Zondag 26/01/2020

Geen gezinshereniging voor kinderen boven de twaalf jaar in Nederland

Tijdens de Nederlandse formatiegesprekken hebben CDA, VVD en LPF beslist om gezinshereniging bij vreemdelingen te beperken tot kinderen jonger dan twaalf. Ook de rest van het toekomstige vreemdelingenbeleid kan fors genoemd worden.

Brussel / Den Haag

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Momenteel heeft een vreemdeling die legaal in Nederland verblijft het recht om zijn huwelijkspartner en kinderen onder de achttien jaar uit het land van herkomst te laten overkomen. Het christen-democratische CDA, de liberale VVD en de Lijst Pim Fortuyn willen de leeftijd voor kinderen verlagen tot twaalf. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat een erkend vluchtelingenkoppel uit Iran niet het recht heeft om hun veertienjarig kind te laten overkomen.

LPF-leider Mat Herben omschreef die maatregel als "streng en rechtvaardig" en kondigde in naam van alle regeringsonderhandelaars nog andere voorstellen aan inzake het vreemdelingen- en veiligheidsbeleid. Zo komt er een onderzoek naar de kosten van meer vliegende brigades om illegalen aan de grens tegen te houden. Vreemdelingen die een verblijfsvergunning willen, moeten eerst een inburgeringscursus volgen en een diploma Nederlandse taal halen.

Vooral de maatregel inzake gezinshereniging voor minderjarigen wordt algemeen beschouwd als een fundamenteel recht dat beschermd wordt door internationale rechtsregels. Zo is er een nieuwe Europese richtlijn in de maak die die regel bevestigt. Andere juridische experts wezen gisteren op het bestaan van een Europese verordening van 1968 die bepaalt dat het recht op gezinshereniging voor minderjarigen absoluut is. Zo'n verordening is bindend voor alle lidstaten.

Het idee van de Nederlandse coalitieonderhandelaars zou ook in strijd zijn met het internationaal verdrag voor de rechten van het kind dat dateert van 1989. Volgens Geert Noppe van de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen staan er in dat verdrag talrijke artikelen die minderjarigen het recht geven om zich bij hun ouders te vervoegen. "Het verdrag omschrijft minderjarigen als personen tussen de nul en achttien jaar. Verder blijkt uit de tekst dat elke beslissing omtrent gezinshereniging moet gebeuren in het belang van het kind. Ik heb de indruk dat de toekomstige Nederlandse coalitiepartners veeleer rekening houden met het belang van het vreemdelingenbeleid. Andere artikelen geven een kind het recht op familiebetrekkingen en garanderen ouders het recht om voor hun kinderen te zorgen en - omgekeerd - geven kinderen het recht om opgevoed te worden door hun ouders."

Ook de voorgaande dagen was er in Nederland al heel wat te doen over het vreemdelingenbeleid. Afgelopen weekend kondigde LPF-voorman Herben aan dat zijn partij een algemene regularisatie voor illegalen in het regeerakkoord wou opnemen. "Het doet er niet toe of het er nu zevenduizend of twaalfduizend zijn", zei Herben. Alle andere partijen, ook de linkse, deden het voorstel af als 'volkomen belachelijk' en waarschuwden voor het aanzuigende effect van zo'n maatregel. Duizenden LPF-aanhangers reageerden met boze e-mails en telefoontjes naar het partijhoofdkwartier. Het nieuws zorgde ook voor een schokgolf binnen de allochtonengemeenschap. Ondertussen maakte het LPF al een U-bocht: "Van een generaal pardon is geen sprake", luidt het nieuwe standpunt, "enkel van de legalisering van een beperkte groep uitgeprocedeerde asielzoekers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234