Vrijdag 01/07/2022

AchtergrondLockdownfeestjes

Geen lockdown voor toekomstige elite van Europa: hoe het Europacollege ‘het feestpaleis van Brugge’ werd

Het Europacollege wordt 'het feestpaleis van Brugge' genoemd, wegens de vele lockdownfeestjes. Beeld Wouter Van Vooren
Het Europacollege wordt 'het feestpaleis van Brugge' genoemd, wegens de vele lockdownfeestjes.Beeld Wouter Van Vooren

Sinds begin september kwam de politie al veertien keer tussenbeide in het Europacollege in Brugge. Het ene lockdownfeestje na het andere legde ze stil. De studenten, die de coronamaatregelen aan hun laars lappen, vormen de toekomstige elite van Europa. Maar wat is dat college precies?

Lieve Van Bastelaere en Siebe De Voogt

Wie afstudeert aan het Europacollege, mag zeker zijn van een topcarrière. Hier lopen de toekomstige Europese machthebbers, topambtenaren en diplomaten school. Er bestaat geen kabinet in de Europese Commissie waar nooit een alumnus van de Brugse school werkte. Andere ex-studenten komen terecht in de privésector, als consultant of lobbyist, bijvoorbeeld. Intussen zijn ze met meer dan 15.000, de jongeren met een diploma van het Europacollege op zak.

Het Brugse instituut werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht, in 1949. Velen dachten toen dat een eengemaakt Europa een einde zou maken aan alle oorlogen en militaire conflicten. Daar hoorde een school bij waar studenten de liefde voor Europa bijgebracht zou worden. Als inspiratiebron dienden Britse universiteiten als Oxford. Dat is de filosofie van het Europacollege: jongeren studeren en wonen samen.

Net als de Britten een 'old boys netwerk' hebben, heeft het Europacollege een netwerk van oud-studenten. "De maffia van Brugge" noemde ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) de afgestudeerden ooit, waarmee hij verwees naar de hechte vertakkingen die het college heeft. Die vergelijking werd hem niet in dank afgenomen, maar de oud-studenten houden contact en helpen elkaar waar nodig. Het is een gesloten wereldje van 'ons kent ons'.

Het lijstje met de namen van afgestudeerden is indrukwekkend. Luc Coene, voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België, staat erop. Ook Marc Descheemaecker (N-VA), ex-topman van de NMBS, en Guy Spitaels (PS), voormalig president van de Waalse regering, volgden er les. De voormalige Deense premier Helle Thorning-Schmidt leerde er haar toekomstige man kennen.

Niet iedereen kan starten aan het college: je moet al een universitair diploma op zak hebben en je moet de strenge selectieprocedure overleven. Dit jaar waren er 2030 gegadigden, van wie er 345 effectief startten.

De opleiding, die tien maanden duurt en verloopt in het Frans en het Engels, kost 26.000 euro, verblijf inbegrepen. "Maar", zegt Glenn Bogaert van het Europacollege, "70 procent van onze studenten heeft een beurs. Het beeld dat hier enkel rijkeluiskinderen les volgen, klopt niet."

"Vroeger waren wij als stadsbestuur en bevolking bijzonder fier op 'ons' Europacollege", vertelt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "Daar volgen de toekomstige leiders van Europa les. Nu maken deze studenten de naam en de faam van het college kapot door feestjes te bouwen. Ze moeten de coronamaatregelen veel strikter naleven. Dat heb ik vanochtend (maandag, LVB) gezegd tijdens de raad van bestuur van het Europacollege." Tijdens dat digitaal overleg was Herman Van Rompuy (CD&V), ex-premier en ex-voorzitter van de Europese Raad, aanwezig: hij is op dit moment voorzitter van de raad van bestuur.

Vijftig studenten besmet

Burgemeester De fauw: "De discussie in de raad van bestuur had ik al eens gevoerd in september, toen er een serieuze uitbraak was in het Europacollege. Meer dan vijftig studenten raakten toen besmet met het coronavirus. Zij moesten in isolatie. De andere jongeren heb ik een quarantaine opgelegd. Ze mochten enkel naar buiten om boodschappen te doen of om naar de dokter of apotheker te gaan."

En dan heeft De fauw het nog niet over het grote afstudeerfeest dat een aantal jongens en meisjes van het college in juni stiekem georganiseerd hadden en dat door de politie werd stilgelegd.

Intussen wordt het Europacollege 'het feestpaleis van Brugge' genoemd. Sinds september moest de politie veertien keer tussenbeide komen omdat de coronamaatregelen niet gerespecteerd werden. Ook dit weekend was het weer prijs: het zoveelste lockdownfeestje moest stilgelegd worden. In totaal schreef de politie al 35 processen-verbaal uit, vooral voor studenten, maar er zijn er ook twee voor het Europacollege zelf.

Het parket gaat nu na of dezelfde namen opduiken in de pv's. Is dat zo, dan mogen die studenten zich aan een dagvaarding verwachten. De Italiaanse rector Federica Mogherini organiseerde gisteren alvast een spoedoverleg met de studenten-verantwoordelijken.

Zowel de burgemeester als het Europacollege hopen dat de fuifnummers kalmeren, nu de kerstvakantie voor de deur staat en de meesten deze week naar huis vertrekken. Van de 345 studenten zijn er 320 buitenlanders, afkomstig uit 43 verschillende landen. "De meesten zullen niet direct terugkeren", meent De fauw. "Tot zeker 15 januari zijn alle lessen digitaal."

Als die afkoelingsperiode niet zou werken, komen er hardere maatregelen. "Wij staan volledig achter strengere boetes en eventueel gevangenisstraffen. Wat moet, dat moet", zegt Glenn Bogaert van het Europacollege. "De burgemeester heeft gelijk: onze reputatie heeft een serieuze deuk gekregen. Ze ambiëren later een topcarrière in Europa en hebben een voorbeeldfunctie. Het zijn - met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar - geen kleine kinderen meer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234