog beter, een vliegtuig met een bed. ‘Love in the air.’ Op dat ogenblik was mijn club waarschijnlijk de meest exclusieve van Vlaanderen.”

Alle stunts ten spijt werd de Papillon na meer dan vijftien jaar gekortwiekt. De crisis heeft volgens Danon niks met de teloorgang te maken. “Neen, absoluut niet. Prostitutie is crisisbestendig. Er zijn al zoveel crisissen geweest en ook toen bleven we overeind. Ach ja, het is spijtig natuurlijk, maar ik ga er mijn slaap niet meer voor laten. Gedaan met die artificiële wereld. Nu ga ik alleen nog genieten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234