Donderdag 29/10/2020

Geen middelen meer voor slachtofferbeleving gevangenen

Vanaf januari 2008 krijgt Slachtoffer in beeld geen subsidies meer van de Vlaamse regering. Het project is het enige in Vlaanderen dat in de gevangenis diepgaand met gedetineerden werkt rond slachtofferbeleving.

door sue somers

Brussel l 'Er zijn gedetineerden die al jaren in de gevangenis zitten en het met ons pas de eerste keer over de feiten kunnen hebben', zegt medewerkster Katrien Dalle. Slachtoffer in beeld wordt overstelpt met vormingsaanvragen, maar kan wegens zijn succes niet aan de vraag voldoen.

Het vormingsproject Slachtoffer in beeld brengt de slachtofferdimensie binnen in de leefwereld van de dader, zodat die kan stilstaan bij de impact die zijn misdrijf heeft gehad op het leven van zijn slachtoffer. Die inleving beschouwt Slachtoffer in beeld als een voorwaarde om te groeien naar herstel.

"We werken heel concreet met de feiten die de deelnemers zelf hebben gepleegd", zegt vormingsmedewerkster Katrien Dalle. "Dat kan diefstal zijn, inbraak, bedreiging, carjacking, overval, gijzeling, geweldsdelicten, zelfs moord. We leggen de deelnemers uit wat slachtofferschap betekent en via rollenspelen leren ze zich in te leven in de rol van nabestaanden. Dat is heel confronterend en precies daarom zo nuttig."

Net in de week dat Hans Van Themsche tot levenslang werd veroordeeld voor de moorden op Luna Drowart en Oulematou Niangadou en voor de moordpoging op Songul Koç, kregen de medewerkers van Slachtoffer in beeld te horen dat de subsidies voor hun project worden stopgezet. "Heel ironisch was dat", vindt Dalle. "Van Themsche gaf op het einde van zijn proces zelf aan dat hij in de gevangenis behandeld wil worden. Voor ons zou hij een geschikte kandidaat zijn geweest."

Slachtoffer in beeld werd in 1995 opgericht door het ministerie van Justitie en Slachtofferhulp. Het project richt zich enerzijds op daders buiten de gevangenis, in het kader van alternatieve straffen. Maar het grootste werk speelt zich binnen de gevangenismuren af. "Ons personeelsbestand laat slechts toe om in vijf gevangenissen actief te zijn", stelt Dalle. Het gaat om Leuven Centraal, Leuven Hulpgevangenis, Hoogstraten, Gent en Hasselt.

"Er zijn aanvragen uit andere gevangenissen, maar daar kunnen we helaas niet aan voldoen. In Brugge en Oudenaarde bijvoorbeeld zijn heel veel gedetineerden die bij ons op vorming willen komen. Maar met drie koppen die elk voor 60 procent werken, krijgen we het nu amper klaar."

Een kant-en-klare cursus is er niet. De deelnemers komen samen in kleine groepen van vier tot acht personen en grijpen elkaars belevenissen aan om zich bewust te worden van hun slachtoffers en daar ook naar te handelen. Het vormingsprogramma omvat veertig tot vijftig uren, gespreid over een tweetal maanden.

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) laat via zijn woordvoerder weten dat Slachtoffer in beeld een "methodisch proefproject" is om uit te maken hoe de slachtoffer-daderwerking het best wordt geïntegreerd binnen de CAW's, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk. "Er is op voorhand overeengekomen dat het project op termijn zou worden overgeheveld naar vier CAW's", zegt woordvoerder Harry Vanbuel. "Dat gebeurt wat onwennig, dat klopt, maar het is zeker niet de bedoeling dat de waardevolle werking van Slachtoffer in beeld verloren gaat."

"Maar die CAW's bieden zo'n breed gamma van diensten aan dat ze onmogelijk zo diep als wij kunnen ingaan op de slachtofferbeleving bij daders", vindt Slachtoffer in beeldmedewerkster Greet Raes. "Een CAW kan heel ondersteunend zijn, maar het is de bedoeling dat projecten die binnen het CAW worden ontwikkeld op termijn op zichzelf staan." En na tien jaar meent Slachtoffer in beeld toch tenminste over die expertise te beschikken.

(Slachtoffer in beeld):

Net nu Van Themsche zelf aangaf dat hij in de gevangenis behandeld wil worden. Heel ironisch is dat

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234