Vrijdag 07/05/2021

Racisme in La Gare27

Geen 'mocro's en blacks' in de multiculturele nachtclub

Ekwunor: 'Mijn vader is Nigeriaan, mijn zakenpartners zijn Marokkanen. Wij zijn absoluut geen racisten.' Beeld © TIM DIRVEN
Ekwunor: 'Mijn vader is Nigeriaan, mijn zakenpartners zijn Marokkanen. Wij zijn absoluut geen racisten.'Beeld © TIM DIRVEN

De 25-jarige Vincent Anthony Ekwunor, uitbater van de Antwerpse nachtclub La Gare 27, moet het ontgelden nadat privé-Facebook-berichten van hem online verspreid raakten. Daarin draagt hij zijn personeel op Marokkanen en zwarten aan de deur te weigeren.

De jonge ondernemer is kop van Jut nu bekend raakte dat hij bepaalde groepen de toegang tot zijn zaak wou weigeren. Dat blijkt tenminste uit een privéconversatie op Facebook die zijn weg vond naar het grote publiek. Daarin staat te lezen hoe Vincent Ekwunor zijn personeel zegt dat ze groepen Marokkaanse en zwarte mannen moeten weigeren. "Geen mocro's (Marokkanen, sv). Geen bende blacks... simpel." De verontwaardiging online is groot, temeer omdat de club La Gare 27 zich profileert als een multiculturele plek. Het is bovendien in strijd met de antidiscriminatiewet (zie kader).

"Ik, een racist? Dat is te gek voor woorden", reageert Ekwunor. "Ik kom zelf uit een multicultureel gezin, mijn vader is Nigeriaan. Mijn zakenpartners zijn Marokkanen. Wij zijn absoluut geen racisten. Kijk maar eens op de Facebook-pagina van La Gare. Daar kun je meteen zien hoe kleurrijk het publiek hier is."

Toch zijn de Facebook-berichten authentiek. "Al gaat het om een selectie van het gesprek", legt Ekwunor uit. "Kijk, de voorbije weken hebben wij heel veel problemen gehad met groepen Marokkaanse en zwarte mannen. Dit weekend kwam het tot een heus gevecht, waarbij een dame een kopstoot kreeg en een man een vuist in het gezicht kreeg. Ik schaam mij daar diep over. Zoiets wil ik niet in mijn zaak."

Om die reden besloot de Antwerpenaar scherpere regels te hanteren aan de deur. "Wij willen een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen", zegt hij. "Het kan niet de bedoeling zijn dat het hier vol mannen zit die enkele dames lastigvallen. Of ik evengoed een groep blanke mannen zou weigeren? Uiteraard. In dat Facebook-bericht heb ik dat inderdaad verkeerd verwoord. Daar wil ik mij dan ook voor excuseren. Het is zeker niet de bedoeling iemand te kwetsen."

Want Ekwunor mag dan benadrukken dat blanke mannen het ook zouden moeten ontgelden, in de berichten gaat het alleen maar over Marokkanen en zwarten. "Ja, omdat we net met hén problemen hebben gehad. Het was natuurlijk niet de bedoeling om dat gesprek met iedereen te delen. Kijk, wij hebben heel erg lang en intensief aan La Gare 27 gewerkt. We willen het hier leefbaar houden. En dan is het belangrijk dat er een evenwicht is tussen mannen en vrouwen."

Zelf geweigerd

Iets wat Peter Decuypere, docent events en founding father van I Love Techno en technoclub Fuse in Brussel, herkent. "Als er geen evenwicht is tussen mannen en vrouwen, dan zijn vrouwen de eersten die wegblijven. Daar een beleid over voeren, is gewoon een teken van goed bestuur. Een club moet je leiden als een goede huisvader. Als je merkt dat iemand telkens voor problemen zorgt, dan komt die er niet meer in. Merk je dat iemand dronken of agressief is, dan hou je die tegen."

Veiligheidsmensen kunnen daar volgens hem een cruciale rol in spelen. "Een portier kan best inschatten of iemand voor problemen zal zorgen of niet. Reageert iemand geagiteerd op een eenvoudige vraag? Wel, dan komt die er niet in. Gebeuren daar fouten? Natuurlijk, het is mensenwerk. Het is een van de moeilijkste aspecten van het runnen van een club."

Maar Marokkanen of zwarten viseren, dat gaat voor Decuypere een brug te ver. "Zoiets is compleet ongepast. Is het een paniekreactie na een zoveelste vechtpartij? Mogelijk wel, maar hoe dan ook is het een ongelukkige uitspraak."

In die zin noemen experts discriminatie een ongelukkige vorm van luiheid. Evengoed zou Ekwunor netjes kunnen bijhouden wie precies voor heibel zorgt en die personen de toegang ontzeggen. Mensen weigeren op basis van hun etnische origine om a priori problemen te vermijden, is strafbaar. Streven naar een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen, mag dan weer wel, mits het voldoende gemotiveerd wordt.

"Mij gaat het er gewoon om dat er niet te veel mannengroepen binnen mogen", benadrukt Ekwunor. "Of het Marokkanen zijn, zwarten of blanken: dat maakt niks uit. Ik weet zelf maar al te goed wat het is om aan de deur van een nachtclub geweigerd te worden. Als gekleurde persoon, overkwam mij dat regelmatig. En inderdaad vaak onterecht."

Of hij beseft dat hij nu diegene is die misschien goedmenende mannen met een kleurtje de deur wijst? "Natuurlijk besef ik dat. Voor nachtclub-uitbaters is dit geen makkelijk verhaal, geloof me. Ik moet mijn zaak draaiende houden, de huur en het personeel betalen en de goede sfeer bewaken. En dus komen groepen mannen er niet zomaar meer in. Er moet een evenwicht zijn. Dat heeft niks met racisme te maken."

Gelijkekansencentrum opent dossier

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum opent een dossier naar aanleiding van de hele heisa over La Gare 27. "Er is hier wel degelijk sprake van een overtreding", zegt woordvoerder Paul Borghs. "De Facebook-berichten zijn in strijd met de antidiscriminatiewet.

Bovendien is het ook in strijd met de wet op bewaking. Je mag geen mensen aan de deur weigeren op basis van criteria die beschermd worden."

Het centrum zal contact opnemen met de uitbaters en hen erop wijzen dat het weigeren van Marokkaanse of zwarte groepen onwettig is. "In dialoog met hen zullen we proberen hun beleid aan te passen", zegt Borghs. "Tot dusver hadden we nog geen externe meldingen gekregen over La Gare 27."

Discriminatie in de horeca is een oud zeer. Vorig jaar opende het centrum 48 nieuwe dossiers hierover. De meeste meldingen (75 %) waren afkomstig uit Vlaanderen en gingen over het weigeren van de toegang tot cafés, dancings en restaurants. Er was vooral sprake van discriminatie op grond van de etnische afkomst (43%) en op grond van een handicap (31%).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234