Woensdag 15/07/2020

Géén gespleten natie

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant.

Het kabinet-Rutte heeft besloten tot een sobere opvang van de vluchtelingen. Sober, maar wel rechtvaardig. Dat laatste moest erbij van de PvdA, de VVD kon prima leven met sober en verder niks. Het is de bedoeling dat het nieuws van de versobering doordringt tot Syrië, Afghanistan, Eritrea en vluchtelingenkampen in diverse regio's, zodat ze daar zullen zeggen: laat Nederland als reisbestemming maar zitten, het wordt ons daar te sober.

Misschien moeten we net als de Denen advertenties plaatsen in lokale kranten, waarin staat dat vluchtelingen niet moeten denken dat ze hier even het gebraden haantje kunnen komen uithangen. Zo'n twintig jaar geleden, toen er opeens ook veel vluchtelingen waren, deden we aan afschrikking door foto's van modderige tentenkampen de wereld in te sturen. Mogelijk moeten we dat herhalen met containers in de regen, als de sobere kabinetsboodschap niet overkomt of vluchtelingen geen kranten blijken te lezen.

Het vluchtelingenprobleem schijnt Nederland te splijten. In NRC werden maandag ter vergelijking de Hoekse en Kabeljauwse twisten aangehaald, onenigheid die zich afspeelde in de 14de en 15de eeuw. Later hebben we nog de strijd tussen Arminianen en Gomaristen gekend, de tegenstellingen tussen Orangisten en republikeinen en de conflicten die voortvloeiden uit de kwestie Ajax vs. Feyenoord. Maar over het algemeen is Nederland door de eeuwen heen een harmonieus land gebleken waar veel werd gekankerd en gescholden, maar waar het zelden écht uit de hand liep.

Daarvan is op dit moment ook geen sprake. In Woerden is het lokale opvangcentrum belaagd, de woning van staatssecretaris Klaas Dijkhoff moet worden bewaakt en in Utrecht stonden aanhangers en tegenstanders van Pegida, een Duitse beweging die een filiaal in Nederland wil starten, tegenover elkaar. Vervelende incidenten, geen gespleten natie.

Natuurlijk is er Geert Wilders, die het land liefst eigenhandig zou splijten en die met elke extra zetel in de polls meer schuim om de bek en waanzin in de ogen krijgt. Hij doet zijn uiterste best en twittert zijn vingers blauw om een echte clash te bewerkstelligen. Lukt dat, dan zal hij de eerste zijn om het geweld af te keuren - Wilders maakt honden vals en tuigt ze af als ze gaan bijten. Maar ik ben er niet zo bang voor dat het zover zal komen. Volgens mij laat de wijze waarop de geïmproviseerde opvang van de vluchtelingen verloopt juist zien dat dit nog altijd een redelijk land is, met burgers die in meerderheid minder paniekerig op de ontwikkelingen reageren dan sommige van hun politieke leiders.

Halbe Zijlstra zat zondag bij WNL op Zondag. Hij had het dit keer niet over een ooglidcorrectie of borstvergroting als reden om Aleppo te verlaten. Zijlstra zei wel dat we moeten voorkomen dat vluchtelingen wennen aan ons welvaartsniveau, want dan gaan ze nooit meer weg. Ook wees hij op de zestig miljoen vluchtelingen wereldwijd. Wat Zijlstra maar wilde zeggen: als die allemaal horen dat ze hier met voorrang een huis krijgen met huursubsidie, dan komen ze met z'n allen deze kant op - vandaar de versobering.

Een zakelijke benadering van het vluchtelingenprobleem is prima en als het soberder moet, dan moet dat maar. Wat niet deugt, is de bangmakerij, het buiten proportie opblazen van de problemen en de voortdurend herhaalde suggestie dat de boel hier op instorten staat en de vluchtelingen een bedreiging vormen voor onze welvaart. Dat is niet alleen ziek tegenover mensen van wie de meesten elke vorm van welvaart zijn kwijtgeraakt, maar ook bizarre onzin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234