Dinsdag 22/09/2020

Geen levend naakt in Turnhoutse kapel

expo

burgemeester anticipeert op 'gevoelens' van kerkfabriek

Turnhout / Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Els Van den Veyver en Gie Steenput nemen dit jaar voor de tweede keer deel aan Kunstdagen/Open ateliers, een tentoonstellingsproject op 16 locaties in Turnhout. Ze kregen daarvoor de Theobalduskapel toegewezen. Die wordt niet meer voor religieuze doeleinden gebruikt, maar dient soms als tentoonstellingsruimte. Het duo maakte een installatie op maat van de locatie: het altaar zou met lichtprojecties in 'brand' worden gestoken (verwijzend naar het immateriële, het zuiverende, het mannelijke), terwijl een levend vrouwelijk model (vruchtbaarheid, cyclus van het leven) op een vloer van zwarte aarde (een verwijzing naar het materiële, onreine en vrouwelijke) zou plaatsnemen. Zou, want organisator Ria Van Giel hoorde over 'naaktmodellen' en lichtte het stadsbestuur in. Het schepencollege (CD&V-VLD) besloot vorige donderdag dat de installatie niet paste in de kapel. De kunstenaars moeten nu op de valreep uitwijken naar een andere plek.

Van Giel verdedigt haar beslissing om het stadsbestuur te alarmeren: "Ik heb altijd goede contacten onderhouden met de stad en dat wil ik zo houden. Ik weet uit ervaring dat er tijdens de Kunstdagen veel interesse bestaat voor de inrichting van de Theobalduskapel. Er komen ook katholieke mensen kijken en ik vind dat je respect voor hun gevoelens moet hebben. Els Van den Veyver wil gewoon choqueren om aandacht te krijgen in de pers. Ik heb op zich geen problemen met naakt, maar het moet in samenspraak met de organisatie gebeuren. Wat nu zeker niet het geval was: ik heb hen wekenlang tevergeefs proberen te contacteren met de vraag wat ze in de kapel van plan waren. Pas vorige week vernam ik via via iets over naaktmodellen. We hebben een alternatieve ruimte voorgesteld in de kapel van de Wollewei (het jeugdhuis dat gevestigd is in een oud clarissenklooster, NB) , maar daar willen ze niet van weten."

De kunstenaars zijn ondertussen woedend: "We kregen de locatie, zonder restricties, toegewezen", zegt Gie Steenput. "Men heeft ons de kans niet gegeven om ons werk uit te leggen. Het naaktmodel in combinatie met het altaar kadert in Els' eigen wereldbeeld. Ik begrijp niet waarom er zoveel heisa over wordt gemaakt, in de Sixtijnse Kapel zijn toch ook naakten te zien? Er is hier duidelijk sprake van censuur."

Burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) spreekt dat tegen: "Het gaat hier helemaal niet om censuur, we zijn in Turnhout zeer tolerant. Naakt is geen taboe voor ons, met de Warande (het cultureel centrum van Turnhout) hebben we daar honderden bewijzen van. Maar in onze overeenkomst met de kerkfabriek van de parochie Sint-Pieters staat dat de stad de Theobalduskapel in bruikleen krijgt op voorwaarde dat dat 'op zodanige wijze gebeurt dat de vroegere bestemming van het gebouw, als kapel, herkenbaar blijft'. En dat is hier niet het geval. Ik heb nog nooit een levend naakt gezien in een kapel. Ze kunnen echter wel terecht in de kapel van de Wollewei. Dat gebouw is eigendom van de stad en niet meer als kapel herkenbaar."

De kunstenaars willen echter niet uitwijken: "De Wollewei is niet geschikt omdat daar geen altaar aanwezig is. We zijn van plan om zaterdag toch in de Theobalduskapel tentoon te stellen. We hebben contact opgenomen met een advocaat om te zien wat mogelijk is." De organisatrice: "Dat ze zelf een altaar improviseren. Als ze zo vindingrijk zijn, kan dat gemakkelijk. Het is ziekelijk dat de pers nu wordt ingeschakeld omdat Els Van den Veyver per se haar idee wil doordrijven. Ik werk met 45 mensen en ze is de enige die moeilijk doet."

Burgemeester Hendrickx: "We zullen ons beraden. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt."

'Wij zijn zeer tolerant in Turnhout'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234