Dinsdag 29/11/2022

'Geen greintje spijt van 'Café Corsari''

AFSCHEID. Drie jaar nadat hij er de deuren mocht openen moet Tomas De Soete eind juni Café Corsari definitief sluiten. Spijt van zijn keuze om radio voor tv te ruilen heeft hij niet. 'Alleen mijn grote muil heb ik soms gemist.'

Het nieuwe seizoen van Café Corsari wordt pas maandag op gang getrapt, maar presentator Tomas De Soete loopt nu al in kostuum door de gangen van het Zuiderpershuis. Officieel omdat hij straks nog voor de fotograaf moet poseren. "Maar eigenlijk is elke gelegenheid om een kostuum te dragen goed", zegt hij. "Een job waarin ik elke dag in pak mag komen werken. Dat is mijn ideaal. Misschien moet ik een carrière in de bankensector overwegen. (lacht)"

Nog drie maanden. Dan sluit Café Corsari definitief de deuren en moet De Soete op zoek naar een andere job. Al wil hij daar nu nog niet te veel mee bezig zijn. "Natuurlijk heb ik al eens een idee. Er zijn ook wel pistes en gesprekken maar concreet is het allemaal nog niet."

Eerst wil De Soete de komende drie maanden nog één keer het beste van zichzelf geven in zijn café. "Ik ben gulzig. Op alle vlakken. Ook bij Café Corsari wil ik het gevoel hebben dat ik alles geproefd heb wat ik nog wou proberen. Ik was heel tevreden over het vorige seizoen. Naar mijn gevoel was dat het beste tot nog toe. En met wat op dit moment al klaarligt, denk ik dat we de komende maanden minstens even goed kunnen doen. Dat merk ik ook bij de rest van de redactie. Iedereen wil nog één keer het beste van zichzelf geven."

Wanneer zijn jullie ingelicht over de beslissing om met Café Corsari te stoppen?

Tomas De Soete: "Ongeveer op hetzelfde moment waarop het ook naar de buitenwereld werd gecommuniceerd. Even voor het persbericht de deur uit ging, hebben ze ons op de hoogte gebracht. Zoveel eerder dan de rest van de wereld wisten we het officieel niet."

Officieel, zeg je?

"We wisten natuurlijk wel dat er bespaard moet worden. We zagen ook dat er aan de programmatie gesleuteld werd. En het was al langer duidelijk dat half tien 's avonds te vroeg was voor een programma als Café Corsari. Dan voel je de bui wel hangen. Ik kan niet zeggen dat het de allergrootste verrassing was toen het bericht uiteindelijk kwam. Ik ben niet plots als een onnozelaar in tranen uitgebarsten."

Hoe kijk je terug op het hele Café Corsari-avontuur?

"Het is moeilijk om terug te blikken. We hebben nog een seizoen te gaan. Maar tot op dit moment is het fantastisch geweest. Als pipo van de radio heb ik drie jaar lang een nieuwe stiel mogen leren. In primetime op Eén. Redelijk absurd, eigenlijk. Soms was dat zoeken. Het heeft geen zin dat te ontkennen. Ik heb lang gezocht naar de juiste toon, naar een manier om iets van mezelf in het programma kwijt te kunnen. Bij Studio Brussel mocht ik een grote muil opzetten. Ik wist dat dat bij Café Corsari niet meer zou kunnen. Op tv wordt alles veel meer afgewogen. Ik wist op voorhand dat ik een bepaald stuk van mijn register, vooral het uiterste deel ervan, niet meer zou kunnen bespelen."

Verlies je net daardoor niet een groot deel van je kwaliteiten?

"Kiezen is altijd verliezen. Ik geef toe dat ook ik die grote muil wel eens mis. Net daarom hoop ik ooit eens iets op tv te kunnen doen waarin ik even hard kan gaan als destijds op de radio. Maar het heeft geen enkele zin om nu plots van Café Corsari een compleet andere, van de pot gerukte show te maken. Mensen hebben ondertussen een vaste afspraak met het programma. Ze weten wat ze van Café Corsari kunnen verwachten, je kunt niet nu plots het roer omgooien."

Ben je geschrokken van de felle kritiek op het programma?

"Ik vond de kritiek best wel meevallen. En ik was er op voorbereid. Ik heb destijds gezien wat er met Peter Van de Veire, een fantastische radio- en televisiemaker, is gebeurd toen hij overstapte naar het commerciële MNM. Ik wist ook dat de switch tussen radio en televisie moeilijk zou zijn. En wat ik al zei, zeker in het begin was het zoeken. 'Peppi en Kokki maken een talkshow', dat was het ook wel een beetje. Maar we zijn daarin geëvolueerd. Ik heb alvast geen greintje spijt van mijn keuze voor dit programma."

Café Corsari wordt vervangen door een goedkoper gemaakte talkshow met Lieven Van Gils. Zijn jullie gehoord geweest in de zoektocht naar een goedkoper alternatief?

"Als er al is nagedacht over een afgeroomde versie van Café Corsari, dan is dat niet tot bij mij gekomen. Ik weet ook niet of ik zo'n programma wel zou willen doen. Het zou raar zijn om plots een low-budgetversie van hetzelfde programma te maken. Ik wil ook niet gezegd hebben dat Lieven Van Gils een goedkope Café Corsari gaat maken. Ik weet zeker dat dat een boeiend programma wordt."

De VRT liet ook al weten dat Bart & Siska, gepresenteerd door je partner Siska Schoeters, niet meer terugkomt. Is het nu droefenis troef ten huize De Soete-Schoeters?

"We zijn een zielig koppel tegenwoordig. (lacht) Nee, we zijn geen onnozelaars, we weten waarom bepaalde beslissingen zijn genomen. Zowel Siska als ik weten dat het netmanagement heel tevreden is met wat ze van ons op het scherm hebben gezien. Dat hebben ze ons meermaals gezegd. Het is niet zo dat wij twee sukkels zijn die niet meer op het scherm mogen."

Siska is intussen weer op Studio Brussel te horen. Jij gaf eerder al aan dat opnieuw een vast radioblok presenteren geen optie is.

"Ik weet dat eigenlijk niet goed. Ik blijf veel liefde voor de radio koesteren. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog iets op de radio doe. Maar er zijn nu geen plannen in die richting."

Maak je je zorgen over wat de toekomst brengt?

"Het is spannend. Maar zorgen maak ik me niet. Dat heeft geen zin. Ik zal wel iets vinden wat ik boeiend genoeg vind. Op dat vlak heb ik genoeg vertrouwen in mezelf. Vroeg of laat kruist er wel iets mijn pad."

Eerst is er nog Café Corsari. Tot 25 juni.

"De laatste aflevering valt samen met de eerste dag van Rock Werchter. Jammer, maar ik kan hier onmogelijk zeggen: 'So long suckers, ik zit op Werchter.' Ik wil absoluut de laatste minuut van het programma meemaken. Om daarna iedereen huilend in de armen te vallen."

Café Corsari, vanaf maandag om 22u op Eén

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234