Vrijdag 24/01/2020

Geen hulp voor drugsverslaafde gevangenen

De Belgische gevangenissen zitten vol met drugsverslaafden naar wie sinds 1 mei 2016 nauwelijks nog wordt omgekeken. 'Door deze problematiek niet aan te pakken, creëer je draaideurcriminelen.'

In 2011 werden de centrale aanmeldpunten voor drugsverslaafden in de gevangenissen (CAP) in het leven geroepen. De hulpverleners van de CAP's zochten samen met de drugsverslaafden naar een oplossing, in de vorm van een opname of behandeling van hun probleem.

De vraag was groot: tussen 2011 en 2015 verwerkten alleen de Vlaamse CAP's al meer dan 6.200 aanvragen. Maar in oktober 2015 werd beslist dat de aanmeldpunten ermee moesten ophouden. De reden: een negatief advies van de Inspectie Financiën, die oordeelde dat justitieminister Koen Geens (CD&V) sinds de zesde staatshervorming niet langer bevoegd is, maar wel de gemeenschappen. Dat schrijft De Standaard.

Hervallen

"Het is ongelooflijk jammer dat, omwille van een bevoegdheidsconflict, die noodzakelijke hulpverlening nu verdwijnt", zegt de Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe. "Als je de onderliggende problematiek niet aanpakt, kun je er zeker van zijn dat ze hervallen in hun verslaving, en in hun crimineel gedrag. Zo krijg je draaideurcriminelen. De overheid organiseert dus de recidive", is strafpleiter Joris Van Cauter bijzonder scherp.

Minister Geens ging tegen het advies van de Inspectie Financiën in beroep bij zijn collega van Begroting Sophie Wilmès (MR), maar die voorzag voor 2016 geen budget voor de CAP's. Geens slaagde er nog in een verlenging uit de brand te slepen, maar op 1 mei was het einde verhaal voor de aanmeldpunten.

"We zoeken een oplossing om de continuïteit van de hulpverlening te garanderen, en bekijken nu samen met Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) of de gemeenschappen bevoegd zijn", klinkt het op het kabinet-Geens.

Vlaams budget

"De Inspectie Financiën heeft de bevoegdheidsvraag al een jaar geleden gesteld. Hoe kan het dan dat ze dat nog altijd aan het onderzoeken zijn?", vraagt Van Cauter zich af. Het gevolg is dat sinds het wegvallen van de CAP's heel wat rechters die moeten oordelen over voorlopige hechtenis voor een dilemma staan: drugsverslaafden in afwachting van hun proces vrijlaten kan niet, aangezien het risico op herval te groot is, maar hen in de gevangenis opsluiten helpt evenmin. "Dan staan ze hier binnen de kortste keren terug", zegt Van Cauwenberghe.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel, verzekert Vandeurzen. Vanaf januari neemt hij de bevoegdheid over de CAP's volledig over. "Hiervoor wordt budget voorzien in de Vlaamse begroting. Op die manier blijft het aanbod gegarandeerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234