Zondag 29/01/2023

AchtergrondWoon-zorgcentra

Geen hermetisch afgesloten rusthuizen meer: ‘Zelfs wie besmet is, mag elke week bezoek krijgen’

Familie bezoekt de bewoners op afstand, of spreekt met hen via het raam. (Archiefbeeld). Beeld Eric de Mildt
Familie bezoekt de bewoners op afstand, of spreekt met hen via het raam. (Archiefbeeld).Beeld Eric de Mildt

Wekenlang circuleerde het virus overwegend onder de jongeren, maar ondertussen is het ook opnieuw onze woon-zorgcentra binnengeslopen. Daar zijn er nu al zes keer zoveel gevallen als begin deze maand. Maar bewoners hoeven, zelfs bij een uitbraak, niet opnieuw voor wekenlange afzondering te vrezen. ‘Iedereen moet minstens één keer per week bezoek kunnen krijgen, zélfs wie besmet blijkt.’

SPK

De beelden van in eenzaamheid stervende bewoners, samengebracht in geïmproviseerde corona-afdelingen in de rusthuiscafetaria’s, staan nog op ons netvlies gebrand. Intussen dreigt corona weer genadeloos toe te slaan bij de meest kwetsbaren: sinds vorige week gaan de besmettingscijfers in de woon-zorgcentra exponentieel de hoogte in, met afgelopen weekend alleen al 1.347 nieuwe gevallen onder de Vlaamse rusthuisbewoners, en nog eens 1.175 bijkomende besmettingen bij het personeel. De voorbije zeven dagen stierven er dagelijks ook gemiddeld 7,4 rusthuisbewoners aan het virus – dubbel zoveel als in de week daarvoor. “Gelukkig blijft het aantal besmettingen op een totaal van 80.000 bewoners nog relatief beperkt. Maar dit is zeker reden tot ongerustheid”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De Taskforce Zorg, belast met de opvolging van de situatie in de zorgvoorzieningen, vergadert daarom vandaag in extra zitting over eventuele extra maatregelen. Hermetisch afgesloten rusthuisdeuren, zoals tijdens de eerste golf, behoren alvast níét tot het plan, zo verzekert voorzitter Karine Moykens. De topvrouw van het departement Volksgezondheid en Welzijn gaf de Vlaamse woon-zorgcentra wel al mee dat daar momenteel standaard dezelfde beperkingen gelden als erbuiten: één ‘knuffelcontact’ per bewoner en maximaal vier bezoekers tegelijk van op afstand met mondmasker. “Zoals de horeca moet ook de cafetaria dicht voor bezoekers – bewoners kunnen er wel nog samen eten. Hun leven gaat zoveel mogelijk zijn gewone gang, met een maximale zorg, inclusief de groepsactiviteiten.”

Tweede bloedbad?

Directies kunnen indien nodig strengere regels opleggen. Maar: het bezoek moet wel gegarandeerd blijven, voor iedere bewoner. “Directies moeten dat toelaten, zelfs bij een uitbraak in hun voorziening”, stelt Moykens. “Iedere bewoner moet omwille van het sociaal welzijn minimaal eenmaal per week persoonlijk contact met zijn naasten kunnen hebben, zelfs indien hij of zij besmet zou zijn. Of dit contact op de kamer dan wel in een afzonderlijk ingerichte ruimte plaatsvindt, is aan de directie. Maar ook voor wie bedlegerig of dement is, heeft recht op bezoek. Nee, naar gesloten woon-zorgcentra willen we echt niet terug. Onze maatschappij zit niet in lockdown, we gaan onze bewoners dus ook niet in lockdown zetten.”

Of Moykens hiermee niet vreest op een tweede bloedbad in de ouderenzorg af te steven? “Ik denk van niet, nee. Het grote verschil met de eerste golf: nu zijn er wél genoeg beschermingsmaterialen, net als voldoende capaciteit om zowel bewoners als personeel te testen. Daarmee denken we het wel onder controle te kunnen houden.”

Ondertussen namen sommige getroffen woon-zorgcentra zelf al extra maatregelen, gaande van een strengere bezoekregeling tot het wel degelijk sluiten van de deuren voor bezoekers. Want uitzonderlijk kan tijdelijk van de bezoekregel worden afgeweken.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, de koepel van onder meer de WZC, ziet een groot onheilspellend verschil met de eerste golf: de op sommige plaatsen massale uitval van zorgpersoneel. “Eind maart waren er 1.267 medewerkers in de woon-zorgcentra inactief, twee weken geleden waren dat er al 2.243, en eind vorige week zelfs al 2.927.” Naast de rusthuismedewerkers die positief testten, vielen er ook een pak uit die preventief in quarantaine zitten, of omdat ze na de drukke maanden gewoonweg op hun tandvlees zitten. “Ook wij hebben de absolute intentie het bezoek te laten doorgaan, maar dit zorgt voor extra werklast. De haalbaarheid ervan zal dus telkens moeten worden afgetoetst aan de situatie én het beschikbare personeel.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234