Dinsdag 01/12/2020

Geen grote rol op Vlaamse verkiezingslijsten voor gevallen kopstukken Leterme, Vandeurzen en Vervotte

Kris Peeters hét CD&V-boegbeeld voor 7 juni

De lijsten voor de Vlaamse verkiezingen vallen bij CD&V stilaan in de plooi. De verkiesbare plaatsen worden vooral bevolkt door uittredende parlementsleden, zodat er maar één echt kopstuk uitspringt, Vlaams minister-president Kris Peeters.

Door Liesbeth Van Impe

Brussel l Alleen de Vlaams-Brabantse lijst kost de partijtop nog echt hoofdbrekens. Daar ligt de strijd wijd open tussen Eric Van Rompuy en Tom Dehaene, die elk een machtig familielid achter zich hebben staan.

De tijd van de witte konijnen is voorbij, CD&V pakt uit met de eigen Vlaamse parlementsleden. Nieuwe gezichten komen trouwens ook uit de eigen stal. Zo mag Lode Ceyssens, de jonge burgemeester van Meeuwen-Gruitrode en Boerenbonder, die sinds januari als opvolger van Veerle Heeren in het parlement zit, nu volop zijn kans wagen vanop de vierde plaats. Ook een opvallende 'nieuwkomer' is Jan Durnez, nu nog gedeputeerde in West-Vlaanderen, maar als eerste opvolger zo goed als zeker van een zitje. Durnez is een vertrouweling van ex-premier Leterme en sprong in Hertoginnedal zelfs in als zijn woordvoerder.

De lijsttrekkerduo's bestaan volledig uit de vaste waarden van de Vlaamse fractie en de regering. In West-Vlaanderen staan minister Hilde Crevits en parlementslid Carl Decaluwé bovenaan, in Oost-Vlaanderen Joke Schauvlieghe en Jos De Meyer en in Antwerpen regeringsleider Kris Peeters en Kathleen Helsen. Door het verplichte ritsen moet fractieleider Ludwig Caluwé zich tevreden stellen met de derde plaats. De zeer interessante eerste opvolgersplaats in Antwerpen gaat naar Koen Van den Heuvel, een dorpsgenoot van Peeters die zo ook zeker is van een terugkeer.

In Limburg is de knoop nog niet helemaal doorgehakt, al zou kersvers minister Veerle Heeren intussen betere kaarten in handen hebben dan Johan Sauwens. Sonja Claes, die zichzelf een tijd geleden nog voor de kopplaats nomineerde, staat op drie.

Gezocht: vrouw in het Leuvense

Vlaams-Brabant is een ander paar mouwen. Daar werd vijf jaar geleden al een verbeten strijd geleverd door de clans Dehaene en Van Rompuy en die wordt nu herhaald. Van Rompuy haalde het in 2004 en maakt ook nu nog steeds een goede kans, nu zijn grootste supporter, broer Herman, premier geworden is en zich al expliciet achter het lijsttrekkerschap van Eric zette. Voor de tweede plaats wordt een vrouw in het Leuvense gezocht. De namen van Els Van Hoof en Ingrid Claes circuleren, aangezien voorzitster Marianne Thyssen intussen definitief beslist zou hebben in Europa te blijven.

Ook in Gent wordt nog een stevig robbertje gevochten. De vierde plaats komt een vrouw uit Gent toe, maar de afdeling ligt daar onder meer sinds het intern debat over het hoofddoekenverbod helemaal overhoop, waardoor Monica Van Kerrebroeck en Anne Martens niet meteen aanspraak zouden kunnen maken op die stek.

Opvallend is ook dat CD&V er weliswaar vanuit gaat dat haar gevallen boegbeelden, Yves Leterme en Jo Vandeurzen, snel door de onderzoekscommissie-Fortis witgewassen zullen worden, maar voor hen geen prominente rol weglegt in de Vlaamse campagne. Ze zouden hoogstens als lijstduwer opduiken en zelfs dat is niet zeker. Ook van vrijwillige vertrekker Inge Vervotte is geen spoor.

De Vlaamse fractie, die zich de voorbije jaren onder meer bij de keuze van ministers, vaak gepasseerd voelde, kan alleen maar tevreden zijn met deze lijstvorming. Maar veel echte kopstukken telt CD&V op die manier niet op 7 juni. Eigenlijk steekt er maar eentje met kop en schouders bovenuit: Kris Peeters. Die maakte eerder al duidelijk dat hij een rol als absoluut boegbeeld wel ziet zitten.

In Vlaams-Brabant herhaalt zich de strijd van 2004 tussen de clans Dehaene en Van Rompuy

n Kris Peeters maakte eerder al duidelijk dat hij een rol als absoluut boegbeeld wel ziet zitten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234