Zaterdag 01/04/2023

NieuwsMigratie

Geen kinderen meer opsluiten, wel nieuwe opvangcentra: Mahdi legt migratienota op tafel

Belgie, Brussel, 03/06/2021
 Beeld Tim Dirven
Belgie, Brussel, 03/06/2021Beeld Tim Dirven

Een wettelijk verbod op het opsluiten van uitgewezen kinderen, een verplichte coronatest voor mensen in illegaal verblijf en een minder scherpe wet op de woonstbetredingen: staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V) legt vandaag een migratienota op de tafel van de federale regering. Maar om tot een deal te komen, zal hij wel eerst rechts en links moeten verzoenen.

Fleur Mees

Staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V) wil wat gas geven op zijn departement. Vandaag legt hij zijn migratienota voor een eerste bespreking voor op de federale ministerraad, zo vernam Het Laatste Nieuws. En dat belooft meteen voor strubbelingen binnen de Vivaldi-regering te zorgen. Niet alleen staan de zeven partijen allerminst op één lijn als het gaat over migratie, Mahdi durft ook de ‘gevaarlijke’, wat controversiële paden te bewandelen. Het zal dus een hele opdracht zijn om links en rechts te verzoenen.

Het staat al zwart op wit in het regeerakkoord: minderjarigen mogen niet opgesloten worden in gesloten centra. Om de socialisten en vooral de groenen te paaien, stelt Mahdi voor om dat verbod ook in een wet te gieten. Niet alleen symbolisch is dat een belangrijke stap, het betekent ook dat België een pak verder zal gaan dan onze buurlanden: in heel uitzonderlijke gevallen worden kinderen daar wél nog opgesloten.

Mahdi wil ook schot in de zaak krijgen in het dossier over de twee nieuwe gesloten centra – eentje in Jumet bij Charleroi en een ander in het Antwerpse Zandvliet. Dat zou betekenen dat er zo’n 340 plaatsen zouden bijkomen en de totale capaciteit opgekrikt wordt naar meer dan 1.000 personen. De grote vraag is of dat project voor het einde van de legislatuur afgerond kan worden – en of elke regeringspartij zich er überhaupt in kan vinden.

En dan misschien wel het meest controversiële voorstel dat op tafel ligt: Mahdi wil de wet op woonstbetredingen nieuw leven inblazen – al mag het zo niet genoemd worden. Zoals de naam zegt, laat die wet toe dat politie, na een toestemming van een onderzoeksrechter, een woning kan betreden waar illegale personen verblijven.

In 2018 moesten toenmalig justitieminister Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) die wet begraven, omdat het té gevoelig lag aan Franstalige kant – vooral bij Ecolo en PS dan. Onder zware druk trok ook regeringspartij MR haar staart in en was er dus ook geen meerderheid meer.

Nu zou Mahdi naar verluidt geschaafd hebben aan de scherpe kantjes. Om te beginnen wordt de naam al omgedoopt tot ‘visitatierecht’. Het zou ook alleen gebruikt mogen worden voor de kleine minderheid die op het einde van de procedure zit, maar al vaker manifest geweigerd heeft om terug te keren. Het land van herkomst moet ook helemaal akkoord zijn om de persoon in illegaal verblijf terug te ontvangen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234