Zondag 27/11/2022

Reportage

Geen jeugdbeweging of school doet het hen na: één miljoen in drie dagen voor moskee

Younes Ouchan toont wat er allemaal geveild zou worden om de moskee te bekostigen. 'Maar mensen gaven gewoon geld.' Beeld © andreas van esbroeck
Younes Ouchan toont wat er allemaal geveild zou worden om de moskee te bekostigen. 'Maar mensen gaven gewoon geld.'Beeld © andreas van esbroeck

Geen jeugdbeweging of school doet het hen na. In drie dagen heeft de moslimgemeenschap in en rond Sint-Niklaas ruim één miljoen euro steun toegezegd gekregen voor een nieuwe moskee. 'Dit is een Europees record.'

BARBARA DEBUSSCHERE

"Hier dromen we al acht jaar van. Kijk naar die barakken. Dat willen wij niet meer. Onze gemeenschap groeit en verdient veel beter. Daarom hebben we ons maandenlang uitgesloofd met affiches plakken, tot in Nederland, en om een benefiet van drie dagen te organiseren", zegt Youssef El Marnissi (34). Hij is een van de tientallen vrijwilligers die aan de - inderdaad troosteloze - moskee in containerstijl, waar een Belgische vlag aan de ingang wappert, de triomf vieren met pizza.

Met ongeveer 6.800 moslims op zowat 74.000 inwoners heeft Sint-Niklaas niet bepaald een grote moslimgemeenschap. Maar vandaag breken ze potten met wonderlijk veel giften voor de nieuwe El-Houda-moskee. "We zijn verrast, maar wonderlijk is dit voor ons niet. Dit is wat je doet als je gelooft. Centen die voor een reis waren voorzien, schenken mensen aan dit project", stelt imam Ahmed Harrouch.

Eind deze maand nog moet het huidige gebouw, waar ook de nieuwe versie komt, tegen de vlakte. "Het is afgeleefd en te krap", zegt woordvoeder Younes Ouchan. "Er zijn alleen Franse toiletten en de isolatie is slecht. Tijdens de inzamelactie van afgelopen weekend was het er 30 graden."

Maar dat is dus niet de enige reden waarom de vele bezoekers het warm kregen in de tot veilingzaal omgebouwde moskee. Al na één dag wist de vzw achter de moskee, het Marokkaans Cultureel en Islamitisch Centrum, 400.000 euro in te zamelen, onder andere met Swarovski-diamanten en een taart in de vorm van een moskee, die voor maar liefst 12.000 euro naar enkele enthousiast biedende jongeren ging.

Na twee dagen stond de teller op 600.000 euro, na drie dagen hebben de organisatoren het over ruim één miljoen euro. "Het gaat wel om toezeggingen; het concrete bedrag zullen we pas later kennen", preciseert Harrouch.

"Velen hebben gehuild", vult Ouchan aan. "We dachten aan de stichters van de Marokkaanse moslimgemeenschap hier, die sinds 1994 naar deze moskee kwamen, en van wie er al verschillende zijn overleden. Het zijn hun kinderen en kleinkinderen die nu de toekomst uitbouwen en de nieuwe moskee krijgt daarin een centrale plaats."

Zo moet de nieuwe moskee van 2,5 miljoen euro er gaan uitzien. Ze wordt dubbel zo groot als de huidige. Beeld © joris vergauwen
Zo moet de nieuwe moskee van 2,5 miljoen euro er gaan uitzien. Ze wordt dubbel zo groot als de huidige.Beeld © joris vergauwen

Elk gezin geeft 2.000 euro

Het financiële plaatje rondkrijgen is een hele opdracht omdat de moskee, waarvoor de bouwvergunning al twee jaar binnen is, alleen op giften kan rekenen. Subsidies zijn er niet en in totaal is 2,5 miljoen euro nodig voor het gebouw, dat twee keer zo groot wordt als de bestaande moskee.

Een overgroot deel daarvan, 1,8 miljoen euro, is de afgelopen twintig jaar ingezameld. In 2010 is bovendien beslist dat alle zeshonderd gezinnen aangesloten bij de moskee verplicht 2.000 euro zouden schenken. Ouchan: "Niemand was tegen. En wie het moeilijk heeft, kan in maandelijkse afbetalingen sponsoren. Ondertussen heeft zowat 70 procent van de gezinnen de 2.000 euro geschonken. Velen gaven meer."

Voor het resterende bedrag zijn de drie inzameldagen georganiseerd. Sprekers, onder wie de voorzitter van Belgische imams, Cheikh Mohamed Toujgani, deden emotionele oproepen om te doneren. De bomvolle zaal ging overstag.

Dat is op zich niet zo uitzonderlijk. Schenkingen doen aan de gemeenschap is een van de belangrijkste pijlers van het islamitische geloof. Maar in vergelijking met soortgelijke inzamelacties is deze ongezien. "Wij hadden gehoopt in drie dagen een half miljoen euro in te zamelen, maar het is dus het dubbele geworden", zegt Ouchan.

Al zijn er slechts twee dingen geveild: de taart in de vorm van een moskee en een setje met spullen uit Mekka, waaronder gezegend water en dadels. De mixers en gereedschapskisten bleven staan. "Mensen wilden geven, ze hoefden er geen spullen voor in de plaats", vertelt Ouchan. "De meeste kwamen dan ook met cash aanzetten. Dat stimuleert dan weer anderen. Nog anderen storten op onze rekening en versturen ons een WhatsApp-bericht met het bedrag."

Goede banden met buurt

Vrouwen stonden hun gouden en zilveren sieraden of diamanten af en sommige niet-moslims deden uit sympathie een gift. "Dat illustreert de goede banden met de buren en de stad. Er is erg veel steun en we mogen zelfs een grote minaret bouwen", zegt El Marnissi terwijl hij met tientallen andere jongemannen tafels voor het pizzafestijn klaarzet. Hij, Ouchan en Harrouch benadrukken dat de inzameling ook illustreert dat een moskee zeker zonder steun uit het Midden-Oosten kan.

Maar naast de breed uitgesmeerde affichecampagne in steden, buurlanden, op sociale media en in andere moskeeën, wijzen de organisatoren naar de reputatie van de moskee, naar het grote aantal gezinnen dat er is aangesloten. "Doorgaans zijn zowat driehonderd gezinnen verbonden aan een moskee in een centrumstad, hier zijn het er zeshonderd. En er komen steeds meer mensen bij", zegt Ouchan. De verbondenheid is groot en omdat de moskee de eerste was om een grote slachtvloer te organiseren tijdens het Offerfeest, staat ze hoog aangeschreven bij de moslims uit het Waasland.

El Marnissi: "En hier zie je hoe geloven je bergen kan doen verzetten. We zijn doodop van springkastelen te bestellen, barbecues te organiseren en loempia's te verkopen, maar het is fantastisch. De samenhorigheid is nu nog groter. We hebben allemaal werk en kinderen die hier les zullen volgen, terwijl er nu geen plaats meer is. Niets is aanstekelijker en motiverender dan denken aan die nieuwe prachtige plek die ons verbindt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234