Donderdag 25/02/2021

Geen guldensporen en geen ridders, alstublieft!

Project in Zuidwest-Vlaanderen wil aandacht voor cultuur op school

Het langlopende project 2002, geen ridders! wil de 400 onderwijsinstellingen in de regio Kortrijk-Roeselare-Ieper-Tielt aanzetten tot meer aandacht voor cultuur in het lessenpakket. De bedoeling is dat de scholen op termijn "tot een algemeen klimaat van muzische creativiteit" komen. Het project zorgt daartoe voor gratis faciliteiten en begeleiding. Theaters, onafhankelijke vzw's en culturele centra verlenen hun medewerking. Een vijfentwintigtal instellingen, waaronder het Kortrijkse Limelight, het Gentse Nieuwpoorttheater en De Kopergieterij hebben al toegezegd.

Het project schuilt onder het overkoepelende Project 2002 (voorlopige titel), het culturele initiatief in de regio Kortrijk-Roeselare-Tielt-Ieper met de viering van zevenhonderd jaar Guldensporenslag als aanleiding."Het is de hoofdbedoeling om in het lessenpakket tot een blijvende en misschien wettelijke constructie rond cultuur te komen," zegt Patrick Allegaert, intendant van Project 2002. "Geïnteresseerde scholen kunnen vrijblijvend aansluiten. Daarna hopen we dat ze de verworven en uitgevoerde aspecten in het schoolplan uitschrijven, zodat de culturele werking op school een officieel karakter krijgt."

Gerard Verfaillie, leraar en medewerker voor het schoolpodiumfestival, ziet op dit moment drie archetypes van scholen: "Er zijn de instituten die ruim aan culturele vorming doen en daar tegenover staan de scholen die weinig of niet vertrouwd zijn met een muzische werking. Belangrijk bij die laatste is dat we de onwetendheid en het niet vertrouwd zijn met de werking ondersteunen. Tussen beide groepen in hangt een middencategorie, de scholen die zich beperken tot het passief bijwonen van een theatervoorstelling of een film. Vooral de laatste twee groepen willen we bereiken."

De titel 2002, geen ridders! klinkt raadselachtig. Verfaillie: "In het kader van het Project 2002 stuurden we vorig jaar een enquêteformulier naar de studenten met de vraag wat het jaar 1302 voor hen betekent. De antwoorden gingen van Napoleon tot Godfried van Boullion. Daarom zijn we van 1302 afgestapt en hebben we het gehouden op 2002, het jaar waarin het schoolpodiumfestival plaatsheeft. Inhoudelijk is de titel makkelijk te verklaren. De ridder is de mythische figuur van honderden jaren geleden, maar ook nu hebben we ridders: Bart Simpson en Kurt Cobain bijvoorbeeld. Maar omdat sommige scholen met de idee van een stoet die de Guldensporenslag evoceert op de proppen kwam, hebben we daarop willen reageren, vandaar dus 2002, geen ridders!".

De deelnemende gemeenten zijn tot nu toe de enige geldschieters. "De budgetten zijn niet zo ruim," geeft Allegaert toe. "De deelnemende gemeenten droegen oorspronkelijk jaarlijks tien frank per inwoner bij. Dat werd dit jaar opgetrokken naar achttien frank. De Vlaamse Gemeenschap is bereid tot medewerking, Vlaams minister-president Van den Brande beloofde 5,6 miljoen. Voorts is de cultuurcel Canon van het ministerie van Onderwijs geïnteresseerd en zal de privé-sector de overige gaatjes moeten vullen."

Het project verkeert nu nog in de opstartfase: "Vanaf volgend jaar beginnen we met het moeilijkste werk: de scholen sensibiliseren voor het project. Daarbij is ook Dynamo 2, de onafhankelijke cultuurcel bij het ministerie van Onderwijs die inspringt voor subsidiëring van culturele projecten, niet onbelangrijk. Als de school zich meldt voor het project, is de invulling voor haar rekening. Leraren kunnen naar voorstellingen gaan kijken of lessen volgen bij de professionelen en de opgedane kennis doorgeven aan de scholieren. We bieden ook teksten aan. Kortom, er is een waaier aan gratis faciliteiten. De kroon op 2002, geen ridders! is het schoolpodiumfestival dat gepland is voor de paasvakantie van 2002. In de regionale theaters zal een selectie van de deelnemende scholen te zien zijn. Het belangrijkste van het hele project is dat het debat over culturele werking opgerakeld wordt".(IS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234